Kako smršati sa Atkins dijetom: Evo šta morate da znate

Ovih 14 saveta će vam pomoći da ostanete na pravom putu i ostvarite veliku promenu (na bolje) u vašem životu na Atkins dijeti.

Shvatite šta jedete i kako Atkins dijeta deluje

Advertisements

U ovom načinu ishrane se najviše radi o pravilnoj ishrani. Naučićete koje namirnice trebaju vašem telu da izgubi ili održi težinu, kako lako smanjiti količinu dodatnog šećera i drugih praznih ugljenih hidrata u svojoj ishrani, kako da shvatite šta ta etiketa nutritivnih činjenica zaista govori i još mnogo toga.

Brojite ugljene hidrate

Shvatite šta su ugljeni hidrati i kako ih izračunati, koristeći brojač ugljenih-hidrata u kombinaciji sa listama prihvatljive hrane za vaš plan ishrane.

Budite razumni, ne opsesivni, kada je reč o porcijama

U Atkins dijeti nema potrebe da računate kalorije, ali treba da koristite zdrav razum. Verovatno biste mogli da pretpostavite da će previše kalorija usporiti gubitak telesne težine, ali premalo će usporiti vaš metabolizam – a samim tim i gubitak telesne težine.

Advertisements

U zavisnosti od vaše visine, starosti i metabolizma, možda ćete morati i da se igrate sa sledećim rasponima kalorija da biste smršali: Žene bi trebale da unose 1.500–1.800 kalorija dnevno, a muškarci 1.800–2.200 kalorija dnevno.

Jedite redovno

Tako je, nema gladovanja! Bez obzira u kojoj ste fazi, jedite tri obroka redovne veličine i dve užine svaki dan. Ili, ako više volite, pojedite četiri ili pet manjih obroka tokom dana. Jedenje svakih nekoliko sati održava nivo šećera i energije u krvi i održava vaš apetit pod kontrolom. Jedite dok niste zadovoljni, ali ne i puni.

Uključite protein u svaki obrok

Obavezno unosite 120 do 160 grama proteina tokom doručka, ručka i večere. Visoki muškarci mogu unositi i do 220 grama. Možete odabrati jaja, meso ili živinu. Obavezno osigurajte dovoljno maslinovog ulja ili drugih zdravih ulja na salatama i kuvanim povrćima.

Advertisements

Ukusna hrana sa prirodnim mastima

Masnoća donosi dobar ukus hrane i zasićuje tako da jedete manje. U stvari, dijetalna masnoća je ključna za Atkinsov program i za opšte dobro zdravlje. Sve masti osim proizvedenih trans-masti (hidrogenirana ili delimično hidrogenirana ulja) su zdrav deo Atkinsa.

Pazite na dodani šećer

Dodani šećer dolazi u mnogim oblicima, a nalazi se u većini bezalkoholnih pića i bezbroj drugih namirnica. Sve su bogate ugljenim hidratima i kalorijama. Umesto toga, zasladite napitke bezkaloričnim zaslađivačima (stevija, sukraloza, saharin ili ksilitol.)

Jedite povrće

Svakako konzumirajte najmanje 12 do 15 grama ugljenih hidrata u obliku povrća svaki dan. Od početka ćete ispuniti preporučeni unos od najmanje pet dnevnih porcija povrća. Takođe ćete dobiti dosta vlakana, koja igraju ključnu ulogu u upravljanju šećerom u krvi. Vlakna vam takođe pomažu da se osećate puni i pomažu u kontroli težine.

Uživajte u jelu – kod kuće, u restoranu, gde god

Za razliku od drugih dijeta koja izazivaju strah od jela ili zahtevaju kupovinu skupih, unapred pakovanih jela, Atkins se odnosi na jedenje ukusnih integralnih namirnica. Naučićete kako da odaberete pravu hranu bez obzira da li ručate kod kuće ili izlazite, bilo da ste u restoranu brze hrane ili etno restoranu, na putu za posao ili na odmoru. Uskoro ćete znati kako doneti pravi izbor i ostati na pravom putu.

Pijte više tečnosti

Voda i druge tečnosti kao što su čaj i kafa (umereno) podstiču vaše telo da izbaci višak vode – plus voda je sasvim zdrava. Popijte osam čaša od 2dl dnevno.

Uzimajte svakodnevne suplemente

U kombinaciji sa celovitom ishranom, dodaci su dobri u bilo kojem programu mršavljenja. Svakodnevno uzimajte multivitamine sa mineralima, uključujući kalijum, magnezijum i kalcijum, ali bez gvožđa – osim ako nemate gvožđa. Takođe omega-3 u obliku ribljeg ulja ili alternativa je dobro terapeutsko sredstvo.

Krećite se

Advertisements

Nebrojene su koristi od fizičke aktivnosti i vežbanja kao prirodnog partnera zdravoj ishrani. Brzo hodanje, plivanje i druge zabavne aktivnosti sastavni su deo Atkins dijete. A što više mišića izgradite, više kalorija ćete sagoreti.

Možda ćete želeti da sačekate nekoliko nedelja nakon kretanja na Atkins dijetu da biste započeli novi režim fitnesa – ili povećali postojeći. A ako imate mnogo kilograma za gubitak, možda ćete poželeti da počnete polako s kratkim šetnjama ili vodenim aerobikom.

Pratite svoje uspehe

Govorimo o kilogramima i zdravstvenim pokazateljima. Jednom nedeljno izmerite i uporedite mere grudi, struka i bokova. Takođe vodite dnevnik unosa hrane i tečnosti, kao i izazove i pobede. Brojne studije pokazuju da su vlasnici dnevnika uspešniji u mršanju od ostalih.

Odradite neke osnovne testove pre nego što počnete sa Atkins-om i 3 do 6 meseci kasnije kako biste pratili nivo lipida. Pripremite se da budete zaprepašćeni koliko ste zdraviji postali.

Planirajte unapred

Opremite svoju kuhinju pravom hranom i grickalicama. Napravite spisak pre nego što krenete u kupovinu namirnica, tako da se više ne vraćate odabranim starim namirnicama.

Advertisements
PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements