Dijeta 30 dana (Whole 30) – Način ishrane koji je oduševio svet

Razmišljate li krenete na Whole30 (Dijeta 30 dana) ove godine? Kada je reč o tome šta možete, a šta ne možete jesti na ovom 30-dnevnom planu ishrane, pravila su prilično čvrsta. Evo svega šta trebate znati o tome.

Dijeta 30 dana (Whole 30) privremeno eliminiše namirnice “okidače” – hranu koja može učiniti da se ne osećate dobro.

Advertisements

Cilj je istražiti kako vaše telo reaguje na određene namirnice, prvo ih eliminišući, a zatim ih polako vraćajući nakon 30 dana. Ako i dalje rade za vas – sjajno! Ako pronađete nešto što vam pomaže da se osećate bolje u svom telu, to je takođe sjajno.

Da bi vam pomogli da se krećete kroz dijetu, evo kratkog vodiča za sve namirnice koje ne možete jesti tokom Whole 30 dijete, i što je još važnije, šta možete jesti tokom tih 30 dana. (Pravila za Whole30 uvek možete videti i na web sajtu ovog programa.)

Dijeta 30 dana (Whole 30) zabranjene namirnice

Ovaj popis može delovati kažnjivo, ali nije. Možete vi to!

Advertisements

Mlečni proizvodi
To znači da nema sira, kravljeg mleka, jogurta, pavlake, kefira i maslaca.

Žitarice
To znači da nema kukuruza, pirinča, kvinoje, pšenice, raži, proso, sireva, amaranta, heljde, bulgura ili proklijalih žitarica.

Advertisements

Alkohol
Tokom kuvanja ne sme se konzumirati alkohol za kuvanje ili piće.

Mahunarke
30 dana ne možete jesti bilo koji pasulj, soju bilo koje vrste (uključujući tofu, sojin umak, miso, edamame), leblebije, grašak, leću i kikiriki.

Dodani šećer
To uključuje med, javorov sirup, agavu, Splenda, ksilitol i steviju. Uobičajeni sastojci u domaćinstvu, sadrže dodani šećer. Na svemu morate proveriti nalepnicu.

Carrageenan, MSG i sulfiti
Izbegavajte prerađenu hranu dok ste na ovoj dijeti. Ako ove tri stvari vidite na bilo kojem popisu sastojaka, izbacite ih.

“Bezvredna” hrana
To znači da ne možete jesti vašu omiljenu “bezvrednu” hranu, čak i ako koristite sastojke koji odgovaraju Whole30 dijeti. Ovo je manje vezano za vaše fizičke reakcije na hranu, a više s mentalnom stranom stvari.

Advertisements

Dijeta 30 dana (Whole 30) dozvoljne namirnice

Nakon prilično iscrpljujućeg popisa namirnica koje ne možete jesti, možda bi izgledalo pomalo zastrašujuće krenuti na ovaj režim ishrane. Ali još uvek ima gomila ukusnih sastojaka koji mogu činiti izvrstan obrok.

Povrće
Jedite povrće – uključujući i krompir!

Voće
Voće je dopušteno, ali umereno. Setite se da pokušavate ograničiti unos šećera tokom 30 dana.

Neobrađeno meso
Kobasica je još uvek u redu, ali proverite je li dodan šećer i ostali konzervansi.

Morski plodovi
Ribe i školjke su odlične.

Jaja
Jaja će postati vaš novi prijatelj doručka.

Orašasti plodovi i semenke
Svi orašasti plodovi i semenke su u redu, s jednom iznimkom: kikiriki nije dozvoljen jer spada u mahunarke.

Advertisements

Ulja (neka) i ghee
Samo recite da maslinovom i kokosovom ulju. Dopušteno je i ghee, koji je vrsta pročišćenog maslaca.

Kafa
Da, možete piti kafu, ali ne smete dodati mlečne proizvode ili šećer kako biste je ublažili. Pokušajte napraviti vlastito bademovo mleko (bez zaslađivača).

Zlatno pravilo Whole30 dijete

Najvažnija stvar koju morate imati na umu kada držite Whole30 dijetu je proveriti nalepnicu na svemu što kupite. Puno svakodnevnih začina i upakovanih proizvoda ima dodan šećer ili aditive kojih možda niste svesni.

Kada ste u nedoumici, odaberite integralne namirnice, posebno povrće, ali i voće, orašaste plodove, meso i morske plodove.

Advertisements
Back to top