Kako izgubiti kilograme sa kineskom dijetom: 12 odličnih saveta koji garantuju uspeh

Mnogi Kinezi su često povezivani sa dobrom hranom. Ovo je uobičajena percepcija utemeljena na ljubavi kineskog stanovništva prema raskošnom obroku. Za razliku od Zapadnih kultura, Kinezi se bave samo jednim aspektom svoje hrane – okusom.

Sve dok je hrana dobrog okusa, ona zaslužuje svoje mesto na trpezarijskom stolu. Oni nisu zabrinuti zbog drugih svojstava kao što su unos kalorija i sadržaj masti.

Advertisements

Začudo, iako Kinezi vole svoju hranu, čini se da ne dobijaju višak kilograma. Da bismo vam pomogli razumeti tajne ovog fenomena, dole je istaknuto 12 osnovnih saveta na koje se Kinezi oslanjaju kako bi smršali.

Pirinač i rezanci

Kinezi vole svoj pirinač i rezance. Ne brinu se preterano o kalorijama i ugljenim hidratima u njima. Međutim, ni na njihovu težinu to ne utiče. Zašto menjati tradiciju kad prkosi kvotama?

Advertisements

Jedu zajedno

Kineski restorani poznati su po posluživanju porodičnih stilova. Umesto da pojedete pojedinačne obroke, pokušajte naručiti da se jela dele oko stola.

Advertisements

Nepisano pravilo je imati tri odvojena jela, jedno glavno jelo i dva ddoatna jela koja će biti uz glavno.

Pred vama bi trebao biti samo pirinač ili rezanci. Deljenjem jela konzumirate manje, a deluje i kao mehanizam kontrole ishrane.

Manja činija, manja porcija

Kineski pribor za jelo poznat je po svojim malim veličinama. Konzumiranje obroka u tim činijama ili tanjirima može vam pomoći da postignete gubitak kilograma jer vam se nudi samo nekoliko kašičica pirinča i malih obroka.

Možete si pomoći pri drugom posluživanju, ali naravno, svaki put ćete svesno dopunjavati manje porcije. Dugoročno biste zapravo konzumirali manje nego da jedete pojedinačne obroke.

Advertisements

Tri obroka dnevno

Ovo je praksa kod Kineza još od davnina. Osim što zajedno jedu, vreme njihova obroka je fiksirano i deli se na doručak, ručak i večeru.

Čvrsto veruju da je doručak najvažniji obrok i snažno savetuju da ga ne preskačete.

Fiksni raspored obroka pomaže telu da reguliše nivo energije što će pomoći u gubitku kilograma i zdravom načinu života.

Povrće zauzima centralno mesto

Većinom se kineski obrok vrti oko povrća kao glavnog jela. Ova tradicija je verojatno najefikasnija za gubitak kilograma jer povrće ima puno hranjivih sastojaka i sadrži manje kalorija. Kako se zapadnjačka jela uglavnom oslanjaju na povrće u estetske svrhe, njihove koristi se zanemaruju.

Uravnotežite mokro i suvo posuđe

Advertisements

Kineska kultura smatra da je ključno postići savršenu ravnotežu u svemu, a taj se princip žestoko primenjuje u njihovim obrocima. Za svako vlažno jelo mora postojati suvo posuđe koje će osigurati ravnotežu.

Za svaki izvor proteina mora postojati kontra izvor ugljenih hidrata. Kinezi čvrsto veruju da postizanje ravnoteže u svakom obroku pomaže u održavanju dobrog protoka energije i sprečava debljanje.

Supa je obavezna

Drugo jelo koje treba uzeti u obzir su supe. Većina kineskih supa sadrži biljne sastojke koji pomažu u poboljšanju telesnih funkcija i zdravstvenih stanja.

Alternativno, Kinezi takođe redovno konzumiraju kašu jer je to u osnovi pirinač pomešan sa vodom, kombinujući dve prednosti u jednom jelu.

Jela na pari

Advertisements

Zaštitni znak kineskog kulinarstva je njihova sklonost jelima na pari u odnosu na druge metode kuvanja. Oni ne samo da pare povrće, već su poznati i po tome da pare mesa i jaja.

Isparavanje pomaže zadržati vitalne hranjive sastojke i minerale u jelu. Osim toga, ne zahteva upotrebu ulja i drugih začina.

Zeleni čaj

Kinezi su opsednuti zelenim čajem dugi niz godina. Čvrsto veruju u njegovu sposobnost čišćenja tela od toksina zbog visokog sadržaja antioksidanata u svakom piću.

Uz to, ispijanje šoljice zelenog čaja nakon svakog obroka pomaže u uklanjanju žudnje za ostalim nezdravim alternativama poput bezalkoholnih pića.

Super sokovi

Jedan od trendova koji dolazi od Kineza je oslanjanje na super sokove za mršavljenje. Ovi super sokovi napravljeni su da deluju kao sredstvo za detoksikaciju i očiste telo od svih toksina.

Advertisements

Iskorenjivanjem štetnih elemenata u telu pomaže se bolji rad funkcija unutrašnjih sistema koji mogu učinkovito pomoći u postizanju ciljeva za mršavljenje.

Nema bacanja hrane!

Kinezi su poznati po tome što su štedljivi i oštro su protiv bacanja dobre hrane. Na primer, bilo koji preostali pirinač može se sačuvati i koristiti sledeći dan za pripremu obilnog jela od prženog pirinča.

Kako se većina jela priprema bez upotrebe ulja ili masti, tako se i oni mogu lako spremiti i kasnije zagrejati za konzumaciju. Ovakva praksa „recikliranja“ hrane dobar je način da se osigura da se nijedna zdrava hrana ne rasipa i da telo iskusi čitav spektar svojih prednosti.

Zaboravite na grickalice

Pravilo “tri obroka dnevno” strogo je načelo u svakom kineskom kućanstvu. Oni ne zagovaraju praksu jedenja grickalica u neredovnim satima i telo tretiraju kao sveti hram. To pomaže telu da funkcioniše na jednak način i osigurava poboljšan nivo energije za svakodnevne aktivnosti.

Kineska kultura pripreme i konzumiranja svakog obroka drastično se razlikuje od zapadne populacije. Čvrsto veruju u praksu jedenja standardnih obroka u porodičnom okruženju i deljenja svojih jela jedni s drugima. Većina njihovih jela priprema se zdravim načinom parenja, bez upotrebe ulja.

Advertisements

Na taj način, telo zadržava i apsorbira osnovne hranjive sastojke i vitamine. Zahvaljujući ovim činjenicama Kinezi se mogu prepustiti ukusnim jelima bez straha da će dobiti višak kilograma.

Advertisements
Back to top