Da li limun može pomoći da smršate? Evo šta je prava istina

Već nekoliko godina postoji navala oko limun dijete, ceđenje limuna u šolju tople vode i ispijanje istog. Zašto? Pa, čini se da se oko napitka sa citrusnim kiselinama pojavio nekakav oreol, a neki sledbenici tvrde da on može pomoći u gubitku kilograma, pH tela i dobijanje bistre kože… Evo šta je istina o svemu tome.

Da li mi konzumiranje vode sa limunom može pomoći u mršavljenju?

Advertisements

“Topla voda sa limunom sama po sebi ne izaziva gubitak težine”, kaže registrovana dijetetičarka Alisa Rumsei.

Međutim, ako ovo piće zamenjuje napitak koji sadrži više kalorija, poput kafe sa mlekom i šećerom ili voćnim sokom – i to rezultira deficitom kalorija – onda vam može pomoći da izgubite kilograme.

Voda za piće – vruća ili hladna, infuzirana limunom ili običnom vodom – takođe pomaže u održavanju metabolizma. „Ostati hidriran je važno jer to jača vaš metabolizam“, kaže Rumsei.

“Za one koji ne uživaju u običnoj vodi, dodavanje limuna je odličan način da pojačate ukus bez dodavanja kalorija.”

FOTO: PIXABAY

Ima li koristi od vode sa limunom?

Advertisements

Šta je sa laboratorijskim pacovima? Da li su istraživači uspeli da nađu razlog za povezivanje tople vode i limuna sa gubitkom kilograma?

Potencijalno. Studija objavljena u časopisu „Klinička biohemika i ishrana“ otkrila je da polifenoli (biljna jedinjenja koja takođe deluju kao antioksidanti) koji se nalaze u limunovoj kori i soku mogu pomoći podsticanju jetre da sagoreva masti.

Međutim, ovo istraživanje sprovedeno je na pacovima koji jedu veliku masnoću, tako da ako nemate rep i ne pratite ketogenu dijetu, njihovi nalazi verovatno vam ništa neće značiti.

Može li konzumiranje vode sa limunom pomoći da izgubite kilograme?

Kratkoročno, pitka voda sa limunom može smanjiti natečeni stomak – deluje kao blag, prirodni diuretik, kaže Rumsei.

Advertisements

Međutim, ako dugoročno doživljavate nadimanje, najbolje je da otkrijete šta ga uzrokuje i da zaustavite te navike. Možda prebrzo jedete, pijete na cevčicu, pijete gazirana pića, konzumirate previše soli ili konzumirate hranu sa šećerom.

Takođe ne želite da pijete vodu sa limunom ako osetite gorušicu ili refluks kiseline, jer će citrusi u limunu samo pogoršati vaše simptome, kaže Rumsei.

FOTO: PIXABAY

Limunska voda neće vam magično pomoći da izgubite kilograme. U stvari, nijedan napitak sam po sebi nije “srebrni metak” za mršavljenje. Morate jesti dobro, biti aktivni i uspostaviti zdravu ravnotežu.

Pročitajte još:

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements