Citrus dijeta: 15 kg za 7 dana! Odlično rešenje za zdravo i brzo mršavljenje

Citrus dijeta je sve popularnija dijeta u svetu. Najpoznatiji citrusi su limun, pomorandža, grejp i mandarine. Citrusi su veoma zdravi, sadrže izobilje vitamina. Oni imaju dosta nutritivnih i lekovitih vrednosti.

Oduvek se koriste kada imamo probleme sa kijavicom, prehladom, gripom. Dobri su i u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema poput migrenske glavobolje, bolesti zubnog mesa, astme, bronhitisa, ateroskleroze i brojnih upalnih procesa.

Advertisements

Koriste se u mnogim dijetama jer enzimi iz citrusa tope masne naslage. Ukoliko naš organizam ne vari hranu kako treba dolazi do nagomilavanja masnoća. Sok od citrusa je pravo rešenje za rešavanje problema sa varenjem. Oni podstiču varenje i zato su sastavni deo mnogih dijeta.

Zbog lošeg varenja ne gomilaju se samo kilogrami već i toksini u organizmu. Citrusi imaju veliku ulogu u izbacivanju toksina iz organizma. Oni deluju na organizam kao čistači. Osvežavaju organizam, okrepljuju, daju mu energiju i neutrališu loš uticaj nezdrave hrane. Jedno od najvažnijih svojstava citrusa u dijetama možda je to što izazivaju osećaj sitosti.

Citrus dijeta je veoma poznata, popularna i delotvorna. Ima više vrsta ove dijete. Za koji ćete se odlučiti zavisi od toga koliko kilograma želite da oslabite, koliko vremena imate na raspolaganju da svoju liniju dovedete u top formu. Najvažnije je to u kakvom je stanju vaš organizam i koliko je spreman za jednu ovakvu dijetu.

Osobe koje imaju osetljiv želudac mogu probleme  jer citrusi mogu da ga iritiraju i naprave još veće probleme. Postoji rigorozna citrusna dijeta koja traje 5 dana, ali je njena ishrana veoma restriktivna i nije baš preporučljiva, tako da ćemo vam mi pisati o produženoj verziji citrusne dijete. Ova dijeta se drži u više ciklusa i veoma je zdrava.

Kako deluje ova dijeta?

Advertisements

Citrus dijeta je na bazi pomorandže i tosta. Uz pomoć citrusa možete da gubite pola kilograma dnevno. Ovo nije veoma restriktivna dijeta. Odricanja svakako ima ali nije od onih dijeta tokom kojih ćete gladovati. Glad nije prisutna u ovoj dijeti jer citrusi zasićuju sami po sebi. Dijeta se odvija u 3 ciklusa po 5 dana.

Nakon ove dijete možete izgubiti do 7kg. Znači 7 kg za 15 dana, to je sasvim korektno imajući u vidu da nećete gladovati i da ćete osloboditi svoje telo od štetnih materija uz izgubljene kilograme. Velika je prednost kada ne morate da strepite za vaše zdravlje dok držite neku dijetu. Ova dijeta će vaš organizam osvežiti i možda rešiti nekih eventualnih problema.

Nakon završetka dijete preporučujemo vam da u narednom periodu tokom nedelje imate jedan dan u kojem ćete konzumirati namirnice koje ćemo vam tačno odrediti. Ako se ovoga budete pridržavali dugo ćete biti zadovoljni vašom kilažom.

Ovo je siguran način da obezbedite dijeti dugoročniji efekat i ako nastavite normalno da se hranite, samo je potrebno da se jedan dan u 7 dana odreknete svojih navika kao bi ste zadržali vitku figuru.

Citrus dijeta – prednosti i mane

Prednosti dijete

Advertisements

Prednosti ove dijete su u tome što ćete izgubiti kilograme na zdrav način unoseći namirnice koje su veoma zdrave za vaše telo. Pomoću citrusa ćete očistiti vaš organizam od masnih naslaga a i od toksina. To je dodatni plus za ovu dijetu. Kombinacija citrusa i tosta je idealna kombinacija za skidanje kilograma na osnovu svih parametra i raznih istraživanja. Jedina posledica ove dijete će biti smanjeni broj kilograma.

Tokom ove dijete nećete osećati pospanost, malaksalost, neće vas boleti glava i nećete se osećati bezvoljno i bez energije. Znači da ćete moći da obavljate svoje svakodnevne aktivnosti nesmetano. Moguće da će vam koncentracija biti bolja, a sigurno da će te imati više elana i energije, jer svaki pomak čoveku predstavlja neki vid zadovoljstva i neku satisfakciju koja ga pokreće u nove radne pobede.

Da rezimiramo, citrus dijeta je jedna od zdravijih dijeta. Ona ubrzava metabolizam, podiže imunitet organizma, poboljšava varenje i vrši detoksikaciju organizma na prirodan način. Jelovnik je unapred određen, vaše je samo da ga se pridržavate u potpunosti.

Pomorandža je voćka koja nam prva padne na pamet kada pomenemo citruse. Nema osobe koja ne voli pomorandže. Ona je najslađi citrus i najviše se koristi. Koristi se sveža ali ima i brojnih jela gde se baš koristi ova voćka ili njen sok. Kada se dete razboli pre će prihvatiti da popije sok od pomorandže nego od bilo koje druge citrusne voćke, a znamo koliko ona tada ima dobre efekte i za sprečavanje dehidratacije, a i druga mnogobrojna svojstva.

Pomorandža je bogata brojnim mineralima, vitaminom C. Odlična je za sve koji se bore sa viškom kilograma. Izaziva sitost, osvežava, daje energiju i prijatan celokupni osećaj. Konzumiranjem pomorandže imaćete bolji ten i veću apsorpciju gvožđa. Pomorandža utiče na smanjenje stresa i zahvaljujući njoj izbacivaćete toksine iz organizma brže nego inače. Ukupan uticaj pomorandže je više nego dobar, odličan.

Na drugom mestu se nalazi limun. Ima dosta ljudi koji baš vole kisele voćke, namirnice i sl. Problem je kod onih koji nemaju baš takav ukus, ali sve se može rešiti. Ova voćka je citrus sa najmanje kalorija. Limun je sastavni deo skoro svake dijete.

Limunska kiselina je veoma delotvorna u borbi protiv kilograma. Topi masne naslage i daje savršene rezultate kada je mršavljenje u pitanju. Limun sadrži sve potrebne nutrijente koji razlažu masne naslage u organizmu i doprinosi intenzivnijem lučenju želudačne kiseline koja direktno utiče na bolje varenje. Limun se kao i svi citrusi koristi za podizanje imuniteta, štiti od raznih bolesti, prehlada, gripa i sl. Odličan je i za detoksikaciju organizma.

Grejpfrut je takođe citrus, ali nešto manje omiljen. On ima karakterističan ukus između kiselog i gorkog. Rado ga jedu samo osobe koje vole ovaj karakterističan ukus ili one koje svesno znaju koliko je dobar i zdrav za ceo naš organizam.

Mnogi ga izbegavaju ali je to pogrešno jer konzumacijom grejpfruta imamo mnogo više energije i mnogo brži metabolizam. Dobar je u borbi protiv celulita. Grejp sadrži dosta vode i dosta različitih elemenata koji deluju na smanjenje insulina u krvi. Znamo da se oslobađamo masnih naslaga tek kada se nivo insulina u krvi smanji na dozvoljen.

Mandarine takođe spadaju u citruse, ima više vrsta ovog voća, ali su sva podjednako ukusna. One su na drugom mestu odmah posle pomorandži. Takođe imaju sladak ukus i dosta vitamina i minerala. Pogodna su i u dijetama, ali nešto manje nego ove tri predhodne voćke.

Nedostaci dijete

Nedostaci dijete mogu biti ti što su citrusi teški za osobe koje već imaju probleme sa želudcem pa je pitanje da li će te osobe uopšte moći da drže ovu dijetu.

Na šta treba paziti

Advertisements

Fizička aktivnost nije samo da je preporučljiva, već je obavezna. Morate vežbati bar dva puta sedmično po 45 minuta. Na vama je da li ćete da idete u teretanu, da se bavite fitnesom, aerobikom, da trčite u slobodnoj režiji ili da vežbate kod kuće uz instruktore sa interneta. Važno je da ispunite 2 puta po 45 minuta aktivnosti u 7 dana. Ovu obavezu morate ispuniti.

Citrus dijeta – namirnice i iskustva

Zabranjene namirnice

Tokom ove dijete namirnice morate uzimati propisanim redom, ne smete ih preskakati, na svoju ruku praviti izmene i sl. Veoma je važno da se ispoštuje svaki korak dijete kako biste došli do najboljih rezultata.

Alkohol je strogo zabranjen u ovoj dijeti. Industrijski proizvodi su takođe zabranjeni. Sve vrste slanih i slatkih grickalica. Na njih odmah zaboravite tokom ove dijete. Ova dijeta se bazira na zdravoj ishrani.

Dozvoljene namirnice

Namirnice koje smete konzumirati tokom ove dijete su: sve vrste mesa, jaja, salate (zelena salata, krastavac, paradajz, ako nemate svež onda zamena kuvani paradajz ili neki drugi iz zimnice). Možete konzumirati i rečne i morske vrste riba. Kisela pavlaka je dozvoljena od mlečnih proizvoda. Od voća su dozvoljeni citrusi tj. oni su obavezni. Tu spadaju pomorandža, grejp, mandarina i limun. Govorimo o najpopularnijim citrusima u našoj ishrani.

Advertisements

Limun se može zameniti i limetom i ona je veoma zdrava. Pored citrusa su dozvoljene jabuke, kruške, lubenica. Ipak budite obazrivi sa drugim  vrstama voća, potrebno je koristiti ih dozirano. Zapravo sve je u ovoj dijeti tačno propisano. Najbolje efekte ćete postići ako se pridržavate dole ponuđenog menija.

Od napitaka, voda je na prvom mestu. Tečnost se preporučuje uvek, naročito u dijetama koje su pogodne za detoksikaciju organizma, jer se sve loše izbacuje uz pomoć vode. Najmanje 2 l tečnosti dnevno. Koristite čajeve, limunade, naravno bez šećera. Zeleni čaj je dobar i preporučuje se u svim dijetama. Kafa je takođe dozvoljena.

Iskustva sa Citrus dijetom

Iskustva sa ovom dijetom su mahom pozitivna, nema onog ko nije skinuo kilograme pomoću ove dijete. Utisci su uglavnom pozitivni naročito od onih koji ne vole da kuvaju. Kuvanje je svedeno na minimum.

„Držala sam citrus dijetu i zaista sam oduševljena. Kilogrami su se jednostavno istopili. Nestalo je dosta i celulita sa kojim sam baš vodila borbu. Nisam se uopšte osećala kao da držim dijetu. Imala sam energije više nego inače. Osećala sam se baš lepo. Svima bih preporučila ovu dijetu. Andrea Popović 24 godine.

„Citrus dijeta je zaista dobra dijeta. Za 15 dana sam izgubila 10 kg. Nikada nisam imala bolje rezultata nego sa ovom dijetom. Kilogrami su se održali dosta dugo, držala sam i mini dijetu jednom sedmično da bi dijeta imala produženi efekat. Metabolizam mi se ubrzao i nisam više imala probleme sa kilogramima.“ Marija Stojnić 35 godina.

Jelovnik za Citrus dijetu

Dan 1.

Advertisements
 • Doručak: 1 pomorandža ili pola grejpa, čaša nezaslađene limunade od pola limuna. 1 dvopek i šolja čaja ili kafe bez šećera.
 • Ručak: 1 pomorandža, 1 kuvano jaje i kisela pavlaka.
 • Večera : 2 paradajza, 2 kuvana jajeta, pola zelene salate ili 1 krastavac.

Dan 2.

 • Doručak: 1 pomorandža ili pola grejpa, čaša nezaslađene limunade od pola limuna. 1 dvopek i šolja čaja ili kafe bez šećera.
 • Ručak: 1 pomorandža, 1 jaje, 1 kisela pavlaka, 2 dvopeka.
 • Večera : 125g mlevenog mesa (junetina), 1 paradajz, 1 pomorandža, 1 dvopek i 1 šolja čaja ili kafe.

Dan 3.

 • Doručak: 1 pomorandža ili pola grejpa, čaša nezaslađene limunade od pola limuna.  1 dvopek i šolja čaja ili kafe bez šećera.
 • Ručak: 1 pomorandža, 1 kisela pavlaka, 1 glavica salate ili 2 krastavca i možete popiti neki napitak ali bez šećera.
 • Večera: 125g mlevenog mesa, 1 pomrandža, 1 dvopek, jedna šolja kafe ili čaja.

Dan 4.

 • Doručak: 1 pomorandža ili pola grejpa, čaša nezaslađene limunade od pola limuna. 1 dvopek i šolja čaja ili kafe bez šećera.
 • Ručak: 125g kravljeg sira, 1 paradajz svež ili 100ml kuvanog paradajza i 1 dvopek.
 • Večera: 125g mlevenog mesa, 2 paradajza, 1 jabuka i jedan dvopek.

Dan 5.

 • Doručak: 1 pomorandža ili pola grejpa, čaša nezaslađene limunade od pola limuna.  1 dvopek i šolja čaja ili kafe bez šećera.
 • Ručak: 200g kuvanog mesa ili ribe, 1 paradajz i 1 dvopek.
 • Večera: ½ kuvanog povrća, može biti šargarepa, grašak ili krompir, 1 jaje i 1 paradajz.

U letnjim mesecima može parče lubenice uz svaki doručak.

Ovaj ciklus od 5 dana treba da se ponovi 2 puta. Ova dijeta traje ukupno 15 dana. Nakon završetka dijete potrebno je da imate jedan dijetni dan u toku sedmice. Taj dijetni dan izgleda ovako:

Advertisements
 • Doručak: 1 čaša limunade bez šećera.
 • Ručak: 1 jabuka i 1 dvopek.
 • Večera: 1 jaje, 1 paradajz i 1 dvopek.

Ovaj posni dan je potreban da bi dijeta imala dugoročne efekte. Bolje vam je da nastavite malo da pazite sa unosom kalorija nego kroz neko vreme da budete ponovo nezadovoljni svojim izgledom i da ponovo krećete sa dijetama.

Što bi stari rekli : „Bolje sprečiti, nego lečiti“. Tako i vi, bavite se svojim izgledom uvek, a ne kada baš bude previše kilograma, previše nezadovoljstva i manjka samopouzdanja.

Pročitajte još:

Brza grejpfrut dijeta koja topi kilograme – za 12 dana 5 kg manje

Brza limun detoks dijeta za čišćenje organizma: Da li stvarno radi?

Limun dijeta: Smršajte do 10 kilograma za samo 2 sedmice

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements