Dukanova dijeta: Rešite se viška kilograma za 7 dana

Dukan dijeta je dobila naziv po svom osnivaču francuskom nutricionisti Pjer Dukanu. Dukan je osmislio ovu dijetu i postala je jako poznata. Prvo vreme je bila samo poznata samo u Francuskoj, a danas se primenjuje u celom svetu.  Poznate ličnosti su je držale i tako je postala još poznatija. Dijeta se bazira na tačno određenim namirnicama koje se smeju koristiti u određeno vreme. Kao i u mnogim dijetama i ovde je sličan princip.

Kako deluje ova dijeta?

Advertisements

Dijeta je veoma efikasna, isplanirana je do sitnih detalja. Ne podrazumeva gladovanje, naprotiv, bićete i te kako zadovoljni izborom hrane. Porcije nisu polovične. Dijeta deluje u četiri faze. Sve faze su podjednako bitne i treba ih se pridržavati u potpunosti.

Dukanova dijeta se bazira na konzumiranju proteina. Proteini su u prvoj fazi dijete najzastupljeniji. Prva faza je i najagresivnija faza za kilograme. Najduže se sme držati 10 dana. Druga faza je nešto blaža, ali je i dalje zasnovana na proteinima i opreznim kombinovanjem sa drugim namirnicama.

Druga faza dovodi liniju do željene, kilogrami se i dalje gube ali ne kao u prvoj fazi. Ostale dve faze su više održavanje kilograma i menjanje metabolizma kako se kilogrami ne bi vratili. Između ovih faza se ne prave pauze. Nadovezuju se jedna na drugu.

Dukanova dijeta – prva faza

Prva faza je najteža faza. U ovoj fazi Dukanovog režima ishrane proteini su glavna namirnica. Možete ih jesti koliko god želite. Potrebno je imati tri glavna i dva manja obroka ili užine. Neophodno je da unosite bar 1,5l vode. Kako je prva faza bazirana na proteinima može doći do zatvora, zato je neophodna tačnost kako do toga ne bi došlo.

Treba da sebi odredite koliko kilograma biste želeli da izgubite i na osnovu toga ćete znati koliko će trajati prva faza. 4 do 5 kg možete izgubiti za dva dana, 9 do 10 kg za tri dana, 15 do 18kg za 5 dana, 18 kg i više za 7 dana.

Advertisements

Ova faza ne bi trebala da traje duže od 10 dana. Ovo ne znači da ćete za ovoliko dana izgubiti ovoliko kilograma, već da imate orentaciju koliko može trajati prva faza u odnosu na to koliko kilograma želite da izgubite. U prvoj fazi nije dobro da dođete do željene kilaže. Ostavite to za drugu fazu.

U prvoj fazi važno je da uz obroke pojedete 1 ili 1,5 kašiku zobenih mekinja jer je to jedini unos ugljenih hidrata u prvoj fazi, jer je hleb zabranjen. Šetajte svakog dana 20 minuta, jer je i fizička aktivnost veoma važna.

Dukanova dijeta – druga faza

Druga faza je za nijansu lakša jer dolazi do kombinovanja proteina i povrća. Nije dozvoljeno povrće koje sadrži dosta skroba. Postoje dani kada jedete i dalje samo proteine a postoje i oni kada kombinujete proteine sa ugljenim hidratima. Poželjno bi bilo da vam proteinski dan bude svaki drugi, ali možete i sami rasporediti. Možete vezati proteinske dane pa onda kombinovane ili obrnuto. Važno je da imate tri čisto proteinska dana i tri kombinovana dana. Možda će vam se učiniti da je prva faza najvažnija što se kilograma tiče.

U prvoj fazi se gubi najviše kilograma jer je radikalna, ali je za organizam najvažnija druga faza jer se u drugoj fazi polako uvode i ugljeni hidrati i važno je to što kilogrami nastave da se tope i uvođenjem ovih namirnica. U drugoj fazi ima vise nutrijenata što je značajno jer metabolizam treba da se prilagođava jer ćete sa tom ishranom nastaviti i nakon dijete. S toga je bitno da se ti izgubljeni kilogrami ne vrate, odnosno da se metabolizam usmeri na pravi način.

U ovoj fazi se kilogrami gube sporije ali je to temeljnije gubljenje kilograma. Oni se sigurno neće vratiti i nakon što počnete normalno da se hranite. Kada kažemo normalno mislimo bez prejedanja, bez previše nezdrave i brze hrane. U prvoj fazi se kilogrami gube na silu, a ovde to ide mnogo temeljnije.

Advertisements

Nemojte zaboraviti da je najbolje jesti sveže povrće jer je tako najbogatije nitrijentima, nije loše ni kuvano ali je sveže svakako bolje. Ako možete da jedete sveže onda je to pun pogodak i rezultati će biti najbolji kako za kilažu tako i za vaše zdravlje. U  ovoj fazi je potrebno da pijete bar 2 litra vode na dan. Ako možete i više bilo bi idealno.

Druga faza traje zavisno od toga koliko vam treba još do idealne težine. U ovoj fazi se gubi 1 do 2 kg sedmično.

Zbog smena proteinski i kombinovanih dana dolazi do usporavanja gubitka kilograma, ali tako i treba jer ne biste smeli više da naglo gubite kilograme. Ništa ne brinite, to je dobro za uspostavljanje balansa u organizmu.

Nemojte zaboraviti na zobene mekinje. U ovoj fazi duplirajte njihovu porciju, odnosno pojedite 2 do 2,5 kašike svakog dana

Šetnja u ovoj fazi traje 30 minuta dnevno, ali ako ste primetili da se kilogrami slabo gube onda povećajte aktivnosti na obaveznih sat vremena.

Dukanova dijeta – treća faza

Treća faza je faza konsolidacije. Tada ste već izgubili dovoljno kilograma, zadovoljni ste izgledom. Tu može doći do problema ako se previše opustite jer smatrate da se možete počastiti više nego što je dozvoljeno. Ako do toga dođe kilogrami će se za čas vratiti kao bumerang.

Naravno, uz naše savete nećete dozvoliti da do toga dođe.  Morate se i dalje pridržavati dijete. U ovoj fazi su dozvoljene sve namirnice iz prve i druge faze uz dopunu novih namirnica. Dodatak skroba, junećeg i svinjskog mesa, voća i polumasni sir.

Bitna stvar treće faze je što morate imati jedan proteinski dan sedmično kao u prvoj fazi. Sami odredite koji će to dan biti ali je važno da uvek bude isti. Sledeća novina u ovoj fazi je što možete sebi dati jedan ili dva slobodna dana u toku sedmice. Slobodan dan znači da možete da jedete šta god želite, ali umereno.

Naš savet vam je da u prvom delu ove faze imate jedan „slobodan“ dan u toku sedmice, a u drugoj polovini ove faze da dodate još jedan i da ukupno imate dva „slobodna“ dana sedmično. Važno je da ne budu jedan pored drugog. Tri supene kašike zobenih mekinja su obavezne.

Ova faza traje različito od slučaja do slučaja. Određuje se tako što pomnožite broj izgubljenih kilograma od početka dijete sa brojem 10. Kao što vidite ova dijeta može da potraje, ali ova faza i jeste laganija od obe prethodne, potrebno je samo da steknemo pravilne navike ishrane. Ova faza je bogata namirnicama koje smete koristiti i pravilno kombinovati. Ima i dane kada možete jesti šta god želite. Možete povremeno popiti i čašu alkoholnog pića ili se zasladiti ukusnim kolačem. Ne smete preterivati a te namirnice i tako nisu zdrave.

U ovoj fazi uz pomoć Dukanovog metoda učimo naš organizam da shvati da nema potrebe za gomilanjem masnih naslaga već da može odmah da koristi nutrijente iz hrane koju unosimo. Kada se organizam navikne na takav način rada, nikada nećemo imati problem sa kilogramima. To će se dogoditi ako poštujete ovu fazu. Pola sata aktivnosti, šetanja ili trčanja nemojte preskakati. Napravite sebi takvu naviku.

Dukanova dijeta – četvrta faza

Četvrta faza nastoji da održi zauvek vaše postignute rezultate. U ovoj fazi je prenet proteinski dan još iz prve faze, ali njega nije teško ispoštovati jer su sve to ukusna jela, jedino što moraju biti određenog dana. Kombinacija namirnica je takođe preneta ali do tada će vam te stvari već preći u naviku i neće biti ni teško ni komplikovano kao što je možda dok samo čitate o tome.

Fizička aktivnost je obavezna ali je to lagana šetnja koja i ne traje puno. I da niste na dijeti svakako bi vam koristila da odmorite i mozak i telo.  Trebali biste da nastavite sa tri supene kašike zobenih mekinja. Ova faza nema određeno trajanje, može da traje i čitav život.

Advertisements

Dukanova dijeta – prednosti i mane

Prednosti dijete

Prednost dijete je prvenstveno što nećete biti gladni, a kilogrami se gube. Nema brojanja kalorija kao u mnogim dijetama. U startu se postižu rezultati i daju motivaciju za dalji napredak. Ovu dijetu mogu držati i vegeterijanci. Dozvoljena su manja odstupanja.

Veliki broj namirnica je na meniju ove dijete, potrebno je samo lepo uklopiti određene namirnice koje će biti ukusne, a neće biti problematične za organizam i topljenje masnih naslaga.

Nedostaci dijete

Nedostaci dijete su to što u ishrani pogotovo u prve dve faze nema hrane koja je bogata vitaminima i mineralima.

Konzumiranjem samo proteinskih namirnica može da dovede do zatvora, neprijatnog daha, zdravstvenih problema poput povišenog krvnog pritiska. Problemi se mogu javiti i kod osoba koje imaju problem sa bubrezima i jetrom.

Advertisements

Dijabetičari se moraju posavetovati sa lekarom. Oni koji pate od gihta takođe mogu imati problem i sl. Potrebno je prvo se konsultovati sa doktorom o zdravstvenom stanju vašeg organizam pre nego što se odlučite za držanje Dukanove dijete kao i svih drugih, jer odricanja postoje u svakoj dijeti.

Ova dijeta nije baš pogodna za kućni budžet, jer su namirnice dosta skupe koje se koriste u ovom režimu ishrane pogotovo u prvoj fazi.

Vegeterijancima će ova dijeta imati dosta monoton sadržaj.

Zabranjene i dozvoljene namirnice

U kasnijim fazama neke namirnice se mogu konzumirati ali samo na kratko i ne u velikim količinama. Unošenje ugljenih hidrata je strogo kontrolisano u prvim fazama dijete.

Zabranjene namirnice su:

 • Slatkiši
 • Grickalice
 • Beli šećer
 • Aditivi
 • Gazirana i alkoholna pića

Dozvoljene namirnice su:

Advertisements
 • Teletina po mogućstvu nemasna
 • Nemasna šunka
 • Zečije meso
 • Pileća džigerica
 • Pileće belo meso
 • Ćuretina
 • Riba i plodovi mora
 • Nemasni jogurt
 • Nemasni sir
 • Obrano mleko
 • Belanca
 • Zeleno povrće
 • Luk
 • Bilje i začini
 • Senf
 • Kečap
 • Ovsene mekinje
 • Kafa, čaj
 • Soda napitci
 • Žvake bez šećera

Kao što smo već videli namirnice se odobravaju zavisno od faza. Prva faza su samo proteini, u drugoj fazi su dozvoljene sledeće namirnice odnosno povrće:

 • Paprika
 • Paradajz
 • Krastavac
 • Bundeva ili dulek
 • Pečurke
 • Rotkva
 • Mahunarke
 • Cvekla
 • Plavi patlidžan
 • Salata zelena
 • Spanać
 • Brokoli
 • Sve vrste kupusa
 • Kelj
 • Praziluk
 • Bela repa
 • Artičoka

Dukanova dijeta iskustva

Iskustva sa ovom dijetom su mnogobrojna, ali da bismo imali pravu sliku, pozabavili smo se istraživanjem među ljudima koji nisu iz sveta poznatih. Poznati su svakako lepi i zgodni uvek, to je njihov imperativ.

„Zadovoljna sam rezultatima Dukanove dijete, izgubila sa dosta kilograma i dalje se hranim po principu četvrte faze. Mislim da ću tako nastaviti da se hranim uvek. Nije teško kada se naviknete i ako vam prija. Redovno idem u šetnju i na trčanje.“ Ana Jelić 35 godina.

„Držala sam Dukanovu dijetu i izgubila sam dosta kilograma, ali nisam se do kraja pridržavala svih faza. Kada sam se opustila dogodilo se baš ono što sa i pročitala da će se dogoditi. Kilogrami su mi se vratili, ali ne baš kao i na početku. Planiram da opet počnem, ali nemam više toliki problem sa kilogramima, pa nikako da rešim“. Jelena Babić 40 godina.

„Ne mogu reći ni da sam zadovoljna ni da nisam Dukanovom dijetom. Ona jednostavno nije za mene. Počela sam da je držim ali sam prekinula jer sam se osećala loše. Ispostavilo se da nisam ni smela da se podvrgnem takvoj vrsti ishrane. Smetala mi je tolika količina proteina zbog zdravstvenog stanja. Ovo ne znači da dijeta nije dobra, ali meni nije prijala.“ Marija Vujić 39 godina.

Dukanova dijeta jelovnik

Kada su dani koji se baziraju samo na proteinima tu nema dileme, samo smete jesti namirnice koje su bogate proteinima, bez povrća, voća, ugljenih hidrata i po mogućstvu bez negativnih masti.

Advertisements

Kada se u drugoj fazi uvode i druge namirnice i treba da se lepo uklope sa proteinima tu dolazi do nedoumice. Da biste to preskočili daćemo vam primer jednog dana iz druge faze.

 • Doručak: Šnicla pečene ćuretine sa 200g nemasnog sira. Uz to možete popiti kafu ili čaj sa zaslađivačem.
 • Užina: Pola šolje nemasnog jogurta.
 • Ručak: Pečurke i tunjevina i kao slatkiš mafin od ovsenih pahuljica.
 • Užina: Palačinka sa ovsenim mekinjama.
 • Večera: Supa od povrća i goveđa šnicla.

Dukanova dijeta je postala toliko popularna zahvaljujući tome što je izdata knjiga o ovoj dijeti. Onda su počele da se poznate svetske zvezde pridržavaju načina ishrane po uputstvu i tako je ova dijeta postala svetski hit.

Slične dijete:

Atkinsova Dijeta: jelovnik, dobre i loše strane

Ketogena dijeta: Popularna keto dijeta za brzi gubitak kilograma

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements