Dijeta sa jajima: Jeftina i brza dijeta koja daje odlične rezultate

Dijeta sa jajima nije dijeta koju će vam bilo koji doktor preporučiti. Ona je dobra kada vam je neophodno da izgubite kilograme u kratkom vremenskom periodu. Ako se približila neka svadba na kojoj treba da zablistate ili ako je vaša svadba ili ako jednostavno imate neki događaj gde ne želite da imate nekoliko kilograma viška.

Jaja su jedna od namirnica koja se uglavnom koriste u dijetama. Njihova hranljiva vrednost je veoma pogodna u restriktivnim dijetama. Jednostavna su za pripremu, a zasite. Sa dijetom sa jajima može da se izgubi i do 6 kg u toku sedmice. Ukoliko ste neko kome je potrebno da smrša, razmislite o ovoj dijeti.

Advertisements

Spadaju u veoma zdrave namirnice, nutritivno bogate. Hranljiva su i doprinose dobrom zdravlju. Bogata su vitaminom B grupe u koje spadaju B5, B12, B2, vitaminom A, fosforom, selenom. Sadrže i vitamine D,E,K, ali u manjim količinama.

Sadrže i minerale i kalcijum i cink. Ljudsko telo proizvodi 11 esencijalnih aminokiselina neophodnih za funkcionisanje organizma, a jaja sadrže čak 9 esencijalnih aminikoselina. Mnogi nutricionisti jaja nazivaju superhranom.

Jaje povećava vrednost dobrog holesterola u krvi. Konzumiranjem jaja imaćete manje mogućnosti za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Kako deluje ova dijeta?

Razne dijete imaju svoje različite principe delovanja. Neke imaju komplikovane metode, neke jednostavnije. Dijeta sa jajima se bazira na gubljenju kilograma na osnovu manje unetih kalorija. Jedno veliko jaje sadrži samo 78 kalorija. Pri tome zasiti jer je veoma hranljivo.

Advertisements

Jedno jaje sadrži po malo od svakog nutrijenta koji je potreban za optimalan rad organizma. Jaja sadrže sve esencijalne aminokiseline i to baš onoliko koliko treba u pravim razmerama. Ukoliko pržite jaja, morate znati da povećavate njihovu kalorijsku vrednost.

Za svaku kašiku ulja povećavate kalorijsku vrednost oko 50 kalorija. Jaja su inače zasitna zato što su bogata proteinima. Smanjuju vaš apetiti i čine da manje jedete i mislite o hrani. Hrana sa velikom količinom proteina koristi više energije i sagorevate više kalorija u toku dana. Telo koristi protein iz jaja za održavanje metabolizma.

Svima nam je poznato da su ugljeni hidrati ti koji telu daju energiju, odnosno njihovim sagorevanjem se oslobađa energija koju telo troši. Ukoliko ne utroši svu nastalu energiju, onda se stvaraju masne naslage kao posledica previše neutrošene energije. Unošenjem proteina kojih ima u jajima, a ne ugljenih hidrata, organizam crpi energiju iz već postojećih zaliha masnih naslaga. To nam i jeste cilj. Na taj način se gube kilogrami.

Nutricionisti predlažu da se unose suplementi u bilo koju dijetu, a u ovu dijetu treba dodati vitamin C, magnezijum, cink. Ovi vitamini se mogu uneti i putem nekih multivitaminskih napitaka bez šećera.

Advertisements

Dijeta sa jajima – prednosti i mane

Prednost ove dijete je što ćete imati puno energije, a kilogrami će se topiti. Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, a jaja kao takva su pogodna baš za ovaj obrok. Jeftina su namirnica i veoma ih je lako pripremiti.

Jaja su sastavni deo dana skoro svih ljudi, samo u različitim oblicima. Postoji više varijanti da se pripreme ali u dijetama se uglavnom koriste kuvana jer kao takva imaju najmanje kalorija i najzdravija su. Jaja takođe podstiču ubrzanje metabolizma.

Nedostaci dijete

Loša strana je to što jaja ne sadrže vlakna i može doći do tegoba u probavi. U ovoj dijeti organizam se dovodi u stanje ketoze, a nus pojave ketoze nisu baš prijatne. Možete imati probleme sa zadahom kojeg je se teško rešiti kao i probleme sa zatvorom.

Kada držite dijetu sa jajima zabranjen je unos ugljenih hidrata. Kada ne unosimo ugljene hidrate otežan je rad organizma jer nema dovoljno energije. Nemojte da vas začudi ako se jave nus pojave u vidu umora i malaksalosti.

Ova dijeta spada u restriktivne dijete jer nema uravnotežen sistem ishrane. Iz ovih razloga vežbanje tokom ove dijete nije preporučeno. Kada konzumirate dosta jaja u toku dana može doći do zatvora, možete imati probleme sa varenjem i nadutosti kao i loš zadah.

Ove poteškoće se odnose na restriktivnu dijetu koja se odnosi samo na unos jaja, ali dijete koje su malo bolje osmišljene i pored jaja dozvoljavaju unosi i dole navedenih namirnica neće dovesti do ovih problema.

Kada kombinujemo jaja sa drugim namirnicama dobićemo mnogo bolju dijetu u kojoj neće biti problema sa umorom, malaksalošću. Moći ćete da obavljate svakodnevne aktivnosti bez ikakvih problema.

Ova dijeta nije od onih dijeta koje možete koristiti stalno kao neki dugoročni plan za održanje telesne mase. Ova dijeta se može samo kratko držati jer nije jedna od zdravijih dijeta. Rezultati su uglavnom privremeni i kilogrami se najčešće vraćaju nakon povratka uobičajenoj ishrani.

Jaja su zdrava namirnica, ali rigorozne dijete gde se jedu samo jaja nisu zdrave. Ljudskom telu je ipak potrebno mnogo više toga da bi nesmetano funkcionisalo. Na prvom mestu brojni vitamini i minerali, a kasnije vlakna i sl. Ipak, ne možemo sve dobiti iz jaja.

Ekstremna dijeta sa jajima je varijanta dijete gde se jedu samo tvrdo kuvana jaja. Ovaj način ishrane može biti veoma opasan. Jaja jesu dobra i hranljiva ali nisu najbolja odluka za celodnevnu ishranu.

Postoji mišljenje da nije zdravo jesti puno jaja zbog holesterola koji se nalazi u jajima. Holesterol se taloži u krvnim sudovima i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Može doći do začepljenja krvnih sudova a zatim i do srčanog udara i moždanog udara.

Novija istraživanja pokazuju drugačije rezultate. Potpuno suprotne. Navodi se da jaja povećavaju dobar holesterol i da loš holesterol smanjuju. Zahvaljujući povećanju holesterola, jetra ne mora da stvara svoj holesterol već koristi holesterol unet iz jaja. Znači ima manje posla. Loš holesterol je taj koji se taloži i dovodi do problema sa krvnim sudovima i srčanim problemima. Nova istraživanja govore da jaja neće dovesti organizam do ovih problema.

Saveti, dozvoljene i zabranjene namirnice

Treba voditi računa da unosite dovoljno tečnosti u organizam. Najmanje 9 do 13 čaša u toku dana, nešto više nego inače u dijetama. Može se i odrediti tačno na osnovu građe tela. Jedan obrok u ovoj dijeti moraju biti jaja. Uglavnom se svi odlučuju da to bude doručak ali nije obavezno, može biti bilo koji obrok u toku dana, a može i više.

Advertisements

Važno je napomenuti da ljudi često misle da su gladni, a u stvari im mozak govori da su žedni. Kada osetite glad prvo popijte čašu vode i utvrdite da li je stvarno u pitanju glad. Nekada će zaista biti samo u pitanju žeđ.

Treba paziti da vam se jaja ne smuče. Ona jesu ukusna, hranljiva, ali ako budete preterivali sa jajima u ovoj dijeti može doći do prezasićena i da posle imate problem kada treba da jedete jaja. Organizam nekada sam odbaci neku namirnicu ako je prezasićen.

Zabranjene namirnice

Namirnice koje ne smete koristiti za vreme ove dijete su ugljeni hidrati, slatkiši i svi drugi industrijski proizvodi. Testenine takođe spadaju u zabranjene namirnice. Nisu dozvoljeni ni mlečni proizvodi i maslac.

Hranu ne smete soliti, so je strogo zabranjena. Ulje i prelivi za salate su takođe nepoželjni na meniju ove dijete. Ne smete konzumirati alkoholna pića, niti bilo koja druga pića koja sadrže zaslađivače. Slatko nije dozvoljeno uopšte. Slano takođe. Možete konzumirati isključivo hranu koja se nalazi na spisku dozvoljenih namirnica.

Dozvoljene namirnice

Advertisements

Namirnice koje su dozvoljene tokom ove dijete su sveže voće, naročito grejp ili avokado. Od povrća paprika, zelena salata, celer, krastavac, šargarepa, kupus, luk, brokoli i pečurke. Od mesa je dozvoljena piletina i teletina.

Semenke su takođe dozvoljene kao i bademi i drugi orašasti plodovi. Od napitaka se može konzumirati kafa, crni čaj i čaj od limuna.

Dijeta sa jajima – Jelovnik

U svakoj dijeti je bitno imati neki red sa obrocima. Obroci se moraju svaki dan imati u približno vreme. Kontinuitet u ishrani je veoma važan, može se nazvati i kultura ishrane. Doručak bi trebalo da bude 3 sata nakon ustajanja, a večera 3 sata pre nego što odete na spavanje. Obroke možete imati i češće, na 3 sata, a najviše 5 sati.

Jaja su laka za kombinovanje, ali ćemo vas ipak posavetovati kako bi jedan vaš dan u ovoj dijeti mogao da izgleda. Važno je da unesete sve neophodne nutrijente.

  • Doručak: Za doručak pripremite sebi 2 kuvana jaja, jedno parče tosta i 1 svež paradajz.
  • Užina: Za prvu užinu možete pojesti jednu jabuku srednje veličine.
  • Ručak: Za ručak možete ispržiti dva jajeta sa lukom. Uz to možete pojesti parče tosta i pola zelene salate.
  • Užina: 1 pomorandža i jedno kuvano jaje.
  • Večera: 2 jaja, sa tunjevinom i salatom od povrća.

Pogledaju sličnu, brzu dijetu tri dana.

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements