Da li je bolja dijeta sa malo masti ili sa malo ugljenih hidrata? Evo šta treba da znate

Sa toliko vrsta dijeta za biranje, kako da znamo koja će nam najbolje odgovarati? Jedan od problema sa kojim se možemo suočiti je odlučivanje da li da idemo na dijetu sa malo masti ili sa malo ugljenih hidrata. Šta istraživanje ima da kaže na to?

Jedna od najtežih odluka kada je u pitanju dijeta za mršavljenje je odabir one koja će vam najviše odgovarati.

Advertisements

Keto dijeta, mediteranska dijeta, post dijeta, DASH dijeta – postoji toliko opcija za ljude koji žele smršati. Međutim, izbor ishrane je težak, kako da znamo šta će nam najbolje uspeti i da li će dijeta uopšte delovati?

Istraživači sa Medicinske škole Univerziteta Stanford u Kaliforniji nedavno su sproveli studiju istražujući koja dijeta je efikasnija – dijeta sa malo masti ili sa malo ugljenih hidrata.

Ono što je glavni autor studije, prof. Kristofeer Gardner i njegove kolege otkrili, moglo bi samo da komplikuje stvar.

“Svi smo čuli priče”, kaže prof. Gardner, “prijatelja koji je otišao na jednu dijetu – delovalo je sjajno – a onda je drugi prijatelj probao istu dijetu, i uopšte nije uspelo. To je zato što smo svi veoma različiti i tek počinjemo razumeti razloge ove raznolikosti. ”

Od drugog meseca njihove ishrane, učesnici su imali mogućnost prilagođavanja po potrebi dodajući 5-15 grama ugljenih hidrata ili masti.

Advertisements

Svrha ovih prilagođavanja bila je podstaći učesnike da uspostave nutritivnu ravnotežu koje bi se dugoročno trebalo pridržavati.

“Želeli smo da odaberu,” kaže profesor Gardner, “plan ishrane sa malo masti ili sa malo ugljenih hidrata koji bi potencijalno mogli da prate zauvek, umesto ishrane koju bi odbacili kada bi studija završila”.

Kako se godina bližila kraju, oni koji su pratili dijetu sa malo masti imali su dnevni unos masti u proseku 57 grama, u poređenju sa 87 grama dnevno pre početka studije. Oni koji su bili na dijeti sa malo ugljenih hidrata imali su dnevni unos ugljenih hidrata od oko 132 grama, nasuprot 247 grama pre nego što je studija započela.

Učesnici su tokom jednogodišnjeg perioda izgubili u proseku 13 kilograma. Naučnici su bili zadovoljni uticajem studije na zdravlje ishrane učesnika, ističući da je jedno od njegovih glavnih dostignuća bilo podsticanje da pređu na zdrave izvore masti i ugljenih hidrata.

“Svakako smo svima rekli”, dodaje profesor Gardner, “bez obzira na dijeti na kojoj su bili, da idu kod farmera i kupuju neprerađene namirnice. Takođe smo ih savetovali da deluju na način zbog kojih se nisu osećali gladnima ili uskraćenima. ”

Advertisements

Studija “otvorila vrata” za dodatna pitanja

Nakon merenja početnih nivoa insulina i napretka gubitka kilograma tokom čitave studije, istraživači su videli da, iako su svi prešli na zdravije prehrambene navike, još uvek je bilo dosta individualne varijante kada je reč o gubitku kilograma.

Dok su neki učesnici izgubili više od 60 kilograma, drugi su izgubili 15-20 kilograma. Ipak, istraživači nisu uspeli da pronađu vezu između genetskih obrazaca ili iznosa insulina i verovatnoće da će čovek uspeti na dijeti sa malo masti nasuprot dijetama sa malo ugljenih hidrata.

“Ova studija zatvara vrata na nekim pitanjima – ali otvara vrata za druga pitanja. Imamo gomilu podataka koje možemo koristiti u sekundarnim, istraživačkim studijama”, napominje prof. Gardner.

Sledeći korak istraživača je da sagledaju sve različite podatke prikupljene tokom ove studije i pokušaju razumeti kako se u budućnosti mogu izračunati pojedinačne prehrambene potrebe.

U međuvremenu, istraživači ohrabruju ljude koji planiraju da idu na dijetu da samo više paze na to šta jedu, jer će to biti prvi korak ka zdravijem načinu života.

“Sa obe strane (pominjajući dijete sa malo ugljenih hidrata i sa malo masti) čuli smo od ljudi koji su izgubili najviše kilograma da smo im pomogli da promene odnos prema hrani i da su više razmišljali o tome kako su jeli, “Zaključuje prof. Gardner.

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements