Dijeta 10%: Za samo 3 sedmice izgubite čak 10 posto svoje težine

Dijeta 10 posto je efikasna u gubljenju kilograma, a pri tome je to zdrav način u gubljenju kilograma. Dijete koje u kratkom vremenskom roku smanjuju težinu više od 10% nisu zdrave dijete. Smanjiti težinu do 10% telesne mase je prihvatljivo.

Biti vitkog tela danas je postalo imperativ. Svetska scena diktira kako većina mladih teži da izgleda. Svi se ugledaju na manekenke i manekene i ako to ne bi trebalo da bude tako. Postoje čak i dijete poput bikini dijete. Jedno je biti zgodan, a sasvim drugo je kada mladi žele da izgledaju kao manekenke sa svetske scene. Možda je to nekome lepo i teži ka tome, ali svakako nije zdravo.

Advertisements

Nije zdravo ni kada neko ima previše kilograma. Nije estetski, a i nije ni dobro za zdravlje. Višak telesne težine višestruko utiče na zdravlje ljudi. Gojaznost utiče na srce, kosti i mnoge druge zdravstvene probleme. Ako ste neko ko pati od viška kilograma možete pokušati sa nekom od dijeta. Dijeta 10 posto je jedna od dijeta koje vam mogu pomoći u tome.

Kako deluje ova dijeta?

Ova dijeta nije samo dijeta, već je plan ishrane koji može koristiti atkinsonovu, mesnu i dukanovu dijetu. Dijeta se sprovodi u 4 faze. Prva i treća faza su identične dok se druga faza malo razlikuje.

Advertisements

Četvrta faza se odnosi na održavanje postignutih rezultata. Saveti stručnjaka su da ma koliko dugo da držite dijetu i ma u kojoj fazi mršavljenja bili, potrebno je da između dijeta napravite pauzu od 20 dana, kako se kilogrami ne bi vratili i da ne bi bilo jo jo efekta.

U periodu kada se telo navikava na novu težinu potrebno je da unosite dosta tečnosti, 2l vode, tri šolje zelenog čaja, možete piti nezaslađenu limunadu. Izbegavajte kasne večere ili ako ste baš gladni, umesto večere popijte šolju jogurta da vam utoli glad.

Advertisements

Ako ste neko ko ima 50 kg sigurno da ne razmišljate o dijeti i mršavljenju. Ako nekim slučajem i razmišljate ne bi trebalo, jer bi vas to odvelo u anoreksiju, a to sigurno da nije zdravo a nije ni lepo takođe. Nemojte preterivati ni u čemu. Ne možete nekome biti lepi ako nemate ni malo mišićne mase na sebi, a ne možete biti lepi ako niste zdravi.

Tako da, ako imate malo kilograma nemojte pokušavati ni sa kakvim vrstama dijeta. Jedite umereno i bavite se fizičkom aktivnosti.

Dijeta 10% se drži tri sedmice. Za te tri sedmice možete jesti koliko god hoćete, ali ne i šta god hoćete. Postoji tačno pravilo šta morate konzumirati te dane.

Da bi vam bilo lakše opisaćemo vam po danima dole u jelovniku. U prvoj sedmici imate dan u kojem jedete samo meso, drugi dan je voćni dan, treći npr. dan kada jedete jaja itd. To je prva sedmica gde nema kombinovanja namirnica. U drugoj sedmici kombinuju se namirnice, odnosno meso i povrće. Treća sedmica ili treća faza je identična kao prva faza.

Dijeta 10% – dobre i loše strane

Prednosti dijete

Advertisements

Prilikom držanja ove dijete potrebna doza kalorija je 25 kalorija po kilogramu težine. Znači, ako ste neko ko ima 85kg i želite da smršate 8,5kg, dnevni unos kalorija u vašem slučaju je 85*25 to iznosi 2.125 kalorija dnevno.

Odrasloj osobi je dovoljno 2.000 kalorija dnevno da unese i da nema osećaj gladi. Tako da ovaj način mršavljenja je dobar. Da izgubite 10% od vaše telesne težine kroz tri nedelje je odlično. Možda je ovaj način sporiji ako uporedimo sa nekim drugim dijetama, ali je sigurno zdraviji i rezultat su trajni. Ako ste neko ko ima 75kg ali ste niže građe pa bi ipak trebalo da oslabite, dozvoljen unos kalorija kod vas biće 75*25 , što iznosi 1.875 kalorija dnevno.

To je nešto manje od propisanih 2000 kalorija koliko treba svaki čovek da unese, ali ako imamo u vidu da imaju dijete koje savetuju 1000 do 1200 kalorija dnevno, onda je to ipak odlično. Ukoliko se pridržavate svih uputstva i ukoliko napravite pauzu od 20 dana između dijeta prilikom koje će se vaš organizam navići na postignutu kilažu.

Kada se organizam navikne na kilažu možete nastaviti sa dijetom da biste dostigli željenu težinu. Imate spisak namirnica po danima koje smete da unosite, obratite pažnju na kalorije i imate celu stvar. Možete na svom telefonu instalirati aplikaciju gde u svakom trenutku možete saznati koja namirnica koliko kalorija ima.

Nedostaci dijete

Problem kod pravilnog pridržavanja dijeta jeste to što se danas mnogo brzo živi, većinu vremena smo na poslu ili u pokretu. Retko da jedemo sve obroke kod kuće. Tu su pekare, brza hrana. Često jedemo na takvim mestima. Kada se pridržavamo neke od dijeta moramo da pripremimo svoj obrok na način koji piše u meniju dijete. Retko gde da možete da kupite nešto da pojedete da je to bareno i ne začinjeno ili da je bez hleba. Ako želite da vaša dijeta ima rezultate morate je se pridržavati baš onako kako treba.

Na šta treba paziti

Advertisements

Nemojte se meriti često, izmerite se na početku i na kraju. Odnosno kada počnete sa dijetom i kada završite. Stalno gledanje na vagu nije nikako dobro.

Jedite polako, uživajte u svakom zalogaju i polako ga sažvaćite. Naučno je dokazano da mozak sporije registruje da smo siti, pa ako brzo jedemo i ne žvaćemo hranu dobro, preješćemo se, a prejedanje nikao nije dobro. Signal sitosti do mozga dolazi tek nakon 20 minuta. U narodu je poznata rečenica „Prestani da jedeš kada ti je najslađe. “Ako polako žvaćemo svaki zalogaj imaćemo višestruku korist. Uživaćemo u hrani, mozak će polako registrovati sitost i prestaćemo da jedemo na vreme.  Želudac se neće mučiti sa polu sažvakanom hranom.

Tu je i fizička aktivnost od velikog značaja, ako ne svakodnevno onda bar dva do tri puta sedmično. Vežbe su dobre i zbog zdravlja i zbog bržeg delovanja dijete.

Zabranjene namirnice

Namirnice koje ne smete koristiti su hleb i povrće koje ima puno skroba u sebi, bar ne u prvim fazama. Ne smete jesti ni slatkiše, odnosno šećere i grickalice. Uglavnom su ugljeni hidrati i masti te koje prave problem u organizmu.

Dozvoljene namirnice

Advertisements

Dozvoljene namirnice su sve vrste mesa, povrće, voće, koštuničavi plodovi (ali ne previše), mlečni proizvodi i jaja. Od napitaka je tu nezaslađena kafa, nezaslađena limunada, ceđeni sokovi ali u ograničenim količinama i što više vode.

Iskustva

Iskustva korisnika ove dijete su uglavnom pozitivna, svi su uspeli da umanje kilažu za 10%, samo što se nekome kilaža vratila posle izvesnog vremena, nekom ne. Zavisno sve od toga da li su se pridržavali poslednje faze, odnosno privikavanja organizma na željenu težinu.

Postoji još jedan način koji može pomoći prilikom držanja dijete, a to je držanje dnevnika. Ovaj način je besplatan, a dosta pomaže. Nekome je potrebna podrška da bi istrajao u držanju dijete. Prijavite se na specijalizovan forum u vezi držanja ove dijeta. Američka istraživanja su pokazala da su ljudi koji su vodili dnevnik u proseku mršavili 7 kg više nego oni što nisu.

Na forumu komunicirate sa ljudima koji vas razumeju i koji su u istoj ili sličnoj situaciji kao i vi. Njihova podrška će vam značiti, bodriće vas da nastavite i kada posustanete. Negde je prosto i sramota da odustanete i ne budete rigorozni kada vaše rezultate prate mnogi.

Dijeta 10% jelovnik

Prva sedmica

Advertisements
 • Dan 1.
  Možete konzumirati svo povrće. Povrće može biti kuvano ili sirovo. Možete konzumirati razne salate. Dozvoljeno je da ih posolite ili stavite maslinovo ulje.
 • Dan 2.
  Možete jesti svo kuvano meso. Bitno je samo da nije prženo na ulju, a možete jesti sve vrste mesa.
 • Dan 3.
  Možete jesti rižu i palentu. Slobodno možete stavljati začine po ukusu, bilo da li je to vegeta ili neki drugi suvi začini.
 • Dan 4.
  Četvrti dan je mlečni dan. Možete jesti sve vrste sireva i jogrta.
 • Dan 5.
  Dan kaad možete jesti jaja na sve načine. Potrudite se da ne budu pržena, već kuvana, pečena. Možete koristiti začine i maslinovo ulje.
 • Dan 6.
  Voćni dan. Ovoga dana možete jesti svo sveže voće, kompote samo ako su nezaslađeni. Možete jesti i koštunjave plodove ali u ograničenim količinama.
 • Dan 7.
  Mesni dan, kada možete jesti svo meso sem pohovanog. Možete meso zameniti ribom. Važno je da ne bude pohovano već samo meso, prženo, pečeno, grilovano, kuvano. Najbolje je ako možete da izbegnete prženo, sve druge opcije su bolje.

Druga faza dijete je kada treba da kombinujete meso i povrće.

 • Dan 1.
  Meso i povrće, ali ne treba ga mešati meso sa mahunarkama, pirinač i krompirom. Ukoliko niste neko ko voli meso možete umesto mesa spremiti ribu. Takođe je važno da nije pohovano meso.
 • Dan 2.
  Takođe je kombinacija mesa i povrća. Isto kao i prvi dan.
 • Dan 3.
  Povrće i pirinač. Kuvano povrće uz moguć dodatak začina i malo maslinovog ulja.
 • Dan 4.
  Mlečni dan. Možete konzumirati mlečne proizvode uz dodatak jaja, salata i voća.
 • Dan 5.
  Jaja na sve načine uz dodatak salate, voća i jogurta.
 • Dan 6.
  Jesti isključivo i samo voće bez ikakvih dodataka.
 • Dan 7.
  Mesni dan. Možete jesti sve vrste mesa, spremljene na sve načine sem pohovanog. Možete imati i dodatke izuzev mahunarki, pirinča i krompira.

Još jednom ćemo naglasiti koliko su unošenje dovoljno tečnosti i vežba važni. Bez ovo dvoje nećete postići željene rezultate. Ako ste već odlučili da držite dijetu 10% pridržavajte se do najsitnijih detalja. Ako budete jeli hranu koja vam se preporučuje i unosili onoliko kalorija koliko treba zavisno od vaše težine rezultati ne mogu izostati.

Ako se pored toga budete bavili nekim sportom, išli u teretanu ili se bavili sportom u vašoj režiji, tipa odlaska na trčanje sa prijateljima ili radili vežbe kod kuće rezultati će biti još bolji. Na sve to prijavite se na forum i zajedno sa drugima beležite svoje rezultate.

Dajte sve od sebe i rezultati će biti zapanjujući. Oduševićete prvenstveno sebe, pa onda i sve oko za samo nekoliko sedmica.

U svakom slučaju sve je to vaša odluka i kada vi rešite da stanete na put višku kilograma, biće tako.

Advertisements
Back to top