Skip to content
Home » Čokoladna dijeta: Ovo je istina o dijeti koja je obišla ceo svet

Čokoladna dijeta: Ovo je istina o dijeti koja je obišla ceo svet

  Jedenje čokolade svaki dan može vam pomoći da izgubite kilograme? Ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito – to je zato što je navodna studija o čokoladnoj dijeti koja je prošle godine napravila naslove širom sveta bila svestrana prevara.

  Bio je to pažljivo planiran napor da se razotkriva bezvredne nauke i nekontrolisano, prekriveno medijskim izveštavanjem.

  Advertisements

  “Svet se samo utapa u celoj toj pseudoznanosti” o ishrani, rekao je naučni novinar John Bohannon, jedan od saradnika u projektu, za CBS News.

  U članku objavljenom na CBS News, Bohanon objašnjava kako je došlo do priče o čokoladnoj dijeti. Prvo mu je prišao nemački TV producent, Petar Oneken, koji je sarađivao sa Dianom Lobl i drugima na dokumentarnom filmu o nauci o smeću. Prethodno je sproveo operaciju “uboda”, objavljenu u časopisu Nauka2013., izlažući kako će neki beskrupulozni časopisi o otvorenom pristupu objavljivati lažne naučne studije uz plaćanje, a da ne podležu recenziji.

  FOTO: PIXABAY

  Advertisements

  Bohannon i filmaši smislili su plan kako dokazati koliko je lako pretvoriti lošu nauku u velike naslove. Oni su napravili veb stranicu Instituta za ishranu i zdravlje, zaposlili lekara i analitičara i platili subjektima istraživanja da učestvuju u malom kliničkom ispitivanju koje bi proveli u svrhu testiranja efekata jedenja čokolade. Tada bi Bohanon koristio svoju medijsku pamet da bi se rezultati objavili.

  Doktor, piše Bohanon, bio je kod njega od početka. Dr. Gunter Frank, lekar opšte prakse u Nemačkoj, prethodno je napisao knjigu koja je pseudoznanost u industriji ishrane. Testiranje gorke čokolade kao dodataka ishrani bila je njegova ideja”, piše Bohannon.

  Advertisements

  “Kada sam ga pitao zašto, Frenk je rekao da je omiljen fanaticima “cele hrane”. Gorka čokolada ima ukus, pa mora biti dobra”, rekao je. “To je poput religije.”

  Petar Oneken i njegov tim vodili su to kao pravo kliničko ispitivanje, pri čemu je jedna trećina ispitanika nasumično stavljena na dijetu koja sadrži malo ugljenih hidrata i 1,5 tamne čokolade svakog dana, a kontrolna grupa rekla je da se pridržavaju svojih redovnih dijeta. Otkrio je da je grupa koja jede čokoladu izgubila na težini za oko 10 procenata brže od ostalih dijeta.

  “Znam šta mislite”, piše Bohannon. “Studija je pokazala ubrzano mršavljenje u grupi čokolada – zar ne treba verovati? Zar tako ne radi nauka?” Zatim objašnjava:

  Evo jedne malo prljave naučne tajne: Ako izmerite veliki broj stvari, gotovo da ste sigurni da ćete dobiti “statistički značajan” rezultat. Naša studija je obuhvatila 18 različitih merenja – težinu, holesterol, natrijum, (jedna tema je odbačena.) Dizajn studije je recept za lažne pozitivne rezultate … Nismo znali šta bi tačno ispalo – naslov bi mogao biti da čokolada poboljšava san ili snižava krvni pritisak – ali znali smo da su naše šanse da dobijemo barem jedan „statistički značajan“ rezultat prilično dobre “.

  FOTO: PIXABAY

  Advertisements

  Tako je tim napisao izveštaj u kome je prikazao rezultate koji su im se svideli i krenuo je da traži izdavača. “Budući da je bila tako loša nauka, moramo preskočiti stručni pregled”, piše Bohanon. Poslao je tekst nekim “škakljivim” časopisima koje je otkrio u svojoj operaciji “uboda”, a nekolicina mu je ponudila da piše tekstove sve dok im plaća. Dve nedelje kasnije pojavio se u Međunarodnoj medicinskoj arhivi, za koju Bohanon kaže da nije promenio ni reč i naplatio 600 evra za tu privilegiju.

  Sad kad je otkrio donju stranu naučnog procesa, Bohanon i njegovi saradnici pošli su za medijima. Napisali su zanimljiva saopštenja za štampu na engleskom i nemačkom jeziku, citirajući “vodećeg autora studije, dr Johanesa Bohanona, direktora istraživanja Instituta za ishranu i zdravlje”, koja je zapela za oko više novinskih organizacija.

  Nemački list Bild uzeo je mamac, a drugi su ga brzo pratili. “Ubrzo smo bili u Daili Star-u, irskom ispitivaču, nemačkom vebsajtu kosmopolitana, Times of India, nemačkom i indijskom sajtu Huffington Post, pa čak i televizijskim vestima u Teksasu i australijskom jutarnjem razgovoru”, piše Bohanon. Popularni fitnes časopisi “Shape and Prevention“ takođe su predstavili neodoljive nove savete o dijeti. (Prevencija je sada objavila belešku urednika u kojoj se navodi da je studiju “sproveo nekvalifikovani istraživač koji je manipulisao statistikom.”)

  Bohanon kaže da nam je malo novinara postavilo bilo kakva ispitivačka pitanja o tome kako je studija sprovedena. Za CBS News izjavio je da beskrajni niz priča o dijeti koje obećavaju brzi gubitak kilograma predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost. „Gojaznost je bitna“, rekao je. “Nedvosmisleno je da ljudi pate i umiru zbog gojaznosti u ogromnim razmerama. O tome moramo da izveštavamo.”

  FOTO: PIXABAY

  Bohanon je napomenuo da njegov cilj nije bilo da osramoti pojedine izveštače koji su objavili “čokoladnu studiju” – pazio je na veće ciljeve. “Znam za pritisak pod kojim su izloženi. Krivica zaista leži na urednicima i vlasnicima ovih medija – oni su ti koji profitiraju od ovih informacija i neumorno guraju svoje novinare ovom svakodnevnom grindom izvlačenje naslova. Morate početi tako što ćete ih osramotiti.”

  Pravi naučni rad o ishrani i zdravlju često je inkrementan, neupadljiv ili kontradiktoran, nije izvor lakih odgovora i se*si naslova – bez obzira koliko bismo želeli da čokoladna dijeta zaista deluje.

  Advertisements
  Advertisements
  Advertisements