Namirnice za Paleo dijetu – Ovo je hrana koja nije štetna za naša tela: Sve ostalo treba izbegavati

Paleo dijeta je plan ishrane koji se zasniva na optimalnom zdravlju ljudi a konzumira se cela neobrađenu hrana koja je manje štetna za naša tela.

Budući da je opšta ideja jesti hranu koja nalikuje ishrani nasih predaka iz paleolita, takođe se naziva i “dijeta pećinskih ljudi”.

Advertisements

Plan ishrane uključuje celovitu, neobrađenu hranjivu hranu. Ovo je popis hrane koju možete jesti na Paleo dijeti. Sve ostalo treba izbjegavati.

Meso

FOTO: PIXABAY

Na Paleo dijeti trebali biste jesti meso, ali prvenstveno uzimajte meso hranjeno travom i na pašnjacima (organska proizvodnja). Jedite više mesa nemasnih vrsta, a kad jedete domaće meso, ako je moguće odaberite ono uzgojeno u divljim uslovima.

Razlika je uglavnom u hrani koju ove životinje jedu. Slobodne kokoši provode dane hraneći se insektima, za razliku od hrane koju jedu u fabrikama. Isto vredi i za jaja: za najbogatije, ukusne i hranjive žumanjke odaberite jaja slobodnih (domaćih) kokoši.

Maslinovo ulje

Advertisements
FOTO: PIXABAY

Da bi nasa tela pravilno funkcionisala, neophodne su zdrave masti. To je vrlo važno, posebno za razvoj mozga, regeneraciju stanica i mentalnu stabilnost. Visoko se na popisu polarizirajućih sastojaka nalaze maslinovo ulje i avokado.

Maslinovo ulje pomaže u smanjenju holesterola i lošeg holesterola (lipoprotein niske gustine) i kontroliše razinu inzulina jer sadrži puno mononezasićenih masnih kiselina.

Voće i povrće

FOTO: PIXABAY

Uključite velike količine svežeg ili smrznutog povrća i konzumirajte umerenu količinu voća s malo šećera, poput bobica. Povrće sa visokim sadržajem skroba ima malu hranjivu vrednost u poređenju s količinom skroba, ugljenih hidrata i šećera koje sadrže, na primer, tikvice i krompir ne treba jesti.

A ako planirate smršati na ovoj dijeti, više se koncentrišite na povrće dopušteno na paleo dijeti i smanjite unos voća. Jedna porcija voća dnevno je savršena.

Advertisements

Orašasti plodovi i semenke

FOTO: PIXABAY

Najbolje seme koje možete jesti dok ste na paleo dijeti su bademi, indijski orah, lešnik i pekan. Međutim, nemojte preterivati, budite oprezni. Ograničite broj orašastih plodova i nemojte jesti previše. U svemu treba imati granicu.

Morski plodovi i ribe

FOTO: PIXABAY

Riba i morski plodovi su veoma hranljivi i još uvek se često mogu naći u prodaji u njenim divljim oblicima. Ali, osim toga, uzgaja se mnogo popularne morske hrane, od škampi do tilapije. Poput industrijski uzgojenog mesa, i morski plodovi uzgajaju se na velikoj skali.

Mnoge se vrste divlje morske hrane, uglavnom iz ugljena koji se spaljuju, smatraju opasnim za jelo. Ako se uzgajaju, moramo istražiti sadrže li toksine ili visoki nivo žive i potražiti alternativu.

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements