10 stvari koje trebate znati pre nego sto započnete DASH dijetu

Američke vesti i svetski izveštaj su je proglasili za najbolju dijetu osam godina zaredom, ali DASH dijeta pretežno je ispod “radara”. Iako ne postoje poznate ličnosti koje bi podržale dijetalne pristupe za zaustavljanje hipertenzijske dijete, mnogi lekari i registrovani dijetetičari joj daju aplauz.

Dizajnirana od strane američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, dijeta je dizajnirana tako da spreči i snizi visok krvni pritisak i podrži zdravlje srca. Ali mogu se naći druge prednosti – i neki nedostaci – dijete.

Advertisements

Evo šta treba da znate pre nego se odlučite da krenete na DASH dijetu.

Može pomoći u snižavanju ili kontroli visokog krvnog pritiska

Meta analize 17 nasumičnih kontrolisanih studija zaključila je da dijeta snižava visoki krvni pritisak, a da nakon nisko-kalorične verzije ishrane još više snižava krvni pritisak.

Može imati druge prednosti

Dijeta nije osmišljena kao program mršavljenja, ali može vam pomoći da odbacite kilograme i održite kilažu dok upravljate nivoom glukoze u krvi, poboljšavajući nivo Lipoproteina visoke gustine i smanjite nivo Lipoproteina niske gustine. Pri tome, DASH dijeta smanjuje rizik za nekoliko hroničnih stanja, kao što su srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i moždani udar.

Možda će vam nedostajati crveno meso

Dijeta je lagana od nemasnog mesa, živine i morskih plodova, što ukupno omogućava unos 170 g datih namernica dnevno. Takođe možete da jedete jaja (svako jaje se računa kao porcija mesa 28g) i 2–3 obroka mlečnih proizvoda sa malo masti.

Trebate unositi dovoljno proteina

Pored mesa i mlečnih proizvoda, žitarice, pečurke i orašasti plodovi nude protein, i procenjuje se da DASH dijeta obezbeđuje oko 60 grama proteina za 2.000 kalorija. Razgovarajte sa lekarom ili registrovanim dijetetičarom ako mislite da vam treba više proteina.

Advertisements

Jednostavno je konzumirati 4-5 porcija povrća

Ova smernica nije tako zastrašujuća koliko može izgledati. Napravite salatu sa najmanje 2 šolje povrća za ručak, a za večeru pojedite 2 šolje pečenog, prženog ili dinstanog povrća. Da biste uneli potrebne porcije, ujutro napravite omlet sa povrćem ili tokom dana pojedite šoljicu povrća poput krastavca, celera i paprike.

Može pomoći u poboljšanju ishrane

Većina ljudi ne jede dovoljno integralnih namirnica, voća, povrća, orašastih plodova i pečuraka, hrane bogate hranljivim materijama koje su vam potrebne za podršku zdravlju na DASH dijeti.

Ova hrana obezbeđuje vlakna, kalijum i magnezijum koji pomažu u kontroli ili sprečavanju visokog krvnog pritiska i takođe imaju druge zdravstvene dobrobiti, kao što su regulisanje funkcionisanja krvi i živaca i podržavanje probavnog zdravlja. Hrana takođe pruža niz drugih hranljivih materija.

Možete imati više energije

DASH dijeta je dobra jer pomaže da nivo nivoa glukoze u krvi bude ravnomerniji i da ne eliminiše nijednu grupu hrane, što može rezultirati sa više energije.

Potrebno je da kuvate

Možda ćete morati češće kupovati hranu i kuvati više obroka kod kuće. Na internetu možete pronaći mnogo recepata da ih napravite sami, što je vaša najbolja mogućnost. Ishrana može biti izazovna jer su mnogi obroci u restoranima natrpani natrijumom. Za aromatizovanje hrane koristite začinsko bilje i začine jer vam je potrebno smanjiti so.

Advertisements

Možete iskusiti nadutost i gasove

Neki ne mogu podneti veliku količinu pasulja i žitarica koje plan preporučuje. Preporučuje se da polako započnete sa planom ishrane i pratite kako vaše telo reaguje. Ako trenutno ne jedete mnogo vlakana – vašem telu će možda trebati malo vremena da se prilagodi.

Za dijetu je veoma “laka”

Kuvanje je verovatno najteži deo DASH dijete. Inače je prilično neograničeno, ne morate kupovati nešto posebno da biste pratili dijetu i svi u kući mogu uživati u njoj. To će verovatno pomoći celoj porodici da podrži dobro zdravlje, a budući da se zasniva na celoj, lagano ili neobrađenoj hrani, to je više stil dugoročne ishrane, a ne dijeta.

To znači da je veća verovatnoća da ćete se držati toga.

I za kraj…

DASH dijeta je sa razlogom rangirana kao najbolja dijeta. Uravnotežena je, realna i fleksibilana. To je plan ishrane koji uključuje uobičajene, svakodnevne namirnice koje nude mnoštvo blagodati za sve starosne grupe.

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements