Dijeta Francuskinja – izgubite do 15 kilograma

Dijeta Francuskinja usmerava se na uravnotežan odnos između jela i zadovoljstva koje iz njega proizlazi. Zagovara doživotnu strategiju prednosti kvaliteta nad količinom, tako da jedete glavom a ne želucem. Dijeta Francuskinja je zasnovana na besteleru “Francuskinje se ne debljaju: Tajna jedenja iz zadovoljstva” (2005.) autorice Mireille Guiliano.

Kako deluje ova dijeta?

Advertisements

Opisana kao “sveobuhvatan pristup životu”, dijeta Francuskinja nudi strategije načina života ženama koje žele da izgube do 15 kilograma. Dijeta je zasnovana na iskustvima žene rođene i odgojene u Francuskoj koja sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Autorica iznosi svoja gledišta o različitim oblicima ponašanja u vezi sa ishranom kod Francuskinja i Amerikanki, zasnovana na njenim ličnim iskustvima i zapažanjima. Predlaže plan u četiri faze koji bi se usredsredio na kratkoročno preslaganje (otprilike tri meseca) kao način pomoći da osoba na dijeti postigne neku vrstu francuskog mentalnog zena.

Prva faza traje tri sedmice i ima ulogu osveštavanja. Sastoji se od ličnog vrednovanja vlastitih hranidbenih navika kako bi se prepoznale namirnice koje se preterano konzumiraju. Ova detaljna procena nužna je da bi se prepoznale određene situacije koje izazivaju prejedanje i da bi se razmislilo koje se namirnice mogu delomično ili potpuno izbaciti iz ishrane. Od osobe koja provodi ovu dijetu traži se da razmisli o razlozima zbog kojih želi izgubiti višak kilograma te o uticaju trenutnih obrazaca ishrane i izbora namirnica na postizanje toga cilja.

Druga faza je dio takozvanog procesa preslaganja a može trajati od jednog do tri meseca i sadrži postepen prelazak naglaska ishrane s količine na kvalitet. Osobama na dijeti savetuje se da ovu fazu ne požuruju i kod nekih ona može potrajati i do tri meseca. U ovom je periodu ključno u ishranu uvrstiti širok izbor namirnica i istovremeno razvijati obrasce ponašanja koji će povećati šanse za uspeh. Neka od tih ponašanja su pozitivan pristup ritualima kupovanja namirnica i pripreme hrane, sklonost redovnom ispijanju vode, dovoljno vremena za uživanje u svakom jelu, serviranje porcija u odgovarajućim količinama, uzdržavanje od stvaranja zaliha jeftinih ili loših namirnica i pronalaženje odgovarajuće zamene za visokokalorične namirnice.

Među korisnim predlozima koji se nude su i oni o rešavanju kriznih situacija, poput promene ustaljenih puteva kako bi se izbegli određeni “okidači” poput trgovina sa hranom. Plan zagovara izbegavanje gladovanja putem upravljanja glađu. Ova tehnika može uključiti male ali slatke užine. Ne bi se smelo praktikovati uskraćivanje i u plan načina života moraju biti uključeni periodi kada se smete počastiti. Kad jedete vani (izvan kuće), treba se usredsrediti na naručivanje malih količina jela napravljenih od kvalitetnih namirnica. Ponekad se uz obrok sme popiti i čaša vina.

Advertisements

Treća faza je faza stabilizacije. Na ovom stepenu se ponovo uvode sve vrste hrane, ali u odgovarajućim količinama. U ovoj fazi je postignuta željena težina i navike su prilagođene ukusu i metabolizmu osobe. Plan daje sledeće temeljne preporuke:

 1. Izbegavajte krajnosti gladovanja i pretrpavanja hranom.
 2. Nemojte se opterećivati jelom i dijetom.
 3. Ne preskačite obroke i ne uskraćujte si hranu.
 4. Jedite orahe kao užinu ili ih pospite na hranu.
 5. Radije jedite umereno ono šta želite umesto zamenske hrane.
 6. Na dan imajte tri obroka koji sadrže ugljene hidrate, belančevine i masti.
 7. Redovne obroke ne zamenjujte pićima poput frapea.
 8. Jedite jogurte s aktivnim kulturama.
 9. Jedite tako da se ne pretrpate i nemate osećaj krivice.
 10. Uživajte u hlebu visoke kvalitete i umerenim količinama čokolade.
 11. Uživajte u svežoj hrani te ukusnom voću i povrću tokom sezone.
 12. Uživajte u raznim začinima od sušenog i svežeg bilja.
 13. Usredsredite se na male porcije hrane visoke kvalitete.
 14. Ako prekršite dijetu, jednostavno se vratite na režim ishrane, nemojte odustajati.
 15. Fizičku aktivnost uvrstite kao sastavni deo dana, počevši sa “sporim sagorevanjem” u obliku redovnih šetnji i postepeno povećavajte napor (na primer, hodajte stepenicama, umesto da idete liftom). Koristite tegove da biste povećali snagu.
 16. Planirajte obroke unapred.
 17. Uživajte u obrocima, opustite se, usporite i dajte si vremena za jelo – ono nije zadatak koji morate obaviti.
 18. Jedite sa zadovoljstvom i fokusirajte se “dobre” umesto “loših” namirnica. Iako nije specifično samo za ovu dijetu, dokazi pokazuju da u dugoročnom održavanju težine pristup putem promene ponašanja koje uključuje kontrolu porcija, redovno fizičku aktivnost, samopomoć i samokontrolu može biti efikasan.

Prednosti i nedostaci

Program je usmeren na razvijanje inteligentnog pristupa jelu kojeg prati kontrola porcija sa svrhom spore ali stalne promene tela tokom dužeg perioda. Nedostatak je u tome što je središte plana na pristupu i promeni ponašanja bez određene strukture, ograničenja namirnica ili zadanih obrazaca jelovnika.

Ova dijeta verovatno odgovara osobama koje ne vole zadane obrasce ishrane i daje prednost promenama vrednosti i životnog stila. Ovaj plan neće odgovarati osobama koje žele smernice za izbor i količinu namirnica te mesta i vremena ishrane.

Iako vežbanje nije neophodan deo ovog plana, osoba na dijeti trebala bi svakodnevno šetati ili se baviti sličnom aktivnošću, što je u duhu filozofije francuskog načina života. Dijeta zagovara “sindrom zatvarača” kao mehanizma samokontrole. Umesto opterećivanja težinom, koristite se konfekcijskim veličinama odeće kao smernicama pri promeni navika u prehrani ili razini aktivnosti. Ocenite pristaje li vam odeća, da li je malo ili pričino tesno, i u skladu sa tim preduzeti korake.

Advertisements

Važni saveti

Razvijajte kulturu dobrih navika. Jedite tri redovna obroka i svakodnevno šetajte. uživajte u 100% prirodnom bioaktivnom jogurtu. Kupite ga ili ga sami napravite – jednostavno iskoristite sveže voće ili pšenične klice i dodajte malo meda.

Pročitajte još:

Dijeta Suzanne Somers: Smršajte zdravo i bez ograničenja (Jelovnik)

Sonoma dijeta: Odličan način da smršate lako i zdravo

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements