Anticelulit dijeta: Top 10 namirnica za besprekoran izgled

Celulit je jedan od onih frustrirajućih problema koji mogu da se nađu pod kožom gotovo svih žena – u stvari, pogađa do 98% nas bez obzira da li imamo višak kilograma ili ne! Pa šta je celulit? To je jednostavno masnoća ispod kože, koje se gura protiv vezivnog tkiva, slično naduvanju kroz okvir madraca. Nije štetna, niti je neobična i može se rešiti stanjivanjem kože.

Uz multifaktorski uzrok, uključujući hormonalni aspekt, genetiku, stres i čak moguću limfnu i krvožilnu insuficijenciju, celulit se teško uklanja. Iako nema čudotvornog leka, sigurno postoje neke vrhunske namirnice, koje, ako se jedu uz uravnoteženu ishranu, mogu pomoći umanjivanju izgleda tih nejasnih rupica.

Advertisements

PAPRIKA

FOTO: PIXABAY

Paprike su veoma bogat izvor vitamina C, a samo jedna paprika daje nam 3 puta veći preporučeni dnevni unos. Vitamin C je savršen za borbu protiv celulita jer je kritično hranljivo sredstvo koje učestvuje u stvaranju kolagena. Pojačavanjem proizvodnje kolagena možemo pomoći otpornost unutar kože istovremeno održavajući je čvrstom, zategnutom i bez celulita.

ZELENI ČAJ

FOTO: PIXABAY

Konzumiranje zelenog čaja pored zdrave uravnotežene ishrane može ubrzati metabolizam i čak podržati gubitak kilograma. Takođe postoje neka istraživanja koja pokazuju da antioksidanti zvani katehini u okviru zelenog čaja mogu pomoći u smanjenju razgradnje kolagena.

LOSOS

Advertisements
FOTO: PIXABAY

Losos je bogat izvor esencijalnih masti koje se nazivaju omega-3 masti. Ove zdrave masti imaju strukturni efekat i obezbeđuju fluidnost i stabilnost svih ćelijskih membrana u telu. Masna riba može biti odličan dodatak ishrani i pomoći u sprečavanju ili smanjenju pojave celulita.

ALEVA PAPRIKA

FOTO: PIXABAY

Dokazano je da aleva aprika pojačava metabolizam i cirkulaciju. Smatra se da usporena cirkulacija može igrati ulogu u stvaranju celulita, zbog čega aleva paprika mora da se proba.

JAJA

FOTO: PIXABAY

S obzirom da je kolagen najzastupljeniji protein u telu, adekvatna potrošnja proteina je neophodna da bi obezbedila sve gradivne blokove koji su nam potrebni za stvaranje jače, elastičnije kože. Jaja imaju dodatnu korist a to je da su bogat izvor aminokiselina, prolina i lizina, koji su važni za stvaranje svih vrsta kolagena.

Advertisements

BOBICE

FOTO: PIXABAY

Ozbiljno pune antioksidanata, uključujući i  vitamina C! Antioksidanti uklanjaju slobodne radikale u našim telima od sličnih UV zraka i zagađenja, za koja se zna da oštećuju kolagen i doprinose slabljenju vezivnog tkiva.

SUPA SA KOSTIMA

FOTO: PIXABAY

Supa sa kostima je izvor kolagena, međutim, još uvek se ne zna da li to zapravo znači povećanje kolagena u telu. Ipak, nema štete u isprobavanju ove čorbe bogate hranjivim sastojcima. Pokušajte da je koristite kao bazu za čorbe, gulaše, đuveč ili jednostavno pijte kao napitak za zagrevanje.

BROKOLI

FOTO: PIXABAY

Upakovano sa puno vitamina C koji može pomoći povećanju proizvodnje kolagena, brokoli je takođe bogat biljnim hranljivim materijama koje se nazivaju indoli. Studije su pokazale da indoli mogu povećati estrogen u proizvodima koji se nalaze u urinu, što ukazuje da brokoli mogu podržati i omogućiti efikasan metabolizam estrogena, što može imati pozitivan efekat na minimizaciju celulita.

ČAJ OD KAMILICE

FOTO: PIXABAY

Hronični stres dramatično povećava proizvodnju adrenalina i kortizola, za koje se pokazalo da pogoršavaju izgled celulita. Pokušajte zameniti kafu sa čajem od kamilice i osetićete vaše stresove i (možda) celulit kako odlaze…

SEMENKE LANA

FOTO: PIXABAY

Poznate i kao laneno seme, ovo je bogat izvor lignana za koje je dokazano da menjaju nivo estrogena. Lignani su vrsta fitoestrogena koji može usporiti slabljenje estrogenih ili antiestrogenih efekata u telu. Samo jedna kašika mlevenih lanenih semenki u ishrani svakog dana može imati pozitivan uticaj, ne samo na gubitak kilograma, već i na pojavu celulita.

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements