UN dijeta saveti: Evo kako da uspešno izgubite kilograme

Bilo da uživate u povremenim nezdravim poslasticama ili želite da naučite žuditi za zdravom hranom, ključno je omogućiti fleksibilnost i saznati šta najbolje deluje za vaše telo.

Šta je pravilo 90/10 ili kako se popularno zove “UN dijeta“?

Advertisements

Pravilo o ishrani 90/10 nije toliko dijeta, a nije ni pravilo. Više je to mišljenje. To u osnovi znači da 90% vremena jedete čistu, integralnu hranu i uživate u preostalih 10 procenata.

To je plan ishrane koji mnoge poznate ličnosti, nutricionisti i stručnjaci za mršavljenje hvale, jer kada se pravilno prati, može vam pomoći da se osećate i izgledate zadivljujuće a da vam nikada ne uskrate dobre stvari.

Jer ako iscrpljujete svoju snagu volje doslednim uskraćivanjem sebe stvarima za kojima žudite, verovatno ćete u jednom trenutku posustati i pojesti sve za čime žudite. A ako pojedete previše poslastica… dobro, svi smo bili tamo i znamo kako se to završava.

Istina je, svačije telo i stil života su različiti. Umesto da svoj život uklapate u strogi plan ishrane, koji nije bio osmišljen samo za vas, 90/10 omogućava fleksibilnost i slobodu. Ali ako želite da postignete uspeh sa ovim sve popularnijim načinom ishrane, morate znati nekoliko stvari.

Shvatite šta 10% zaista znači

Advertisements

Koliko su dobre  vaše matematičke veštine? Iako vam nije potrebno da budete statističar da biste uspeli u ovom načinu ishrane, važno je imati opštu ideju šta to zaista znači. Na primer, ako jedete tri obroka i jednu užinu dnevno tokom sedam dana, tada jedete ukupno 28 puta nedeljno. To znači da možete da se počastite oko tri puta nedeljno (~10%).

Nemojte se spontano častiti

Stvaranje rasporeda kad prvi put počnete da usvajate nove navike ponekad može biti od koristi. Ako ste neko ko planira, izdvojite vreme da napravite plan ishrane za sedmicu unapred i učinite da hrana odgovara vašem životnom stilu. Na primer, ako znate da je rođendan vašeg prijatelja sledeći četvrtak možete rezervisati jedno od svojih dodeljenih poslastica i da bez krivice pojedete npr parče torte.

Uživajte u umerenosti

To što ste obeležili petak uveče za picu, ne znači da treba da pojedete celu picu u jednom obroku. Umesto toga, samo uživajte u jednom ili dva parčeta i krenite dalje. Zaustavite se malo pre nego što budete puni.

Advertisements

Napravite zdrave poslastice

Kada se častite tortama, kolačićima i testeninama, učinite to korisnim. Ovih dana imamo obilje mogućnosti kada su u pitanju prirodna brašna i zaslađivači. Dodavanje sastojaka koji su bolji za vas u svoju prigodnu poslasticu moglo bi značiti da se zaista osećate dobro.

Pridržavajte se granica

Jedem prirodnu dijetu bez glutena, jer moje telo ne vari gluten i žitarice tako dobro. Otkad znam svoje granice, izbegavam hranu koja sadrži gluten 100% vremena. Svakako, povremeno se prepuštam bezglutenskom čokoladnom kolaču, ali nikada nećete pronaći hranu sa glutenom na mom tanjiru. Zapamtite: deo fleksibilnosti je imati snažne temelje. Dakle, shvatite šta vaše telo može i ne može izdržati i ostanite jaki.

Naučite da žudite za hranom koju jedete 90 odsto vremena

Ja bih više voleo da jedem dobro začinjenu pileću salatu nego hamburger i pomfrit za ručak. Zašto? Jer znam kako ću se posle svakog jela osećati. Ne žudim za istim slatkim poslasticama kao nekada. Za mene je sve počelo pre više od decenije kada sam prvi put prešao na ishranu bez glutena. To je bilo pre nego što ste mogli da dobijete hleb, testenine i praktično svu bezvrednu hranu bez glutena.

Tada sam morao da napunim svoj tanjir svežim povrćem, voćem i proteinima. To je imalo ogroman uticaj na moj ukus i na osećaj mog tela. Verujte mi, dajte sebi malo vremena i počećete da cenite zdravu hranu. Možete čak da uživate u njoj toliko da ne želite ni da se petljate sa lošom hranom preostalih 10 posto vremena.

Krećite se

Dobra ishrana je samo deo slagalice zdravlja. Svaki dan odvojite malo vremena za pomeranje tela. Joga, zumba ili trčanje – bez obzira u kojoj vrsti treninga uživate, ključ je u doslednosti.

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements