Letnja dijeta: Evo kako da dočekate leto sa 7 kg manje

Poznata nutricionistkinja Neha Čandna daje nekoliko saveta koje treba imati na umu tokom leta. Povećajte unos vode. Pri visokoj vlažnosti vazduha ne znojite se adekvatno zbog čega ne možete efikasno da ispuštate toplotu iz svog tela. To je razlog zašto vam je potrebno da pijete dovoljno vode u pravilnim intervalima, čak i ako niste žedni, da biste hladili sistem.

Jedite puno svežeg voća, sirove salate i lagano začinjenu hranu. Voće i povrće lako se probavlja i sadrži veliku količinu vode što pomaže u hidrataciji. Izbegavajte prženu i bezvrednu hranu jer im treba vremena za varenje i potrebno im je puno vode. Začinjena hrana takođe može povećati telesnu toplotu.

Advertisements

Pijte prirodno rashlađujuća pića poput kokosove vode, limunovog soka, soka od šećerne trske itd. umesto gaziranih bezalkoholnih pića, kofeina i alkoholnih pića, jer sadrže šećer i druge konzervanse koji deluju kao diuretici (povećavaju protok urina) i mogu izazvati gubitak vode iz tela.

U napitke možete dodati semenke (semenke tulsija / bosiljka), jer hladi organizam. Surutka je odlična jer povećava prijateljske bakterije u crevima i poboljšava varenje i pojačava imunitet.

Dodajte povrće poput krastavaca, paradajza, šargarepe, spanaća, repe, itd. da biste povećali sadržaj vode u svom telu. Izbegavajte teške obroke odjednom, jer mogu izazvati kiselost i uticati na varenje. Umesto toga, jedite male obroke da biste osećali sitost i održavali sistem aktivnim.

Advertisements

Sirovi mango je posebno specijalno voće u letnjoj sezoni i izuzetno je dobar za sprečavanje sunčevih udara i slabosti. Sirovi sok od manga može pomoći u ravnoteži elektrolita u telu. Takođe možete jesti sirovi mango u bilo kojem obliku kao što je dodavanje u hlebu, u salatama ili praviti jela od njega.

Evo menija koji možete slediti:

Advertisements

Doručak: Jedite 2-3 komada svežeg voća jer mogu pomoći neutralizaciji vaših želučanih kiselina i učiniti da se osećate laganim i aktivnim. Oni su prirodni izvori energije.

Užina: Popijte čašu kokosove vode da se osvežite.

Ručak: Salata od povrća i 1-2 komada indijskog hleba.

Užina: Voćni jogurt / voćni smuti.

Večera: Uvek lagano večerajte, posebno tokom leta. Evo nekoliko opcija: promešajte prženo povrće / ohlađenu supu + piletinu na žaru / riba na pari /  tofu + jaje / limunov sok.

Advertisements

Pomenuta ishrana sadrži malo masti, srednje proteine i visoko složene ugljene hidrate koji pomažu u kontroli gojaznosti, krvnog pritiska, holesterola i mnogih drugih oboljenja. Tako da ovog leta budite zdravi i hladni jedući pravilno.

Advertisements
Back to top