Šta je LCHF dijeta i zašto je tako popularna? Sve što trebate znati o LCHF ishrani

Postoje razne dijete koje nisu samo osmišljene da se brzo i lako izgube kilogrami, već koje predstavljaju način zdrave ishrane i koje regulišu zdravstveno stanje čoveka i usporavaju ili sprečavaju nastanak nekih oboljenja. Jedna od tih je LCHF dijeta.

Ova dijeta je poslednjih godina postala jedna od vodećih dijeta u svetu.

Advertisements

Svima nam je poznata rečenica: „Zdravlje na usta ulazi.” Ma koliko se mnogi ne pridržavaju toga, ova rečenica je zaista tačna. Naše telo treba da posmatramo kao i neku mašinu koju ako održavamo, redovno servisiramo, sipamo u nju samo kvalitetna goriva dugo će nas služiti.

Ako radimo sve suprotno od toga, neće nas ni služiti. Koliko vodimo računa o sebi i svom telu, toliko će nas i služiti. Ako pazimo čime se hranimo i na koji način i kada sigurno da će naše telo duže biti i lepo i zdravo i mlado.

Sve je do nas. Ako se nismo toga pridržavali ili posmatrali na taj način stvari vreme je da razmislimo i počnemo da brinemo o sebi.

Advertisements

Možda smo debeli, možda ne, ali svakako da nije na odmet da na pravi način počnemo da brinemo o našem telu.

Kako deluje LCHF dijeta?

Način delovanja ove dijete možemo saznati i iz njenog naziva. Bukvalan prevod bi glasio: ”Smanjen unos ugljenih hidrata i povećan unos masti”. Dobro nam je poznato da se smanjenje unosa ugljenih hidrata svima savetuje, pogotovo osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti, akne i mnoge druge.

Advertisements

Ovu dijetu mnogi nazivaju i Bantingova dijeta. Zapravo njen osnivač je Vilijem Banting, koji je i sam oslabio pridržavajući se ovog režima ishrane.

Ugljene hidrate je potrebno smanjiti na minimalan unos do 20g dnevno. Za nekoga ko mnogo voli da jede ovu vrstu namirnica to je jedan radikalan potez. Proteini se koriste u osrednjoj količini, dok se povećava unos masti.

Mnogi ne mogu da ispoštuju da u toku jednog dana unesu samo 20g ugljenih hidrata. Svaki organizam je priča za sebe i s toga možete eksperimentisati. Mnogi su unosili čak i do 100g ugljenih hidrata u toku dana, pa je dijeta imala efekte.

Ovo je zapravo više način ishrane kojeg se radi svog zdravlja možete stalno pridržavati uz određena odstupanja. S toga se ne morate pridržavati striktno nekih stvari već ih za prvo vreme prilagodite vašem organizmu, da ublažite taj prvenstveni šok, a nakon toga postepeno budite strožiji prema sebi.

LCHF dijeta prednosti

Najveća prednost koju jedna dijeta može da vam pruži jeste to ako pozitivno utiče na vaše zdravlje. LCHF dijeta je jedna od takvih dijeta. Njena prednost je u tome što sprečava nastanak određenih bolesti poput dijabetesa, Alchajmerove bolesti, kardio vaskularnih oboljenja i slično.

Advertisements

Samim tim što smanjujemo unos ugljenih hidrata, a povećavamo unos dijetalnih masti, naš organizam će sigurno biti bolje. Veoma je važno da dok gubimo kilograme održavamo naše zdravlje, a ne da sa gubitkom kilograma gubimo i zdravlje odnosno da dovodi do opadanja imuniteta.

Kada čovek naruši imunološki sistem, vrlo lako se može razboleti od raznih vrsta oboljenja. Da se to ne bi dogodilo predlažemo vam ovu dijetu koja je za veoma kratko vreme postala jedna od najpopularnijih dijeta na svetu.

Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 su tokom držanja ove dijete smanjile nivo šećera u krvi i prestale da piju neke lekove koje su do tada morale svakodnevno da uzimaju.

Osobe koje imaju problem sa neurološkim sistemom dobijaju ovu dijetu kao terapiju. Smanjen unos veštačkih šećera i drugih veštačkih dodataka poboljšava kognitivne funkcije organizma. Ova dijeta je terapija kod epilepsije i kod Alchajmerove bolesti.

Kardio vaskularne bolesti su posledica nagomilanog sala oko organa. Salo nastaje od prevelikog unosa ugljenih hidrata, veštačkih šećera i sl. Ovom dijetom ćete regulisati nivo lošeg holesterola, nivo šećera u krvi i samim tim smanjiti mogućnost od nastanka ovih oboljenja.

Ako ste neko ko već ima problema sa kardio vaskularnim sistemom, sigurno će se slika vašeg zdravstvenog stanja popraviti prilikom držanja ove dijete. Karakteristično za ovu dijetu jeste to što se ne gube samo kilogrami već se tope masne naslage oko stomaka i kritičnih delova.

Kronova bolest je oboljenje sistema za varenje. To je auto imuno oboljenje koje predstavlja upalu creva, prvenstveno tankog creva koje tada postaje crveno od upale. Da bi se bolest smirila mora da se prvo primene lekovi koji će smanjiti upalu i otkloniti je, a zatim da se iz ishrane izbace namirnice koje mogu ponovo dovesti da upalnog procena.

Advertisements

Tada nastupa LCHF dijeta koja u svojoj ishrani zabranjuje namirnice tipa: žitarice poput pšenice, ječma, raži, ovas, kukuruz, pirinač. Zabranjene su i pseudo žitarice poput heljde i drugih. Nije dozvoljen unos mlečnih proizvoda, prerađene hrane, nije ni dozvoljeno voće sa velikim sadržajem vlakana.

Kada se upalni proces završi i onda se postepeno unose namirnice koje su bile zabranjene. Prvo se počinje sa voćem koje ima veliki procenat vlakana.

LCHF dijeta nedostaci

Kao i svaka druga dijeta i ova ima svoje nedostatke. Rekli smo da je ova dijeta preporučljiva za regulisanje zdravstvenih pitanja kod nekih bolesti, ali isto tako ima ona i svoje negativne strane.

Ne preporučuje se hroničnim bolesnicima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Nakon 7 do 10 dana držanja ove dijete može se javiti malaksalost. To je zato što se ne unosi dovoljno ugljenih hidrata koji telu daju energiju.

Tako da ova dijeta nije preporučljiva za sportiste jer može doći do lošiih rezultata zbog manjka energije. Nije preporučljiva ni za trudnice i za decu. Deca u razvoju treba da konzumiraju sve vrste namirnica kako bi se pravilno razvijala.

Neke od nus pojava koje se mogu javiti su: zatvor (ne konzumiraju se namirnice koje sadrže veći procenat vlakana), dijareja, mučnina, malaksalost, umor, glavobolja, grčevi u mišićima, nesanica, loš zadah, letargija, zaboravnost itd.

Advertisements

Dobra strana je što se ove pojave mogu javiti samo u periodu adaptacije na ovakav režim ishrane. Taj period traje oko 10ak dana. Nekome se neće javiti ni jedna od ovih nus pojava, ništa nije pravilo, ali se može dogoditi.

Da biste bili sigurni da ne radite ništa loše po svoje zdravlje dobro se informišite sa lekarom ili nutricionistom koji vid dijete je najbolji za vas.

Na šta treba paziti

Treba paziti na način sprovođenja ove dijete. U jelovniku stoji primer jela koje možete jesti u toku sedam dana. Nekome će taj jelovnik biti odličan, a nekome će biti veoma teško pridržavati ga se.

Postoje neka pravila i neke norme. Namirnice koje su dozvoljene i one koje nisu, pa i one koje su dozvoljeen u određenim količinama.

Ne treba ništa da radite što jasno vidite da ne prija vašem telu. Uvek možete priuštiti sebi neka odstupanja i napraviti sebi meni koji će vama biti prijatan.

Suština je da ne unosite namirnice koje ne treba i da se bazirate na namirnice koje će vaše masne naslage pretvarati u potrebnu energiju.

Sigurno da nećete biti gladni samo je potrebno da se priviknete i da vaše telo to prihvati. Spoznaćete kakav je osećaj biti zaista sit i ne jesti jela radi, već jesti kada ste gladni. To je veliki pomak i veliki napredak. Na taj način se telo dovodi u normalu tj. stvaraju se normalne potrebe za hranom.

Advertisements

Do toga će doći jer koristite one namirnice koje ne stvaraju zavisnost poput slatkiša, grickalica, crnih čokolada, orašastih plodova. Ješćete hranu pomoću koje će vaš organizam biti sit.

Nije potrebno da brojite kalorije i merite hranu, već samo treba da kombinujete dozvoljene namirnice. Postoji rigorozan i manje rigorozan stadijum ove dijete. Manje rigorozan je onaj kada kombinujete i one namirnice koje su povremeno dozvoljene i kada ubacujete i manji procenat ugljenih hidrata.

Nije neophodno da baš ni malo ne unosite ugljene hidrate ako osetite da ih vaš organizam traži. Postepeno ih izbacujte ali ne morate naglo.

Ako pak kombinujete samo i isključivo dozvoljene namirnice vaš učinak će biti brži i veći, ali te rigoroznije dijete se pridržavajte samo ako je vaš organizam u stanju da podnese takav način ishrane. Obroci neka vam budu normalnog obima i za doručak možete jesti večeru od predhodnog dana.

Bitno je napomenuti da LCHF dijeta nije dijeta koja zakiseljava organizam. Ona crpi energiju iz masti, ali se ne unose samo masti odnosno samo proteini. U ovoj dijeti se koristi dosta povrća i mesa onoliko koliko i bilo kojoj drugoj normalnoj ishrani.

Nekada se pogrešno protumači sam naziv dijete i dođe do zabune. LCHF dijeta nije Atkinsonova i nije „mesna” i proteinska dijeta. Nije dijeta gde se jedu samo jaja, čvarci i meso. Veoma je važno da zapravo znate šta je neka dijeta pre nego što se priključite ili je odbacite.

LCHF dijeta šta se sme jesti?

Zabranjene namirnice

Namirnice bogate skrobom su zabranjene i tu spadaju hleb, peciva, pirinač, pasta, žitarice. Zaslađena pića su takođe zabranjena: sokovi, gazirana pića, zaslađeni čajevi, sportska pića, smutiji, čokoladno mleko i sl. Šećer, med, agava, jovorov sirup itd. su zabranjeni zaslađivači.

Advertisements

Povrće koje sadrži skrob poput krompira, bundeva, repa i pasulja. Unos voća je limitiran ali može se koristiti umereno i to bobičasto voće. Alkoholna pića su strogo zabranjena.

Treba biti oprezan sa proizvodima koji su navodno dijetalni. Oni znaju da sadrže dosta šećera, a navodno sadrže manje masti. Veštački prerađene namirnice su zabranjene.

Dozvoljene namirnice

Dozvoljene namirnice su one koje sadrže veći procenat pozitivnih masti, a ne sadrže ugljene hidrate. Jaja spadaju u namirnice koje ne sadrže ugljene hidrate, a sadrže masti. Ulja su takođe dozvoljene namirnice, pogotovo maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje avokada.

Ovo su tri ulja koja su najpogodnija tokom držanja ove dijete.

Riba se takođe preporučuje a najpogodnija je losos, sardina i pastrmka. Od mesa je najpogodnija junetina, odnosno crvena mesa, zatim piletina, ćuretina i slično.

Od mlečnih proizvoda su dozvoljeni punomasni proizvodi poput punomasnog jogurta, puter i kajmak. Od povrća su dozvoljeni brokoli, karfiol, zeleno povrće.

Advertisements

Od voća je dozvoljeno jesti avokado koji sadrži dosta masti. Takođe su dozvoljeni bobičasti plodovi poput borovnica, jagoda, kupina, malina. Unos je dozvoljen ali umereno. Koštunjavo voće poput badema, oraha, semenja bundeve.

LCHF dijeta iskustva

Svi dijetu LCHF smatraju dosta fleksibilnijom i samim tim i lakšom za primenu. Mnogi nisu mogli da se odreknu ugljenih hidrata u potpunosti već su unosili pa čak i do 100 g ugljenih hidrata svakoga dana, pa su ipak postigli rezultate.

Kad su izgubili 50% željene težine, tokom ostatka dijete su smanjili ugljene hidrate do 20g svakoga dana da bi došli do željene težine.

Tokom dijete organizam se navikao da ne traži hranu u međuobrocima i tako da se željene težine održe dug vremenski period. Nekome se nikada ne vrati kilaža. Znači dijeta nema jo-jo efekat ako se pridržavate na pravi način.

„Smršala sam pomoću ove dijete i danas imam svoju željenu težinu. Dupla prednost je u tome što mi se više nikada nije vratila potreba za unosom nepotrebnih namirnica, poput slatkiša, grickalica i ostalih stvari. Nije da izbegavam da ih jedem, već više nemam potrebu za njima”. Maja Velimanović 34 godine.

LCHF dijeta jelovnik

Dan 1.

Doručak: 2 jajeta sa spanaćem, preliv kokosovo ulje
Ručak: Salata od tunjevine sa povrćem bez skroba
Večera: Kuvani losos u puteru

Dan 2.

Doručak: Jagode sa punomasnim jogurtom
Ručak: Burger od piletine sa punomasnim sirom i povrćem bez skroba
Večera: Mesni odrezak sa paprikom

Dan 3.

Doručak: Šejk sa mlekom i nezaslađenim kokosom
Ručak: Grilovani škampi sa rendanim punomasnim sirom
Večera: Ćufte od piletine sa povrćem bez skroba

Dan 4.

Doručak: Dva jajeta sa avokadom i maslinovim uljem
Ručak: Pileći fileti u kajmaku sa povrćem bez skroba
Večera: Pica sa povrćem bez skroba i karfiolom

Dan 5.

Doručak: Spanać i punomasni sir
Ručak: Supa sa povrćem
Večera: Lazanja i paradajz

Dan 6.

Doručak: Proteinski smuti od kokosa sa puterom od indijskog oraha sa borovnicama
Ručak: Crveno meso sa povrćem
Večera: Grilovana pastrmka sa grilovanim karfiolom

Dan 7.

Doručak: Omlet od kelja sa pečurkama I feta sirom
Ručak: Piletina punjana punomasnim kozjim sirom i crni luk, karamelizovan
Večera: Škampi sa velikom zelenom salatom I semenom bundeve

Slične dijete:

Advertisements
Back to top