Celer dijeta: Smršajte do 8 kg za 14 dana

Popularnost ovakvih dijeta traje jer obećavaju neverovatno brzo mršavljenje. Dijeta s vodom i celerom može biti niskokaloričan način za mršavljenje, međutim, jedenje samo celera i pijenje samo vode može vas ostaviti u malaksalom stanju. Jednom kada shvatite ograničenja ovakve dijete, naučićete kako možete razumno uključiti i celer i vodu u svoju ishranu.

FOTO: PIXABAY

Niskokalorična priroda celera, zajedno sa vodom bez kalorija, svrstava ih u kategoriju “negativno kaloričnih” namirnica, što znači da možete sagoreti više kalorija koje ih probavljaju nego što te namirnice zapravo sadrže, rekao je doktor Klinike Mayo Donald Hensrud.

Advertisements

Hensrud objašnjava da pokušaj gubitka kilograma fokusiranjem na eventualno negativno kaloričnu hranu koči vašu sposobnost jesti uravnoteženu ishranu. Iako je pitka voda nužna za naše zdravlje, voda ne daje telu kalorije, vitamine ili minerale.

FOTO: PIXABAY

Dok gubite kilograme, potrebno vam je najmanje 1.200 kalorija da biste ostali zdravi ako ste žena, a 1.600 kalorija ako ste muškarac, prema podacima američkog nacionalnog instituta za zdravlje. Jedenje 1.200 ili 1.600 kalorija samo u celeru, osim što je nezdravo, bilo bi gotovo nemoguće.

Da biste pojeli 1.200 kalorija ili 1.600 kalorija, trebali biste pojesti 75 do 100 šoljica sirovog celera svaki dan. Celer ima samo masnoću u tragovima, jer 1 šoljica sadrži samo 0,17 grama, a 100 šoljica sadrži 17 grama. Vašem telu trebaju masti za obradu hranjivih sastojaka i za energiju. Obična voda ne sadrži kalorije i masti.

FOTO: PIXABAY

Šolja celera sadrži manje od 1 grama belančevina, 1,9 grama prirodnog šećera i 1,6 grama vlakana. Odraslom čoveku je potrebno između 22 i 34 grama vlakana dnevno.

Celer takođe ima 40 miligrama kalcija po šolji i 81 miligram natrijuma. Ako ste na dijeti, natrijum vam može biti ograničen na 1.500 miligrama. Jedenje celera cijeli dan može uzrokovati da preterate s viškom natrijuma.

Advertisements

Celer takođe sadrži 36 mikrograma folne kiseline (vitamin B9), 3,1 miligrama vitamina C i 453 međunarodnih jedinica vitamina A po šolji. Ako pojedete 20 šolja celera, to je 9.060 međunarodnih jedinica vitamina A, što je daleko iznad preporučenih količina od 3.000 za muškarce i 2.310 za žene. Prekomerni vitamin A može biti faktor osteoporoze, prema podacima instituta za zdravstvo.

FOTO: PIXABAY

Tokom dijete izbegavajte koristiti samo celer i vodu, a umesto toga uključite povrće bogato vitaminima, koje uključuje raznovrsnu hranu iz svih grupa hrane i dovoljno kalorija kako bi zadovoljili vaše potrebe za hranjivim tvarima.

Dodajte maslac od kikirikija u sirove štapiće celera za užinu sa zdravim mastima i proteinima, umočite štapiće od celera u grčki jogurt pomešan s lukom i biljem; te dodajte celer salatama i supama. Sirov celer možete posipati jabukama i spanaćem za zdrav napitak. Voda vam može pomoći u naporima za mršavljenje, jer vam pijenje vode dodaje osećaj punoće, što vam može pomoći u kontroli unosa kalorija.

FOTO: PIXABAY

Prema zagovornicima detoksa sa celerovim sokom, ujutro na prazan želudac morate piti pola litre soka od celera, što navodno poboljšava apsorpciju i probavu. Mnogi tvrde da pijenje soka od celera poboljšava energiju, probavu, raspoloženje i koncentraciju.

Ali nema dokaza koji bi podržali ove tvrdnje, kao registrovana dijetetičarka Kristen Kirkpatrick sa klinike u Clevelandu tvrdi da pijenje soka od celera ili bilo koje druge vrste detoks soka ili dijeta neće poboljšati prirodni sistem detoksikacije vašeg tela, jetru i bubrege. U redu je piti sok od celera, s vremena na vreme, ali on ne čini nikakva čuda kao što neki tvrde.

Advertisements
PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements