10 stvari koje trebate znati o kupus dijeti

Čini se da je kupus dijeta i dalje popularna opcija za mnoge ljude koji žele da smršaju. Ali da li je to sigurno? Evo šta treba da znate.

Šta je kupus dijeta?

Ova dijeta uključuje pravljenje osnovne supe od kupusa i povrća i svakoga dana se jedu dve do tri porcije, zajedno s određenom dodatnom hranom, poput voća ili govedine. Trebalo bi da sledite dijetu sedam dana, kako biste izgubili nekoliko kilograma.

Advertisements

Kupus dijeta – šta se može jesti?

Zavisi od verzije koju pratite. Neki programi ishrane omogućavaju mali, razuman obrok, dok druge verzije dijete traže da uključite jednu ili dve dodatne namirnice.

  • 1. dan: Voće, sve osim banane
  • 2. dan: Povrće poput lisnatog zelenila (ne skroba), ali bez voća
  • 3. dan: Voće i povrće
  • 4. dan: Banane i obrano mleko
  • 5. dan: Govedina (ili pečena piletina bez kože) i paradajz
  • 6. dan: Govedina i povrće
  • 7. dan: Braon pirinač, nezaslađeni voćni sokovi i povrće

Da li kupus dijeta funkcioniše?

Kao i mnoge druge brze dijete, i ona deluje u kratkom roku – jer ćete u prvoj sedmici izgubiti većinu vode. Problem sa ovom dijetom je taj što može rezultirati kratkoročnim gubitkom težine, ali ona ne uči dugoročne zdrave prehrambene navike. Izgubljena težina će verovatno biti vraćena kada se nastavi normalna ishrana.

Možete li dugoročno slediti kupus dijetu?

Kratki odgovor? Ne. Nedostaje mu nekoliko ključnih hranljivih materija, poput zdravih masti i proteina. Zdrave masti su potrebne da bi se neki vitamini iskoristili u organizmu. Ako sledite ovu dijetu duže od sedam dana, mogla bi dovesti do nedostatka važnih hranljivih sastojaka.

Povrh svega – koliko supe od kupusa zaista možete pojesti? Kupus dijeta ne omogućava veliku fleksibilnost tako da će vam vjerovatno biti dosadno nakon samo nekoliko dana.

Da li je kupus dijeta sigurna?

To sve zavisi od trenutnog stanja vašeg zdravlja. Dijeta ima izuzetno malo ugljenih hidrata, što bi moglo otežati kontrolu nivoa šećera u krvi ljudima koji imaju dijabetes.

Advertisements

Osim toga, u zavisnosti od toga kako je pripremate, supa može biti bogata natrijumom, što znači da ako biste trebali biti na dijeti sa malo natrijuma, to vam neće uspeti.

Poput trendi nove odeće, kupus dijeta ne treba da traje – i obično se ne zasniva na dobroj nauci ili zdravim prehrambenim navikama. A to znači da dugoročno držanje ovakvog načina ishrane nije dobro za vas.

Ova dijeta ograničava kalorije što može dovesti do slabosti i umora.

Zašto je kupus dijeta tako popularna?

Recept za kupus dijetu kruži od 1980-ih, i ne pokazuje znakove usporavanja. Svi traže brzo rešenje. Obećava do 10 kilograma gubitka težine u samo nedelju dana i to će se svideti mnogim ljudima.

Čini se da su uputstva laka za slediti. Mislim da mnogi pretpostavljaju da će smršati i to će zauvek nestati, ali to nije slučaj.

Advertisements

Reč-dve za kraj

Ako želite da smršate i zadržite smanjenu kilažu, razmislite o konsultacijama sa registrovanim dijetetskim nutricionistom za plan koji je prilagođen vašim specifičnim potrebama. Dijetetičar vas može naučiti zdravim prehrambenim navikama i pružiti savete potrebne za održivo mršanje.

Pročitajte još:

Kupus dijeta za brzo mršavljenje: 5 do 7 kg manje za samo 7 dana

Nova dijeta sa supom od kupusa: Evo kako smršati do 10 kilograma bez puno muke

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements