Evo šta trebate raditi da izgubite kilograme na Paleo dijeti

Paleo dijeta, poznata i kao “pećinska ishrana” je zasnovana na ideji da se jede cela hrana slična onoj koju su konzumirali lovci u paleolitu odnosno starijem kamenom dobu. Ovakva ishrana je puna proteina, sa hranom poput crvenog mesa, piletine i ribe, a nećete naći ni jedno voće ili povrće.

Međutim, moraćete da se pozdravite sa svim žitaricama (od pšenice do ječma), mlečnim proizvodima, prerađenim šećerima (prirodni zaslađivači, poput meda su uredu), kukuruzom (jer vaše telo ne može da ga probavi), i mahunarkama (grašak, pasulj, čak i kikiriki).

Advertisements

Drugim rečima, ako ih pećinski čovek nije jeo, nećete ni vi.

Uradite istraživanje

Pre nego što se odlučite obavezati na Paleo dijetu, znajte u šta se upuštate. To je vrlo restriktivna dijeta i postoji više ograničenja nego što možda mislite. Hrana za koju mislite da je zdrava, poput maslaca od kikirikija (mahunarke), humus (takođe napravljen od mahunarki), pa čak i braon pirinač (zrno), je zabranjena.

Pročitajte etikete

Čak i ako kupujete organske proizvode, proverite nalepnice. Često postoji sastojak koji nije pogodan za Paleo dijetu. Na primer, ja sam posegnuo za nekim brašnom bez glutena koja se ne koriste na Paleo dijeti, jer su napravljena od brašna od pirinča.

Advertisements

Napravite više za sutra

Uvek napravite više hrane nego što mislite da vam je potrebno. Bićete srećni kada možete da uzmete ostatke za ručak u radnim danima – jedan od najtežih obroka dok ste na Paleo dijeti.

Uvek imajte grickalice

Držite grickalice u blizini za žudnje koje se mogu javiti. Grickanje sirovog badema ili štapića od šargarepe tokom dana pomoći će vam da izbegnete da gledate tu vrećicu čipsa u automatu za prodaju (u redu, možda ćete je pogledati, ali nećete je kupiti!).

Pozovite prijateljice na večeru

Advertisements

Umesto izlaska za devojke, planirajte noć za devojke! Kuvanje za vaše prijateljice nastaviće vašu ishranu i pružiće vam priliku da testirate nove recepte.

Izlazak je u redu!

Ako salata ima sira na vrhu, zatražite je bez sira i da ubace proteine poput piletine na žaru, lososa ili škampi. Ako je pire krompir uz jelo, pitajte za slatki krompir. Vaša ishrana je restriktivna, ali to ne znači da vaš stil života mora biti. Uvek postoje mogućnosti.

Nije kraj sveta ako prekršite dijetu

Ako se 70 posto vremena držite plana ishrane, znajte da ste na pravom putu. Prvih nekoliko dana su najteži, pa ako slučajno pojedete nešto sa šećerom, u redu je! Vratite se sledećem obroku.

Najvažnije je znati da će žudnja s vremenom nestati

Nakon nekog vremena prestati ćete razmišljati o svemu što ne možete jesti i biti ćete zadovoljni svime što možete pojesti. Treba vremena, ali obećavam da ćete osetiti (i videti!) pozitivnu razliku.

Pročitajte još:

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements