Peganska dijeta: Evo kako da smršate na zdrav način

Peganska dijeta kombinuje neke principe paleo ishrane i veganstva i propisuje stil ishrane na biljnoj osnovi.

Jede se povrće, voće, orašasti plodovi, semenke, meso, riba, jaja a izbegavaju se mlečni proizvodi, žitarice, mahunarke, šećer i prerađena hrana. Zbog restriktivnosti ove dijete može dugoročno biti teško pridržavati se pravila ishrane.

Advertisements

Ako istovremeno jedete poput pećinskog čoveka (paleo ishrana) i izbacite sve životinjske proizvode, deluje teško. Iako peganska dijeta dozvoljava nešto mesa, ribe i jaja, ona i dalje ograničava integralne žitarice, mlečne proizvode i mahunarke.

Šta je peganska dijeta?

Kao što ime sugeriše, peganska dijeta zasnovana je na paleo i veganskoj dijeti. Ukratko, osobe na paleo dijeti konzumiraju samo hranu koja je bila dostupna u eri paleolita (starije kameno doba) i to: povrće, voće, orasi, ribu i meso.

Obično isključuje mlečne proizvode, žitarice, šećer, mahunarke, ulja, so, alkohol i kafu. Veganstvo propisuje suzdržavanje od bilo kakvih životinjskih proizvoda i nusproizvoda – uključujući meso, ribu, jaja, sir, jogurt i med – i umesto toga jede se biljna hrana.

Uglavnom, ideja je jesti više povrća i biljaka i smanjiti unos prerađene hrane – osnovna ideja koju dele drugi planovi zdrave ishrane.

Šta se sme jesti na peganskoj dijeti?

Na peganskoj dijeti se predlaže da od povrća i voća napravite oko 75% svoje ishrane. I dalje možete jesti meso, ali mislite na to kao prilog umesto glavnog jela.

Advertisements
FOTO: PIXABAY

Dozvoljena hrana

 • Povrće
 • Voće – Što više raznolikosti, to bolje
 • Orašasti plodovi – Pored kikirikija jesti mnogo badema, pistacija, oraha i drugih orašastih plodova
 • Seme – Laneno, čia, tikvice i druga semena su odlična
 • Riba – Odaberite opcije sa malo žive, kao što su sardine, haringe i inćuni
 • Meso – Od životinja koje se hrane travom, govedina, svinjetina, živina, itd
 • Jaja – Jeftin izvor vitalnih hranljivih materija i proteina
 • Neka ulja – Ulje masline i avokada ima masti zdrave za srce
 • Male količine integralnih žitarica bez glutena su u redu

Hrana koju treba izbegavati

 • Mleko – Izbegavajte mleko, jogurt, puter i sir, posebno ako je napravljeno od kravljeg mleka. Ovčje ili kozje mleko je dozvoljeno u malim količinama
 • Šećer – Koristite ga jako štedljivo i preskačite zaslađene proizvode
 • Nekoliko rafiniranih ulja – Uključuje ulje od suncokreta, kanole, kukuruza i soje.
 • Prerađena hrana – Preskočite stvari napravljene sa puno veštačkih dodataka

Prednosti peganske dijete

Ovo je odličan koncept koji prekriva odnos stvarne, cele, biljne hrane sa mesom, jer podržava inkluzivnost nad ekskluzivnošću. U stvarnom životu to znači da u vašem tanjiru bude više povrća a meso da dodajete u manjim količinama, i da na meso više gledate kao na prilog ili dodatak ishrani nego kao glavno jelo.

Ishrana sa 75% povrća i voća može vam pomoći da izgubite kilograme jer sadrži više vlakana i manje kalorija od ostalih namirnica koje uglavnom završavaju u našim tanjirima.

FOTO: PIXABAY

Nedostaci peganske dijete

Praćenje svih ovih pravila može biti težak način za mršavljenje. Mnogo istraživanja pokazuje da i cele žitarice i mahunarke prepune vlakana mogu apsolutno biti deo zdrave ishrane.

Advertisements

Ako uživate jesti mleko, sir, jogurt, i desert, zaboravite na to. Život bez šećera nekima može biti besmislen, jer može biti teško da ograničite nešto što vaše telo želi.

Za kraj

Jedite više povrća, više voća, više biljnih proteina u obliku mahunarki (leblebija, pasulj, grašak, sočivo) i orašastih plodova, plus nezaslađena mlečna i biljna ulja. I srećno. 🙂

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements