Mesna dijeta za odličnu liniju: Rešite se viška kilograma za 15 dana

Ako spadate u osobe koje najviše vole meso imamo dve reči za vas – mesna dijeta. Mnoge dijete strogo zabranjuju meso jer se ne smatra zdravim. Zapušava arterije, krvne sudove, čini višestruke štete organizmu i sl. Mesna dijeta je jedna od onih koje demantuju prethodne tvrdnje.

Ona pokazuje da i uz pomoć mesa i drugih proizvoda životinjskog porekla možete smršati.

Advertisements

Svaki čovek teži ka lepoj figuri. Nema te osobe koja ne voli da se oseća lepo i privlačno. Oni koje tvrde suprotne sigurno leče komplekse na taj način. Lepo je izgledati primamljivo suprotnom polu. Isto tako je lepo uživati u ukusnoj hrani. Mnogi ne mogu da imaju i jedno i drugo.

Neko uživa u hrani i teško mu je da se odrekne i najmanjeg zalogaja. Sa druge strane imamo one ljude koji za vitku liniju u stanju da stalno budu na rigoroznim dijetama.

Ne treba ni u čemu preterivati. Potrebno je biti umeren u svemu.

Nije dobro ni prejedati se, a ni gladovati. Ako ste svesni da imate kilograme viška potrebno je pronaći dijetu pomoću koje ćete svoju liniju dovesti u red, a da se pri tome ne odričete previše.

Kako deluje ova dijeta?

Advertisements

Ako znate kako funkcioniše veganska ishrana onda ćete znati da sve suprotno od toga je dijeta na bazi mesa. Vegani ne jedu meso i proizvode životinjskog porekla. Njihova ishrana se bazira na voću i povrću uglavnom. U ovoj dijeti sve je suprotno. Jedite meso i samo meso.

Važno je da iz ishrane eliminišete sve ugljene hidrate. Pored ugljenih hidrata izbacite voće i povrće. Ova dijeta je nešto slična keto dijeti. Mnogi je smatraju boljom od keto dijete.

Zašto boljom?

Mnogi koji su probali obe kažu da za vreme mesne dijete nisu imali problema sa digestivnim sistemom i mentalnom koncentracijom. Mnogi kažu da su za vreme mesne dijete imali i bolju koncentraciju nego inače. Uočeno je čak i brže gubljenje kilograma.

Ova dijeta je savršena za gurmane koji ne žele da se bave nutritivnim činjenicama. Ne žele da znaju koliko određena namirnica ima kalorija. Koliko danas sme da se unese kalorija i sl.

Advertisements

Za ljude koji žele samo da jedu meso i da im niko ne ograničava i ne broji zalogaje.

Mesna dijeta svoju ideologiju zasniva isto kao i keto dijeta. Možete jesti meso i mlečne proizvode, ništa više od toga. Za nekoga ko voli voće i povrće i inače ga dosta konzumira, ova dijeta neće biti najbolje rešenje.

Mesna dijeta prednosti

Osnovna prednost mesne dijete je brzo i lako gubljenje kilograma. Za kratak vremenski period i uz minimalna odricanja dobićete figuru kakvu želite.

Kao i keto dijeta i mesna dijeta ima niz prednosti. Jednostavna ishrana je prednost koja se nalazi na samom vrhu.

Ova dijeta je jednostavna. Smete da jedete meso i mlečne proizvode. Niko vam ne ograničava kalorije. Dosta se primenjuje upravo zato što je jednostavna za primenu.

Vlakna su u svakoj ishrani jedna od važnijih elemenata, jer bez vlakana ne možemo da imamo probavu. Ova dijeta ima suprotna tumačenja. Govori da baš uz odsustvo vlakana dolazi do bolje probave nego sa vlaknima. Ispostavilo se da je teorija tačna.

Nekim ljudima koji su imali problem sa zatvorom je ukinuta vlaknasta ishrana i u tom slučaju su imali manje problema sa nadimanjem i drugim poteškoćama tog tipa.

Pristalice mesne dijete mogu potvrditi koliko je bolja koncentracija kada se konzumira meso u neograničenim količinama. Ova teorija nije neobjašnjiva. Naš mozak se sastoji od 60% masti i samim tim je logično da će bolje funkcionisati ako se mahom hranimo mesom i proteinima.

Bolji je fokus i lepše raspoloženje. Studije su pokazala da se lakše borimo sa stresom ukoliko smanjimo unos ugljenih hidrata, a povećamo proteine i masti.

Ako su nam masti i proteini glavni izvor kalorija naš mozak će biti rasterećeniji i bolje i na lepši način će funkcionisati. Jedna od strudija je to utvrdila, na nama je da proverimo da li je to i u našem slučaju.

Svaki organizam je ipak priča za sebe.

Vršena je i studija u vezi upalnih procesa u organizmu. Ustanovili su da se telo koje se hrani raznovrsnom ishranom teže borilo protiv upalnih procesa nego ono koje je kao osnovu ishrane koristilo mesne proizvode. Celokupni organizam se bolje borio sa upalama kada je bio na režimu mesne dijete.

Ako je vaš cilj prvenstveno da smršate prelazak na ovu vrsti ishrane ća vam pomoći da održavate nivo šećera u krvi kako bi se kilogrami gubili. Zahvaljujući tome što nema prisustva ugljenih hidrata naše telo neće imati problem a insulinom i neće doći do taloženja sala.

Advertisements

Kada je u krvi visok nivo šećera ne može da dođe do topljenja masnih naslaga. Naučno je dokazano da se mast i masnoća koju unosimo u organizam nikada ne pretvara u salo i masne naslage.

Uz manjak unosa ugljenih hidrata telo povećava otpornost na isnulin i na ovaj način se hormon gladi kontroliše i telo ne oseća glad na duže vreme. Nema potrebe za slatkišima i drugim namirnicama više sati.

Za muškarce je ovo korisno saznanje, a to je da dijete koje se baziraju na višem unosu masti podižu nivo testosterona, čak do 13% za period od dva meseca. Znači, muškarci mogu biti dodatno motivisani u vezi sa ovom dijetom. 🙂

Mesna dijeta mane

Nije detaljno ispitano da li je ova dijeta zdrava ili ne. Ne možemo sa sigurnošću odgovoriti ni da ni ne. Nekada su se naši preci isključivo hranili mesom i na osnovu toga ne bi se smatrala nezdravom. Sa druge stane postoji mogućnost da dođe do srčanog udara zbog velike konzumacije masti.

Neka istraživanja ipak govore da ne dolazi do srčanog udara zbog masti već zbog šećera. Ipak najbolje je da budemo oprezni sa svim dijetama, pa i sa ovom. Ne preporučuje se držanje ove dijete duže od dve nedelje. Ako ste nakon ovog perioda zadovoljni rezultatima, ali biste ipak da skinete još malo kilograma, napravite pauzu sa ovom dijetom, pa počnite iz početka.

Još jedan nedostatak ove dijete je što se ne preporučuje sportistima sprinterima. Zbog konzumacije ove vrste hrane smatra se da bi se sportisti u ovim sportovima trebalo da paze. Konzumacijom mesa se dobija velika količina energije koju sportisti veoma dobro iskoriste.

Problem je što mora da prođe indukciona faza da bi se ta energija mogla iskoristiti. Odnosno u indukcionoj fazi vaše telo konvertuje meso u energiju. Znači da ova dijeta nije preporučljiva atletama koji se bave fizičkom aktivnošću visokog intenziteta.

Advertisements

Na šta treba paziti

Treba paziti da unesete dovoljno tečnosti u vaš organizam. Tečnost je uvek važna, a naročito kada je ova vrsta hrane u pitanju. Fizička aktivnost je takođe važna. Neophodno je da bar dva puta sedmično imate neki vid fizičke aktivnosti.

Ako niste neko ko rado ide u teretanu ili ima želju da se bavi bilo kakvim vidom grupnih vežbi, možete ići na trčanje ili u brze šetnje. Uvek postoji način da se nađe nešto što će vam biti lepo a i korisno.

Ako niste u potpunosti zdravi, najbolje bi bilo da ne počinjete sa ovom dijetom. Ova dijeta nije preporučljiva ako imate neke zdravstvene teškoće, može doći do pogoršanja.

U prvih nekoliko dana nećete videti rezultate. Vaša vaga će stajati na istom broju kilograma. Nemojte da vas to obeshrabri.

Tokom ove dijete prvo se tope masne naslage, a one su dosta lakše od mišićne mase, zato se prvih nekoliko dana ništa neće primećivati. Ova dijeta je poznata i po tome što masne naslage pretvara u mišićnu masu. Budite obazrivi.

Advertisements

Namirnice za mesnu dijetu, šta se sme jesti

Zabranjene namirnice

Ono što ne smete konzumirati tokom ove dijete su ugljeni hidrati. Nije važno da li su u pitanju slatkiši ili slaniši, ugljene hidrate nikako ne smete unositi u organizam. Takođe nije važno da li je u pitanju povrće koje u sebi sadrži skrob. U mesno dijeti je 100% zabranjen unos ugljenih hidrata i izuzeci ne postoje.

Teorije ove dijete je da sve što jednom organizmu treba za nesmetano funkcionisanje nalazi se upravo u mesu i mlečnim proizvodima, odnosno namirnicama životinjskog porekla. Svi suplementi se potpuno zaobilaze.

Dozvoljene namirnice

Meso je dozvoljena namirnica. 🙂 Govedina, biftek i crveno meso spadaju u osnovu ishrane tokom ove dijete. Kako nema unosa drugih namirnica neophodno je da unosite masnije meso u vaš organizam kako biste obezbedili vašem telu dovoljno kalorija koje će držati nivo energije stabilnim.

Kako ne koristite ugljene hidrate a telo mora da crpi energiju a neke strane, u vašem slučaju će to biti proteini. Konzumirajte one proteine koji će davati energije toliko da se iskoristi u toku radnog dana, da ne preostane previše. Sve što je previše telo će skladištiti u vidu masnih naslaga. A u pravo zbog tih masnih naslaga i držite dijetu.

Mleko, puter, sir, kajmak, pavlaka, jogurt i kiselo mleko. Sve ove proizvode možete konzumirati za vreme mesne dijete.

Takođe je dozvoljeno konzumiranje i sala, loja i masnoća raznih, životinjskog porekla. Svi proizvodi nastali od životinjske masti su dozvoljeni.

Advertisements

Retke su dijete na čijem meniju nema ribe. Ova namirnica je toliko zdrava da je prosto šteta izbaciti. Samo moramo naglasiti da se preporučuju masniji delovi ribe, pogotovo lososa.

Mesna dijeta iskustva i jelovnik

Iskustva sa ovom dijetom su pozitivna. Uglavnom su svi oduševljeni što su izgubili kilograme, a nisu bili gladni. Ova dijeta se uglavnom drži 14 dana, a nakon toga bi trebalo napraviti pauzu.

Očekivani gubitak kilograma može iznositi do 14kg. Ipak nemojte baš toliko očekivati jer se retko desi da se dostigne maksimum.

Svaki organizam je priča za sebe.

Jelovnik

Kako ne biste bili u nedoumici šta jesti tokom državnja ove dijete, napravili smo vam meni za 7 dana.

Dan 1.

 • Doručak: Omlet od 3 belanceta sa seckanom paprikom i šakom spanaća.
 • Užina: 100g piletine i pola crvene paprike spremite na roštilju ili skuvajte. Prženo treba izbegavati i obavezno skinite kožicu sa piletine.
 • Ručak: 1 grilovana pileća prsa uz svežu salatu od crvene paprike, zelene boranije. Salatu prelijte jednom kašikom maslinovog ulja.
 • Užina: 100g ćurećih prsa sa ¼ svežeg krastavca.
 • Večera: Grilovati 100g ćurećih prsa sa brokolijem pripremljenim na pari.

Dan 2.

 • Doručak: 100g pečenih pilećih prsa sa keljom.
 • Užina: 100g ćurećih grudi i pola crvene paprike, naravno sveže.
 • Ručak: Bakalar u filetina sa zelenom salatom. Bakalar možete propržiti.
 • Užina: 100g ćurećih prsa sa brokolijem i sve pripremljeno na pari.
 • Večera: Kuvani brokoli sa jednim odreskom lososa.

Dan 3.

 • Doručak: 100g dimljenog lososa sa spanaćem.
 • Užina: 100g pilećih grudi sa pola žute sveže paprike
 • Ručak: 1 grilovana pileća prsa sa sezonskom salatom i malo maslinovog ulja.
 • Užina: 100g ćurećih prsa sa ¼ avokada.
 • Večera: jagnjetina sa žara, 1 ili 2 šnicle i kao prilog sezonsku salatu.

Dan 4.

 • Doručak: Kajgana od jednog celog jajeta i dva belanceta. Salata od boranije i paradajza.
 • Užina: 100g ćuretine sa ¼ krastavca.
 • Ručak: Pečeni bakalar sa salatom, paradajzom, spanaćem i pola kašike maslinovog ulja.
 • Užina: 100g pilećih prsa sa ½ grilovane tikvice.
 • Večera: 100g pilećih prsa i polovina mešavine kineskog povrća. Možete dodati pola kašike maslinovog ulja i zelenu salatu.

Dan 5.

 • Doručak: 200g ćurećih prsa sa 1/$ avokada i ¼ krastavca.
 • Užina: 2 tvrdo kuvana jaja i pola crvene paprike.
 • Ručak: 150g grilovanih gambora sa zelenom salatom i paradajzom i 1/2 kašike maslinovog ulja.
 • Užina: 100g pilećih prsa i 5 badema.
 • Večera: 100g pilećih grudi i kuvani brokoli.

Dan 6.

 • Doručak: 1 grilovani file bakalara sa pečenom paprikom i tikvicom.
 • Užina: 100g piletine i jedan paradajz.
 • Ručak: 150g ćuretine sa zelenom salatom, kuvani brokoli i pola kašike maslinovog ulja.
 • Užina. 100g piletine i 5 oraha.
 • Večera: 200g  bifteka sa barenim brokolijem i boranijom.

Dan 7.

 • Doručak: Omlet od 3 belanceta sa grilovanim paradajzom i kuvanim spanaćem.
 • Užina: 1oog ćuretine sa 5 indijskih oraha.
 • Ručak: 150g piletine sa šparglom i zelenom salatom.
 • Užina: 100g ćuretine sa ¼ krastavca.
 • Večera: Grilovane pačije grudi bez kožice sa grilovani brokoli.
PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements