ŠOK DIJETA: Evo kako izgubiti do 25 kg za dve nedelje

Da li trebate brzo da smršate? Jeste li čuli za šok dijetu? Dijeta koja se takođe naziva „14-dnevna dijeta“ može vam pomoći da izgubite 25 kilograma za samo dve nedelje. Da, to je to moguće, ali morate biti veoma oprezni!

Šta je šok dijeta?

Advertisements

Poznato je da pomaže u gubitku kilograma šokiranjem metabolizma odnosno forsiranjem metabolizma da brže radi što samim tim sagoreva više masti. Kao što je već spomenuto, ova dijeta navodno može da vam pomogne da izgubite ogromnih 25 kilograma u dve nedelje, što deluje kao premalo vremena da se izgubi tolika težina.

Kreatori dijete tvrde da će pozitivni metabolički efekat trajati dve godine, što će vam pomoći da održavate težinu nakon što završite dijetu. Zbog zahtevnog plana obroka i nedostatka kalorija, to biste trebali raditi samo jednom u dve godine. Takođe, ako imate neke zdravstveno probleme, najbolje je da se pre dijete konsultujete sa lekarom.

Kako uraditi šok dijetu?

Jedna prednost koju ova dijeta ima je ta što ne zahteva pripremu ili kupovinu puno hrane. Obično se pridržavate sličnih obroka radnim danima. Evo kompletnog plana obroka za šok dijetu:

Doručak

Advertisements

Doručak će uvek biti jedna narandža (ili bilo koje voće osim banane), dva komada tvrdog keksa uz šolju kafe ili čaja BEZ šećera. Ovaj obrok ide svakog radnog dana kada ste na dijeti.

Bilo koju od ovih namirnica ili sastojaka lako možete pronaći u bilo kojoj prodavnici u blizini. Najbolje je ne zameniti ih bilo kojim drugim obrokom, jer sadrže prirodne šećere i proteine koje telo treba da bi preživelo. Takođe, sadrži hranljive materije koje su vam potrebne.

Imajte na umu da ćete nakon prvih pet dana izgubiti čak pet kilograma. Tada ćete polako izgubiti ostatak tokom narednih nekoliko dana. Možete izabrati dodatak ishrani i upariti dijetu sa pola sata vežbanja dnevno.

Šok dijeta dizajnirana je za radne dane, što znači da možete jesti kao i obično tokom vikenda. Vodite računa da tokom dva dana i dalje jedete uravnotežene i zdrave obroke kako ne biste narušili svoj napredak. Nakon završetka vikenda, ponovite dijetu još pet dana, zatim ponovite fazu „odmora“ i sledite dijetu poslednji put tokom pet dana.

Faza oporavka

Advertisements

Sada kada su dve nedelje završene, problem s kojim bi se mnogi suočili bio bi zadržavanje željene težine. Šok dijeta ima još jedan plan obroka koji možete slediti ODMAH kako bi se vaša težina stabilizovala. Pratite ovaj plan:

  • Doručak: Jedna čaša limunade bez šećera, ali možete koristiti niskokalorične zaslađivače.
  • Ručak: Jedno kuvano jaje i paradajz (možete pojesti jabuku za vreme ručka ili kao užinu)
  • Večera: Jedna supa i jedan paradajz (možete dodati jedno kuvano jaje ako ste gladni)

Kada održavate svoju težinu, pokušajte da ne pijete bilo kakav oblik alkohola ili gazirana pića kako biste izbegli neželjene masnoće i kalorije.

Saveti za pridržavanje planova za obroke

Sada kada znate šta je šok dijeta, postavlja se pitanje: Kako se možete držati toga? Dve nedelje su prilično kratke. Ali, ako svaki dan pratite sličan plan obroka, ne dobijate dovoljno raznolikosti ili vam može postati dosadno (ili naporno).

Da biste sebi pomogli da prođete kroz dve nedelje, evo saveta koje možete pratiti:

Pokušajte da zakažete dve nedelje svoje šok-dijete oko vremena gde nećete imati porodične izlete ili neka druga okupljanja. Lako se pridržavati svoje ishrane kada nemate planiranu večeru. Jedite kod kuće i držite se istih jela koje diktira ova dijeta.

Pronađite pravu podršku. Obavestite svoje najmilije da ćete biti na dijeti.

Ako mislite da ste gladni, prvo popijte čašu vode. Ako ikad osetite da “umirete” za prerađenim smećem i osećate iskušenje da pojedete nešto drugo, izađite u šetnju da biste razbistrili um. Drugi načini za opuštanje misli su knjige ili igre na telefonu.

Poslednje, ali ne najmanje bitno, držite se svoje ishrane, ostanite motivisani. Pazite na nagradu. Prošle su dve nedelje i moći ćete da postignete telo koje želite bez da čekate godinama!

Koje su mane šok dijete?

Sada kada znate šta šok dijeta može da učini u vezi sa gubitkom kilograma, šta biste očekivali? Slično kao kod drugih dijeta ili ograničavanja unosa tokom dužeg perioda, postoje i nuspojave, poput:

Dehidracija

Kao što je već pomenuto, razlog zašto izgubite veliku težinu tokom prvih nekoliko dana ishrane, je gubitak vode više od masti. Kada sagorevate glikogen i vodu, možda na kraju gubite previše i trpite simptome dehidracije. Neki od ovih simptoma bili bi glavobolja, umor ili vrtoglavica.

Advertisements

Nivo šećera u krvi

Budući da nećete imati dovoljno makrohranjivih sastojaka da izdržite tokom dijete, nivo insulina i šećera u krvi neće ostati stabilan. Može završiti opadanjem, što je rizično za one koji imaju dijabetes.

Gubitak mišića

Ne gubite samo masnoću tokom ishrane, već takođe sagorevate mišiće. Vaše telo počinje da razgrađuje vaše proteine, koji nisu samo za mišiće, već i za energiju. Neće uticati samo na vašu fizičku spremnost, već će vam ostaviti manje energije, rezultirajući slabošću.

Zdravlje mozga

Kad ste na dijeti, vaš mozak neće dobiti dovoljno hranljivih sastojaka koji dovode do moždane magle. Podložniji ste stresu koji se povezuje sa depresijom i nedostatkom fokusa.

Zaključak: Šok dijeta vam može pomoći da izgubite 25 kilograma za samo dve nedelje, ali pre nego što isprobate ovu vrstu dijete, prvo se posavetujte sa lekarom.

Advertisements
PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements