Medicinska dijeta: Smršajte na zdrav način! 15 kilograma za 15 dana

Jedna od najpopularnijih i najdelotvornijih dijeta za brzo skidanje kilograma je medicinska dijeta. Za 5 dana može se izgubiti od 2 do 5 kg.

Tokom ove dijete jedu se sva tri obroka, doručak, ručak i večera. Potrebno je razmak između obroka bude oko 4 ili 5 sati. Važno je da se ne preskaču obroci.

Advertisements

Doručak je uvek isti i bazira se na unosu prirodnog voćnog šećera iz pomorandže. Voće je sastavni deo i druga dva obroka jer se fruktoza lako vari i ne stvara masne naslage.

Kako deluje ova dijeta?

Plan dijete je da se brzo izgube kilogrami, ako se drži 15 dana, može se izgubiti i do 15 kilograma. Ukoliko imate dosta kilograma kojih se treba rešiti, nakon držanja dijete 3 puta po 5 dana morate napraviti pauzu od 15 dana.

Princip mršavljenja u toku ove dijete bazira se na redukovanom unosu ugljenih hidrata i masti i crpljenju energije iz zaliha koje je napravio organizam. Znači da u ovoj dijeti nećete imati problem sa gladovanjem i iscrpljenošću.

Dovešćete vaše telo u stanje da na prirodan način koristi zalihe za pravljenje energije. Drugim rečima prirodnim procesima se energija konvertuje i organizam se pokreće bez problema.

Advertisements

Ono što je važno da su ovi procesi održivi na duže vreme. Ne prave probleme u daljem funkcionisanju organizma, čak su i korisni.

Nakon dijete postepeno se treba povećavati unos hrane i ishrana dovesti u normalu, ali postepeno.

Medicinska dijeta prednosti i mane

Prednosti dijete se sastoje u tome što je svi mogu držati. Preporučuje se za osobe koje imaju problem sa štitnom žlezdom, dijabetičarima pa čak i osobama koje imaju problem sa srcem. Način na koji je ona osmišljena je tako dobar da je bukvalno svi mogu držati.

Još jedna dobra strana ove dijete je to što zahvaljujući njoj osećaćete se vitalno i zdravo. Ona ne samo da oslobađa od viška kilograma već ubrzava metabolizam i vrši detoksikaciju organizma. Kod ove dijete neće doći do takozvanog jo-jo efekta, odnosno vraćanja kilograma.

Još jedna dobra stvar ove dijete je što nakon postignutih rezultata, ako ste zadovoljni, ne morate sigurno narednih godinu dana brinuti o nekoj dijeti. Vaša linija će se sigurno održati narednih godinu dana, ako nastavite da se hranite zdravo.

Advertisements

Nedostaci dijete se ogledaju u tome što se ne sme držati duže od 15 dana. Ako bi se nastavila i dalje organizam bi počeo da propada. Cilj ove dijete je da se steknu zdrave navike u ishrani ali nikako da se stalno drži, jer niskokalorične dijete poput ove ne mogu biti zdrave na duže staze.

Na šta treba paziti

Treba paziti da raspored i količina namirnica u toku jela budu tačno kako je propisano jer u protivnom nećete doći do željenih rezultata.

Hranu ne treba soliti jer će stvoriti prividan osećaj gojenja zbog nagomilavanja tečnosti. Treba unositi dosta tečnosti, 2l i više je neophodno za hidrataciju organizma i da biste tokom noći imali osećaj sitosti.

Posle 15 dana bi trebalo napraviti pauzu od 15 dana. Potrebno je da pijete 2l tečnosti dnevno. Možete piti i limunadu ili zeleni čaj koji je veoma delotvoran za gubljenje kilograma. Ovaj režim je veoma strog jer vodi poreklo iz bolnice i u bolnicama se držao iz zdravstvenih razloga, tako da se mora pridržavati baš kako je propisano.

Mnogim pacijentima život zavisi od uspešnosti ove dijete, da mogu biti operisani i sl. Tako da ova dijeta mora da da rezultate, samo ako se pravilno pridržavate.

Velika opasnost preti od premalog unosa kalcijuma koji je potreban za naše kosti. Dijeta zabranjuje unos mlečnih proizvoda i kada su dozvoljeni to su proizvodi sa niskim procentom masti.

Svakako je taj unos nedovoljan i ne zadovoljava potrebe za kalcijumom. I ovo je jedan od razloga zašto se ova dijeta sme držati samo propisano vreme.

Da se kilogrami nakon ove dijete ne bi vratili možete jednom nedeljno držati mini dijetu:

 • Za doručak popijte sok od celog limuna ili grejpa, bez šećera ili bilo kojih drugih zaslađivača.
 • Za ručak pojedite jedan dvopek ili neko integralno pecivo i jednu jabuku.
 • Za večeru pripremite jedno tvrdo kuvano jaje sa jednim paradajzom i 4 krekera ili dvopek.

Pre nego što počnete sa ovom dijetom prvo se konsultujte sa vašim doktorom da biste videli u kakvom stanju je vaš organizam i da li ste spremni za ovaj vid dijete.

Medicinska dijeta šta se sme jesti?

Zabranjene namirnice

Namirnice koje su zabranjene u ovoj dijeti su sve vrste šećera, prirodni i veštački. Veštački zaslađivači stvaraju vrlo brzo osećaj gladi, a u ovom slučaju nam to nikako ne treba. Iz namirnica morate izbaciti i krompir, sve vrste proizvoda od žitarica kao i testenine.

Alkohol je takođe strogo zabranjen jer je pun šećera i njegovom konzumacijom se uglavnom prave masne naslage u abdominalnom delu. Cigarete takođe morate ostaviti.

Advertisements

Dozvoljene namirnice

Dozvoljene namirnice su voće, povrće, riba. Kreker je karakteristična namirnica za pravu tj. originalnu medicinsku dijetu doktora Tarnovera. Takođe je prepoznatljiva i po narandži. Bilo da li je grejp ili narandža, važno je da se unese dovoljno vitamina c a od koje voćke od ove dve nije važno.

Takođe je nebitno da li je kreker ili prepečen tost, ali čisto je kreker karakterističan za ovu dijetu. Neophodan je i dovoljan unos tečnosti.

Medicinska dijeta iskustva

Ova dijeta nije od onih koje možete stalno da držite, ali da se na brži način rešite masnih naslaga svakako možete. Iskustva su različita, ljudi koji su držali ovu dijetu zbog zdravlja, su zadovoljni. Ova dijeta je i potekla iz bolnice jer su pacijenti bili zadovoljni rezultatima pa se interno širila među pacijentima.

„Zovem se Ivana Jevtić, imala sam pre par godina problem sa srcem i iz tih razloga sam bila na bolničkom lečenju. Doktor mi je savetovao da smršam kako bi se srčane tegobe smanjile. Pokušavala sam sa raznim dijetama, ali nisam bila istrajna. Onda sam po njegovom savetu počela sa medicinskom dijetom u izvornom obliku i za 15 dana sam izgubila 15 kilograma. Moje zdravstveno stanje se znatno poboljšalo i nisam morala da idem na intervenciju. Godinama održavam kilažu tako što u toku nedelje držim jedan dan mini dijetu.“

„Moje ime je Bojana Ilić, imam 31. godinu i problem sa kilogramima, tj. imala sam problem sa kilogramima. Igrom slučaja sam se doselila u zgradu gde mi je prvi komšija bio doktor kardiolog. Posavetovao me je da se pozabavim svojim kilogramima kada me je jednog dana čuo kako zadihano idem uz stepenice. I danas dan sam mu beskrajno zahvalna što mi je dao tako dobar savet. Danas sam zadovoljna mlada žena koja trenira i vodi račun o svom zdravlju i izgledu. Medicinska dijeta mi je promenila život“.

Advertisements

„Kada sam počela da držim medicinsku dijetu bila je to prvo dijeta od 33 dana, ali ona mi nije prijala jer sam se osećala iscrpljeno, zato sam prešla na klasičnu medicinski dijetu i rezultati su bili više nego odlični. Za kratak vremenski period sam izgubila dosta kilograma, ponela me je ta lakoća u mršavljenju pa sam se opustila pre vremena i brzo povratila kilograme. Kada sam shvatila šta se dogodilo ponovo sam počela da držim medicinsku dijetu, ali ovoga puta ozbiljnije. Za malo duži period jer sada mi je trebalo više truda sam opet došla do svoje idealne težine te sam nastavila da se zdravije hranim. Nisam sigurna ali mislim da je došlo do promene u mom metabolizmu. Mislim da sada više jedem nego pre a kilogrami su ne promenjeni. Moguće i da sam se navikla na ovaj način ishrane pa uživam u njemu i imam taj osećaj sitosti. Svakome ko ima problema sa zdravljem ili kilogramima bih preporučila ovu dijetu, odlična je. Samo osluškujte svoj organizam i sve će biti odlično.“ Milica Mandić 37. godina.

Jelovnik

U prvi mah kada pročitate jelovnik obuzeće vas panika, ali nije uopšte strano kako vam se čini. Kada počnete da konzumirate na način iz jelovnika videćete koliko malo vam je potrebno da budete siti i puni energije.

Naravno, ovaj način ishrane ne možemo stalno upražnjavati, ali znamo zašto smo se odlučili za njega, a to je da izgubimo višak kilograma i nakon toga da se vratimo normalnom načinu ishrane uz moguće korekcije kako bismo vodili zdrav život.

Pre ili kasnije svi shvatimo da je lepota u zdravlju. Ako se zdravo hranimo nećemo sigurno imati problema sa viškom kilograma ili gojaznošću.

Onaj ko se hrani ispravno ne samo da lepo izgleda, nego se tako i oseća. Njegovo telo nije preopterećeno toksinima i raznim materijama koje unosimo putem hrane i napitaka koji nam ne daju ništa dobro.

Počnite sa ovim načinom ishrane i sve će vam biti jasno. Neke stvari se ne mogu objasniti već se moraju osetiti na svojoj koži.

Advertisements

Prvi dan

 • Za doručak možete pojesti jednu pomorandžu, 4 krekera, šoljicu čaja ili kafe bez šećera.
 • Za ručak takođe jednu pomorandžu, kuvano jaje i pola šoljice jogurta.
 • Večera se sastoji od dva paradajza, dva kuvana jajeta, jednog krastavca ili oprane zelene salate, možete pojesti pola zelene salate a drugu polovinu ostavite za neki drugi dan.

Drugi dan

 • Za doručak pojedite jednu narandžu, 4 krekera, jednu šoljicu nezaslađene kafe ili čaja.
 • Za ručak pojedite jednu narandžu, jedno kuvano jaje i pola šoljice jogurta.
 • Za večeru pojedite jednu pljeskavicu i jedan paradajz i 4 krekera sa šoljicom kafe ili čaja.

Treći dan

 • Za doručak pojedite jednu pomorandžu, 4 krekera, šoljicu kafe ili čaja bez šećera.
 • Za ručak uzmite jednu pomorandžu, jedno kuvano jaje i pola šoljice jogurta i jednu zelenu salatu ili dva krastavca.
 • Večera treba da se sastoji od jedne pljeskavice od 125g mesa, jedne pomorandže, 4 krekera i šoljice kafe ili čaja bez šećera.

Četvrti dan

 • Za doručak pojedite kao i predhodnih dana pomorandžu, 4 krekera, šoljicu kafe ili čaja.
 • Ručak je malo drugačiji četvrtog dana i sastoji se od 125g nemasnog sira, jednog paradajza i 4 krekera.
 • Večera je isto jedna pljeskavica od 125g mesa, dva paradajza i jedne jabuke.

Peti dan

 • Doručak je klasika, 4 krekera, pomorandža i kafa ili čaj.
 • Ručak je 200g kuvane ribe ili piletine, 4 krekera, jedan paradajz.
 • Večera se sastoji od 500g kuvanog povrća, jedno kuvano jaje i jedan paradajz.

Cilj svake pa i medicinske dijete je da se steknu zdrave prehrambene navike. Da imate bar tri obroka, da budu u približno vreme svakog dana. Da unosite voće i povrće, po mogućnosti sveže kako bi osvežilo vaš organizam.

Advertisements

Važno je da ne jedete slučajno, dok gledate TV, dok ste zabrinuti ili kada ne znate šta da radite. Treba jesti onda kada organizam ima potrebu za hranom. Nije dobro previše jesti ali isto tako nije dobro ni gladovati.

Organizam ukoliko je često izložen gladovanju, svaku unetu namirnicu skladišti kao rezerve, a ne koristi odmah i tako dolazi do usporavanja metabolizma. Da do ovoga ne bi došlo medicinska dijeta će vam sigurno pomoći.

Nakon ove dijete i postignutih zadovoljavajućih rezultata nastavite sa zdravom ishranom.

Pročitajte još:

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements