Skip to content
Home » Krompir dijeta: Povoljna a odlična dijeta sa kojom gubite do 3 kg za samo 3 dana

Krompir dijeta: Povoljna a odlična dijeta sa kojom gubite do 3 kg za samo 3 dana

  Krompir dijeta je kratkoročni plan za koji se tvrdi da pomaže u brzom gubitku kilograma. Iako koncept datira iz 1849. godine, oživeo ga je Tim Stil u svojoj knjizi „Potato Hack: Pojednostavljeno mršavljenje“ 2016.

  On govori o krompiru kao o najboljoj piluli za ishranu ikada izmišljenoj. Tvrdi da krompir dijeta može pomoći da izgubite do jedan kilogram dnevno. Zagovornici ove dijete takođe tvrde da krompir može ojačati imuni sistem, poboljšati zdravlje creva i obezbediti različite hranljive materije za bolje zdravlje.

  Advertisements

  Krompir dijeta se obično prati 3-5 dana. Do sada nisu sprovedene naučne studije koje bi potvrdile ove tvrdnje. U ovom članku ćemo vam doneti detaljnu analizu krompir dijete, njenih prednosti, nedostataka i još mnogo toga.

  Osnove krompir dijete

  Iako ne postoje standardizovana uputstva za ovu dijetu, postoje neke osnovne ideje koje se moraju poštovati. Evo skupa pravila kojih se treba pridržavati:

  • Tri do pet dana treba jesti samo običan, kuvan krompir.
  • Predlaže se jesti otprilike 1.5-2 kg krompira za svaki dan.
  • Ostale namirnice, uključujući začine i dodatke, kao što su majonez, kečap, puter, pavlaka i sir su potpuno zabranjene u ovoj dijeti.
  • So treba izbegavati osim ako nije apsolutno neophodna.
  • Za pića su dozvoljeni samo voda, običan čaj ili crna kafa.
  • Teške vežbe se ne preporučuju dok ste na ovoj dijeti. Možete lagano hodati ili raditi neke jednostavne vežbe.
  • Lekovi se mogu nastaviti koristiti kako je propisao vaš lekar.
  • Nepotrebni dijetetski suplementi se takođe ne preporučuju u ovoj ishrani.

  Može li krompir dijeta pomoći da izgubite kilograme?

  Dva do pet kilograma krompira daje samo 530-1.300 kalorija, što je dosta manje ako uzmemo u obzir dnevne potrebe. Postoji dovoljno studija koje povezuju gubitak težine sa dijetama sa ograničenim unosom kalorija.

  Advertisements

  To bi mogao biti jedini objašnjiv razlog za gubitak težine kod ljudi koji su na ovoj dijeti. Krompir takođe sadrži jedinjenje inhibitor proteinaze 2 koje može potisnuti glad tako što inhibira proces varenja, što može sprečiti osobu da često jede.

  Studije, objavljene u dva časopisa, Ekperimental and Therapeutic Medicine, i Bioscience, Biotechnologi, and Biochemistri, povezuju ovo jedinjenje sa smanjenom varenjem proteina.

  Advertisements

  Sve to može dovesti do malog gubitka težine tokom 3-5 dana. Međutim, preporučuje se da se vratite na trajnu ishranu nakon završetka faze.

  Prednosti krompir dijete

  Zdravstvene prednosti krompira mogu igrati određenu ulogu u vašem zdravlju ako pratite ovu dijetu. Potencijalne prednosti ove dijete su navedene u nastavku.

  • Krompir je bogat vitaminima i mineralima: odličan je izvor esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, kalijum, folat i gvožđe.
  • Jednostavno i izvodljivo: krompir dijetu je relativno lako pratiti za razliku od drugih restriktivnih dijeta. Jedenje krompira 3-5 dana za mnoge nije velika stvar.
  • Krompir je pristupačan: jedno je od najjeftinijih povrća, tako da je ova dijeta prilično pristupačna.
  • Krompir je bogat vlaknima: dijetalna vlakna mogu igrati ulogu u prevenciji gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Krompir je bogat izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u varenju.

  Hrana koju treba jesti i izbegavati

  Za ovu dijetu preporučuje se krompir pripremljen bez ulja i začina. U ovu ishranu možete uključiti sledeća jela:

  • Pečeni krompir
  • Bareni krompir
  • Krompir na pari
  • Krompir pržen na vazduhu, bez ulja
  • Pomfrit pržen na vazduhu, bez ulja

  U ovoj ishrani je dozvoljena minimalna količina soli, ali umaci, začini i začinsko bilje nisu dozvoljeni.

  Nedostaci krompir dijete

  Krompiru nedostaju mnoge esencijalne hranljive materije poput minerala u tragovima koji su važni za telesne funkcije. Ova dijeta je krajnje restriktivna i mnogima je neprijatna.

  Advertisements

  Autor „Potato Hack: Pojednostavljeno mršavljenje“ sugeriše da korisnici ove dijete prihvataju glad, što je za mnoge neprihvatljivo. Krompir dijeta takođe nema dva esencijalna makronutrienta: proteine i masti. Proteini su neophodni za popravku i održavanje mišića i tkiva, dok masti obezbeđuju esencijalnu energiju telu.

  Za kraj…

  Krompir dijeta može biti izuzetno restriktivna za mnoge ljude. Ne postoje naučni dokazi koji bi dokazali zdravstvene prednosti koje tvrde zagovornici ove dijete.

  Kontinuirano jedenje krompira pet dana može vam uskratiti mnoge esencijalne hranljive materije. Sadržaj ugljenih hidrata takođe može izazvati skok nivoa insulina. Budite svesni nenaučnih trendova u ishrani i uvek pratite hranljivu ishranu za bolje rezultate.

  Advertisements
  Advertisements