Dijeta za decu: Evo šta trebate znati

Trenutno ne postoji preporuka za dijetalnu ishranu za decu i adolescente. Međutim, pojedincima i populaciji savetuje se:

  • povećati potrošnju voća i povrća, te mahunarki, integralnih žitarica i orašastih plodova;
  • ograničiti unos energije iz ukupnih masti i preusmeriti potrošnju masti od zasićenih masti do nezasićenih masti;
  • ograničiti unos šećera.

Razlozi za promociju zdrave ishrane:

Advertisements
  • Jača potencijal učenja i dobrobiti dece i adolescenata.
  • Doprinosi smanjenju rizika od vodećih zdravstvenih problema dece i adolescenata (uključujući gojaznost, kardiovaskularne bolesti, rak i poremećaje ishrane).
  • U ranom životu omogućava zdravu zrelost i starenje.

Poboljšanje ishrane žena i devojčica takođe je važno za sprečavanje dečije gojaznosti. Način ishrane majke pre i tokom trudnoće utiče na nerođeno dete i čini se da je povezano s većim rizikom od gojaznosti u kasnijoj životnoj dobi.

Deca rođena s malom veličinom pri rođenju pokazuju tendenciju dodatnog opterećenja tokom pubertetskog rasta od one normalne veličine pri rođenju.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da zemlje sa niskim i srednjim primanjima posebnu pažnju posvete izbegavanju prekomerne ishrane ugroženih grupa stanovništva.

U zemljama u ekonomskoj tranziciji postoji potreba za održavanjem zdravih sastojaka tradicionalne ishrane (npr. velikim unosom povrća, voća i polisaharida bez skroba), jer stanovništvo postaje sedeće i može pristupiti hrani guste energije.

Obrazovne intervencije trebaju naglasiti da prekomerna telesna težina i gojaznost ne predstavljaju dobro zdravlje, posebno ako su usmerene na majke i zajednice niskog socio-ekonomskog statusa.

Advertisements

Izvori:

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements