Odlična hrana koja će vam pomoći da pojačate imuni sistem

Hranjenje vašeg tela određenom hranom može vam pomoći da održite svoj imuni sistem jakim. Ako tražite načine kako da sprečite zimske prehlade i grip, vaš prvi korak bi trebalo da bude poseta lokalnoj prodavnici prehrambenih proizvoda. Planirajte da vaši obroci obuhvate ovih 15 snažnih pojačivača imunog sistema.

Citrusno voće

Advertisements

Većina ljudi se okreće vitaminu C nakon što se prehlade. To je zato što pomaže izgraditi naš imuni sistem. Smatra se da vitamin C povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca. Ovo je ključno za borbu protiv infekcija. Popularno citrusno voće je:

  • Grejpfrut
  • Narandže
  • Mandarine
  • Limun
  • Limeta
  • Klementine

Zbog toga što vaše telo ne proizvodi i ne skladišti vitamin C, za svakodnevno zdravlje vam je potreban dnevni vitamin C. Gotovo svi citrusi imaju veliki udeo vitamina C. Uz takvu raznolikost koju možete izabrati, lako je dodati malo ovog vitamina u bilo koji obrok

Crvene paprike

Advertisements

Ako mislite da citrusi imaju najviše vitamina C od bilo kojeg voća ili povrća, razmislite ponovo. Crvene paprike sadrže duplo više vitamina C od citrusa. Takođe su bogat izvor beta-karotena.

Pored toga što jača naš imuni sistem, vitamin C može pomoći u održavanju zdrave kože. Beta-karoten pomaže u očuvanju zdravlja očiju i kože.

Advertisements

Brokoli

Brokoli su puni vitaminima i mineralima. Brokoli je prepun vitamina A, C i E, kao i mnogih drugih antioksidanata i vlakana, jedno od najzdravijih povrća koje možete staviti na svoj sto.

Ključ za očuvanje njegovih hranjivih sastojaka je kuvati ga što je manje moguće – ili još bolje, uopšte ne kuvati ga.

Beli luk

Beli luk se nalazi u gotovo svim kuhinjama na svetu i neophodnan je za naše zdravlje. Rane civilizacije prepoznale su njegovu vrednost u borbi protiv infekcija.

Advertisements

Beli luk može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i usporavanju stvrdnjavanje arterija. Čini se da svojstva belog luka za jačanje imuniteta potiču od velike koncentracije jedinjenja koje sadrže sumpor, poput alicina.

Đumbir

Đumbir je još jedan sastojak kojem se mnogi okreću nakon što se razbole. Đumbir može pomoći za smanjenje crvenog grla i drugih inflamatornih bolesti. Đumbir takođe može pomoći u smanjenju mučnina.

Iako se koristi u mnogim slatkim desertima, đumbir sadrži i malo ljutine u obliku gingerola. Đumbir može da pomogne smanjenju hroničnog bola i može da poseduje svojstva za snižavanje holesterola, pokazuju nedavna istraživanja na životinjama.

Spanać

Spanać je dospeo na ovu listu ne samo zato što je bogat vitaminom C. Takođe je prepun brojnih antioksidanata i beta-karotena, koji mogu povećati sposobnost imunog sistema u borbi protiv infekcija.

Sličan brokoliju, spanać je najzdraviji kada se kuva što je manje moguće, tako da zadržava svoje hranjive sastojke. Međutim, lagano kuvanje povećava njegov vitamin A i omogućava oslobađanje drugih hranljivih materija iz oksalne kiseline.

Advertisements

Voćni jogurt

Potražite jogurte koji na etiketi imaju napisano “žive i aktivne kulture”, poput grčkog jogurta. Ove kulture mogu pomoći vašem imunom sistemu u borbi protiv bolesti. Pokušajte da nabavite obične jogurte, a ne vrste koje su prethodno osvežene i napunjene šećerom. Možete zasladiti obični jogurt zdravim voćem i medom.

Jogurt takođe može biti sjajan izvor vitamina D, zato pokušajte odabrati marke obogaćene vitaminom D. Vitamin D pomaže u regulaciji imunološkog sistema i smatra se da pojačava prirodnu odbranu našeg tela od bolesti.

Lešnik

Kada je u pitanju sprečavanje i borba protiv prehlade, vitamin E ima tendenciju da bude slabiji od vitamina C. Međutim, vitamin E je ključan za zdrav imunološki sistem. To je vitamin rastvorljiv u masti, što znači da zahteva da se masnoća pravilno apsorbuje.

Orašasti plodovi, poput badema, prepuni su vitamina i takođe imaju zdrave masti. Porcija od pola šolje, koja iznosi oko 46 celih, oguljenih badema, pruža gotovo 100 posto preporučene dnevne količine vitamina E.

Advertisements

Kurkuma

Kurkumu možda znate kao ključni sastojak u mnogim jelima. Ali ovaj jarko žuti, gorki začin godinama se koristi i protiv upala i za lečenje osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Takođe, istraživanje pokazuje da visoke koncentracije kurkumina, koji kurkumi daje karakterističnu boju, može pomoći u smanjenju oštećenja mišića izazvanog vežbanjem.

Zeleni čaj

I zeleni i crni čajevi su prepuni flavonoida, vrste antioksidansa. Gde je zeleni čaj zaista izvanredan je u nivoima Epigalokatehin galata, ili EGCG, drugog moćnog antioksidansa. Pokazano je da EGCG poboljšava imunološku funkciju.

Proces fermentacije crnog čaja kroz koji prolazi uništava puno EGCG-a. S druge strane, zeleni čaj se pari i ne fermentira, pa se EGCG čuva. Zeleni čaj je takođe dobar izvor aminokiseline L-teanina. L-teanin može pomoći u proizvodnji jedinjenja koja se bore protiv klica u vašim T-ćelijama.

Papaja

Papaja je još jedno voće prepuno vitaminom C. U jednoj papaji možete naći 224 procenata dnevne preporučene količine vitamina C. Papaje takođe imaju probavni enzim zvan papain koji ima protivupalno dejstvo. Papaje imaju pristojne količine kalijuma, B vitamina i folata, koji su korisni za vaše zdravlje.

Advertisements

Kivi

Kao i papaje, kiviji su prirodno puni tonom hranljivih materija, uključujući folat, kalijum, vitamin K i vitamin C. Vitamin C pojačava bela krvna zrnca za borbu protiv infekcije, dok ostali hranljivi sastojci kivija održavaju pravilno funkcionisanje ostatka tela.

Živina

Kad ste bolesni, pileća supa je više od hrane koja vam pomaže da se osećate dobro sa placebo efektom. Pomaže poboljšanju simptoma prehlade, a takođe štiti od bolesti. Živina, kao što su piletina i ćuretina, sadrže vitamin B-6. Otprilike 100 frama laganog ćurećeg ili pilećeg mesa sadrži 40 do 50 procenata vaše dnevne preporučene količine B-6.

Vitamin B-6 važan je igrač u mnogim hemijskim reakcijama koje se dešavaju u organizmu. Takođe je od vitalnog značaja za stvaranje novih i zdravih crvenih krvnih zrnaca. Supa napravljena kuvanjem pilećih kostiju sadrži želatin, hondroitin i druge hranljive sastojke koji su od pomoći za izlečenje creva i imunitet.

Semenke suncokreta

Semenke suncokreta su pune hranjivih sastojaka, uključujući fosfor, magnezijum i vitamin B-6. Takođe sadrže neverovatno visok deo vitamina E, snažnog antioksidansa. Vitamin E je važan u regulisanju i održavanju funkcije imunog sistema. Ostala hrana sa visokim količinama vitamina E uključuje avokado i tamno lisnato zelje.

Advertisements

Školjke

Školjke nisu ono što bi palo na pamet mnogima koji pokušavaju da pojačaju svoj imuni sistem, ali neke vrste školjki su prepune cinka. Cink ne privlači toliko pažnje kao mnogi drugi vitamini i minerali, ali našem telu je potreban da bi imune ćelije mogle da funkcionišu kako je predviđeno. Sorte školjkaša koje sadrže dosta cinka su:

  • Kraba
  • Školjke
  • Jastog
  • Dagnje

Imajte na umu da ne želite da konzumirate više od dnevno preporučene količine cinka u ishrani. Za odrasle muškarce to je 11 miligrama (mg), a za žene je 8 mg. Previše cinka zapravo može sprečiti rad imunog sistema.

Raznolikost je ključ pravilne ishrane. Jedenje samo jedne od ovih namirnica neće biti dovoljno da vam pomogne u borbi protiv gripa, čak i ako je stalno konzumirate. Obratite pažnju na veličinu obroka i preporučeni dnevni unos tako da ne unosite previše jednog vitamina a premalo drugih. Pravo jelo je sjajan početak!

Advertisements
Back to top