Brza dijeta 3 dana: Smršajte 3 kilograma za samo 3 dana

Brza dijeta nije jedna od najzdravijih dijeta zato je naglasak na 3 dana jer se ne preporučuje dalje pridržavanje. Mnogo je stresno za organizam da se duži vremenski period izgladnjuje. Mnogi je koriste kao instant dijetu kako bi se za kratko vreme oslobodili par kilograma i mogli da obuku neko svoje omiljeno odelo.

Ukoliko vam je neka svečanost uskoro gde bi trebalo da se pokažete u punom svom sjaju, nije loše da potražite rešenje u ovakvoj dijeti. Ova dijeta se često drži posle praznika kada svi zaboravimo da se malo suzdržavamo od previše hrane.

Advertisements

Postoji dosta teorija o tome kako je ova dijeta nastala. Jedna teorija je da je nastala u Klivlendskoj bolnici u SAD-u, druga da je nastala na klinici za koronarne i srčane bolesti. Treća priča je najzanimljivija, govori o tome kako su mladi ljudi želeli da se pridruže mornarici ali nisu mogli zbog par kilograma viška, pa su zahvaljujući ovoj dijeti uspeli. Nakon tri dana su došli do prihvatljive kilaže za ovaj poziv i uspeli su da ostvare svoj san.

Ova dijeta je veoma korisna ljudima koji moraju da smršaju odmah. Danas nama ove teorije nemaju puno važnosti, važna su nam pouzdana saznanja koja govore da je ova dijeta zaista delotvorna i da pored mršavljenja pomaže u detoksikaciji organizma.

Iako spada u red manje zdravih dijeta ipak učiniće nešto korisno za vaš organizam, oslobodiće vas od nagomilanih toksina i materija koje samo štete našem organizmu. Tokom ove dijete kilogrami koje ćete izgubiti su uglavnom nataložena voda putem koje će se i štetne materije iz našeg organizma osloboditi.

Kako deluje ova dijeta?

Ova dijeta deluje po veoma jednostavnom principu. Nema nikakve specijalne formule, samo manji unos kalorija. Kada vaš organizam iscrpi kalorije iz hrane koju ćete unositi, preći će na naslage iz tela. S obzirom da nećete puno hrane ni unositi u svoj organizam za ova tri dana, imaće dosta prostora za topljenje nataloženih masnih naslaga iz vašeg tela. Ništa neuobičajeno.

Advertisements

Ovu dijetu mnogi smatraju najefikasniju za skidanje kilograma i brzo postizanje rezultata. Svakako nijedna dijeta koja ima veoma restriktivne mere nije dobra, ali ova dijeta ne traje duže od 3 dana tako da ne može napraviti probleme u organizmu.

Brza dijeta – dobre i loše strane

Prednost ove dijete je u brzom gubljenju kilograma. Za veoma kratak vremenski period od samo tri dana možete ući u vaše omiljene pantalone. Prednost je takođe što se na meniju nalazi hrana svima poznata i svima dostupna. Namirnice za pripremu ove hrane možete kupiti u bilo kojoj prodavnici. Možete ih naći čak i u lošije snabdevenoj seoskoj prodavnici. Nije skupa i lako se priprema.

Ova dijeta neće uticati na vaš kućni budžet. Ako ste neko ko radi ili često putuje, možete se pridržavati ove dijete i tokom puta. Čak i u restoranu možete poručiti neku hranu. Ne morat spremati hranu kod kuće i nositi je sa sobom, to je mnogima opterećenje pa se zato i ne pridržavaju dijete u potpunosti i samim tim ne dođu do željenih rezultata.

Nedostaci dijete su to što se nakon tri dana nije mogao promeniti način funkcionisanja organizma, odnosno metabolizam se nije ubrzao i kilogrami će se vratiti čim ne budete pazili na ishranu. Jo jo efekat je zagarantovan. Mnogi misle da održavaju postignutu kilažu tako što će nastaviti da drže dijetu i nakon tri dana, a to se ne sme.

Mora da se pravi pauza nakon jedne dijete. Najmanja pauza koju morate napraviti je 10 dana. Jedino šta korisno možete uraditi je da redukujete vašu ishranu i kada ne držite dijetu da biste sačuvali trenutnu kilažu, pa nakon ponovne dijete da imate još manje kilograma. Važno je da imate svoj zacrtani cilj.

Advertisements

Još jedna negativna stvar ove dijete je to što se pojavljuju nuspoje, odnosno neželjeni simptomi. Promene se javljaju u vidu glavobolje, nesvestice, mrzovolje, pospanosti i sl. Ovo nije baš prijatno stanje i mnogima može da otežava svakodnevno funkcionisanje.

Generalno može da vas spreči da se ponašate normalno i da obavljate svoje svakodnevne dužnosti. Do ovoga ne mora da dođe ili se možda javi u manjoj meri. Ukoliko vam je baš loše bolje je da prestanete sa dijetom i da odete kod lekara da pogledate šta je zapravo tačan problem.

Saveti, zabranjene i dozvoljene namirniice

Kako je jasno da ova dijeta nije zdrava, jer se za tri dana gubi čak do 3kg i da se unosi mali broj kalorija, potrebno je savetovanje sa lekarom pre nego što se odlučite na ovu dijetu. Osobe koje pate od nekih hroničnih bolesti ne bi trebalo da je drže. Ova dijeta je namenjena isključivo za zdrave osobe.

Mnogi tinejdžeri misle da su debeli i onda kada imaju sasvim dovoljno kilograma pa muče svoj organizam zbog problema koji se trenutno nalazi u njihovim malim buntovnim glavama. Ova dijeta nije za osobe u razvoju i za osobe koje nisu debele jer neće imati organizam masne naslage da crpi, tako da neće imati energije za normalno funkcionisanje

Treba paziti o dovoljnom unosu vitamina i minerala kojih nema u ishrani. Možete kupiti suplemente koji sadrže određene vitamine i minerale da biste ih nadoknadili vašem organizmu. Oni mogu biti u obliku kapsula ili šumećih tableta.

Obroci se ne mogu menjati, ne može se praviti dodatak u vidu užine. Ne smete duplirati obroke. Sladoleda smete jesti tačno toliko koliko je propisano. Samo sledite uputstva i ništa nemojte niti dodavati niti oduzimati.

Važno je da znate da neće biti lako držati ovu dijetu. Morate sami sebi biti motivacija i sami sebe bodriti. Kada budete bili dosta gladni govorite sebi da vi to možete, da vam je ostalo samo još dva dana, jedan je već pola prošao i sl.

Nakon izdržana tri dana, uspeli ste da ne jedete svoje omiljene slatkiše, da ne konzumirate ništa što nije dozvoljeno. Kod nekih će doći do promene u načinu razmišljanja i navika nakon što su videli da nije neizvodljivo pridržavati se ovakvih pravila i izgubiti 3 kg.

Mnogi nakon postignutih rezultata dobiju takvu volju da pređu na neku drugu dijetu koja traje duže i sa manjim je rezultatima, ali lakša za držanje i menja navike čoveka kao i funkcionisanje metabolizam što i jeste cilj svakog čoveka da mu se metabolizam ubrza i da više nama probleme sa viškom kilograma.

Veoma je važno unositi dovoljno tečnosti, vode bi trebalo popiti 8 čaša dnevno, a pored vode piti i limunadu bez šećera i zeleni čaj. Što više tečnosti to bolje.

Fizička aktivnost je takođe važna, potrebno je za vreme ova tri dana, a i kasnije baviti se nekim aktivnostima. Potrebno je da se naše telo kreće kako bi se oslobodilo viška tečnosti kao i masnih naslaga.

Nije preporučljiva preterana fizička aktivnost, jer posle tako oskudnih obroka ne biste imali ni snage. Počnite sa laganim šetnjama dok ne vidite koliko je vaš organizam spreman za fizičku aktivnost.

Zabranjene namirnice

Advertisements

U ovoj dijeti je suvišno govoriti o zabranjenim namirnica, jer imate tačno napravljen meni od tri dana i ništa tu ne treba ni dodavati ni oduzimati. Jednostavno, smete da jedete samo to što je tog dana propisano u vreme koje je propisano i količinu koja je propisana. Svakako da ni u ovoj dijeti nema ugljenih hidrata u velikoj količini, nema ni šećera kao ni masti.

Uglavnom su tu proteini, ali u tako malim količinama da ćete sigurno biti više gladni nego siti za ova tri dana, ali sva sreća pa ne traje dugo. Tečnost možete koristiti da biste utolili glad. Šećer se ne preporučuje.

Dozvoljene namirnice

Dozvoljene namirnice su meso, riba, tost, sladoled ali u ograničenim količinama, neke vrste voća kao što su jabuka, banana, orašasti plodovi ali i to ograničeno. Jaja su takođe dozvoljena i neke vrste povrća. Od mlečnih proizvoda dozvoljena je neka kriška sira i to nemasnog (oko 50g). od napitaka kafa i čaj su dozvoljeni. Ove namirnice su dozvoljene, ali količina je veoma mala. Kalorijska vrednost svakog obroka daleko je ispod normalno propisanog.

Iskustva sa brzom dijetom

Iskustva sa dijetom su razna, ali uglavnom su svi postigli željene rezultate. Uglavnom se izgube kilogrami tako što se telo oslobodi viška tečnosti. Kada su potrebni instant rezultati to nije ni važno, samo je važno da vaga pokaže nekoliko kilograma manje.

„Drago mi je što je kuma uspela da me ubedi da držim ovu dijetu. Neko sam ko voli da jede, a i da lepo izgleda. Kad god se malo ugojim za tri dana zahvaljujući ovoj dijeti vratim se u prvobitno stanje. Ne znam da li se izgube masne naslage ili se samo izbaci voda, ali znam da mi prija i da se nakon nje osećam lepše i sa više samopouzdanja.“ Dragana Belić 34 godine.

Advertisements

„Držala sam mnoge brze dijete u prošlosti, poput dijete sa jajima i dovela sam svoje telo do finog izgleda. Međutim nekada se malo opustim pa dobijem dodatne kilograme koji odmah počnu da mi smetaju: da se ne bi gomilali dalje i da mi ne bi smetali, odmah počnem sa ovom dijetom i kroz par dana ponovo budem zadovoljna. Svakome bih preporučila. Jasno je da nije zdrava, ali od par dana ne može nam ništa biti sem što možemo da izgubimo kilograme i budemo zadovoljni. Primetila sam da moje prijateljice imaju bolje rezultate jer nisu bile na drugim režimima.“ Darija Dačić 43 godine.

Jelovnik za brzu dijetu

Daćemo vam plan obroka za vreme ove popularne trodnevne dijete. Budite spremni da su obroci niskokalorični, ispod svakog proseka i ispod svakog očekivanja.

Ne možemo očekivati drugačije kada znamo da je osnovni princip dijete mršavljenje na osnovu unošenja malog broja kalorija.

Prvi dan

  • Doručak: Za doručak možete popiti crnu kafu ili čaj, dozvoljeno je malo zasladiti. Pojedite pola grejpa i jednu krišku tosta uz jednu supenu kašiku kikiriki putera.
  • Ručak: Pojedite pola tunjevine uz jednu krišku tosta i uz to popijte čaj ili kafu. Naravno ako ste pre za vodu tim bolje.
  • Večera: Obariti 100g nemasnog mesa bilo kojeg, uz to šaku barene boranije kao prilog i jednu šaku barene šargarepe. Možete popiti kafu ili čaj i jednu jabuku srednje veličine. Ako imate potrebu za slatkišima pojedite malo sladoleda od vanile.

Drugi dan

  • Doručak: Popijte crnu kafu ili čaj sa malo šećera, ako želite. Pojedite jedno kuvano jaje, krišku tosta i jednu bananu.
  • Ručak: Jedna kriška nemasnog sira sa jednom kriškom tosta i kafa ili čaj.
  • Večera: Pojedite dve viršle, šolja brokolija barenog i pola šolje barene šargarepe. Pola šolje sladoleda od vanile kao poslastica.

Treći dan

  • Doručak: Popijte jednu crnu kafu ili čaj uz malo šećera. Pojedite oko 50g mladog sira, to je jedna manja kriška. Uz to možete pojesti i jedan tost i jednu jabuku.
  • Ručak: Pojedite jedno tvrdo kuvano jaje i jednu krišku tosta i čaj ili kafu.
  • Večera: Pojedite jednu šolju tunjevine, jednu šolju barene šargarepe i jednu šolju karfiola, takođe barenog. Kao poslasticu uzmite jednu šolju sezonskog voća uz pola šolje sladoleda od vanilije. Kafa i čaj su takođe dozvoljeni.

Moramo napomenuti da čaša koja je korišćena za meru je od 200ml. Da biste znali da odmerite tačnu količinu hrane.

Advertisements

Kao što vidite meni je prilično oskudan, pa ako neko ne jede ili ne sme da jede određene namirnice odmah je u problemu. Da ne bi do toga došlo pripremili smo vam moguće zamene namirnica.

Pomorandžu možete zameniti grejpom, tunu možete zameniti sirom i obrnuto, jogurt može umesto sladoleda, boraniju možete zameniti brokolijem i obrnuto, karfiol može umesto brokolija, a cvekla umesto šargarepe. Ukoliko neku od ovih namirnica ne volite zamena postoji.

Još jedna važna stvar je da obroke ne smete preskakati. Koliko je važno da se pridržavate tačne količine toliko je važno i da sve pojedete.

Ako ste neko ko se teško odlučuje za neki vid dijete, budite motivisani baš zato što traje samo tri dana. Izdržaćete tri dana. Ako vam je lakše možete čitati forume ili voditi dnevnik. Jeste da je kratak vremenski period, ali zašto da ne.

Ako bi vama prijalo da vodite dnevnik i komentarišete sa milionima ljudi i delite iskustva zašto da ne. Danas je i tako sve podređeno modernoj tehnologiji. Više se ništa ne radi kao nekada pa samim tim i dijeta.

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements