UN dijeta: Smršajte 20 kg bez gladovanja – Iskustva i recepti

UN dijeta je nastala od un diet ili ne dijeta jer je ishrana bogata namirnicama koje niste mogli zamisliti u jednoj dijeti. Na našem jeziku bi je slobodno mogli nazvati nedijeta.

Mnogi misle da je ova dijeta vezana za Ujedinjene Nacije jer se tako zove, ali to je greška. Niti ova dijeta ima veze sa njima niti Ujedinjene Nacije imaju veze sa dijetama. Njihova tematika je jako složenija.

Advertisements

Svi mi volimo da jedemo pogotovo hranu koja i nije baš dobra za naš organizam, dok ne narušimo zdravlje ili dok ne dobijemo drugačiju sliku u ogledalu ne odustajemo. Kada prestanemo da mislimo kako su nam se stvari skupile i sagledamo realnu sliku pribegavamo dijetama.

Postoje mnoge dijete, sve su manje ili više uspešne, ali ova dijeta je malo drugačija od drugih. U ovoj dijeti će vam biti dozvoljene namirnice koje niste sanjali da možete da jedete i da mršavite.

Ako pripadate onim ljudima koji voli strogo da se pridržavaju pravila ova dijeta je kao stvorena za vas. U režimu ishrane ove dijete zna se tačno kada se šta jede i koliko se dugo dijeta drži, da bi došlo do željenih rezultata.

Postoji još jedan naziv za nju, a to je tromesečna dijeta jer se drži 90 dana. Svaki dan je namenjen za određene namirnice ali tačno određenu količinu i kombinovanje.

Kako deluje ova dijeta?

Advertisements

Idejni tvorac ove dijete je Meghan Templer. Da je njegova ideja urodila plodom svedoče mnogi koji su se rešili viška kilograma baš uz pomoć ove dijete. UN dijeta se drži 90 dana. Rezultate nećete videti odmah, mora da prođe neko vreme da bi se videli prvi rezultati.

Ako ste neko ko je nestrpljiv naoružajte se strpljenjem i ne odustajte lako. Postoje 4 poznata dana koji se vrte u krug. Prvi dan je proteinski dan, drugi dan skrobni dan, treći dan je dan ugljenih hidrata, a četvrti dan je voćni dan. Ova četiri dana se smenjuju i na svakih 7*4 odnosno 29. dan je vodeni dan, kada se pije samo voda. Ovaj dan se ne sme zanemariti ako se očekuju najbolji rezultati.

UN dijeta – prednosti i mane, šta se sme jesti?

Prednosti dijete

Prednosti ove dijete su brojni. Među prvima je to što se držanjem ove dijete menja metabolizam i kilogrami se neće vratiti. Pitate se kako? Ova dijete se drži 90 dana, svaki dan znate šta tačno jedete. Kada se završi 90 dana, još mesec dana doručak vam je i dalje voće a ručak i večeru jedete šta želite. I u tom periodu se može desiti da izgubite par kilograma.

Nedostaci dijete

Kao i sve dijete i ova ima nedostatke, a to je da morate svakoga dana putem tableta uneti potrebnu dnevnu dozu vitamina i minerala. Namirnice koje koristite u ishrani ove dijete nemaju dovoljnu količinu ni vitamina ni minerala, pa ih morate nadoknaditi organizmu.

Ako je potrebno da ovu dijetu ponovite i izgubite još  kilograma, morate sačekati da prođu tri meseca pa tek se onda ponovo vratiti dijeti. Ovo nije jedna od dijeta čiji način ishrane prija organizmu u dužem vremenskom periodu. Neophodna je pauza od tri meseca.

Advertisements

S obzirom da je ovo dijeta u kojoj se zaista ne gladuje i ničega niste željni te s toga kao nedostatak možemo pripisati to što nema među obroka. Užine nisu dozvoljene, samo konkretni obroci. To se mnogima neće dopasti, ali nakon svih prednosti ove dijete u odnosu na sve druge to ćemo zanemariti.

Na šta treba paziti

Naravno da ne treba da se prejedate i imate obrok posle 20h, to nikako nije dobro. Ako ste postigli željeni izgled pre 90 dana, dijetu možete prekinuti, ali vam ne garantujemo da se kilogrami neće vratiti jer nije promenjen metabolizam.

Neophodno je da dan započnete sa dve voćke. Nije važno da li su dve kruške ili jabuke ili kivija ali ne smete mešati kivi i jabuku ili bilo koje dve različite voćke. Ako je to banana onda neka bude jedna banana, jer je ona kalorična.

Ako doručkujete neko voće koje je sitnije kao što su npr. višnje, trešnje ili grožđe, jedite otprilike 8 do 10 komada, sami procenite. Voće mora biti sveže ne može biti konzervirano koje je dodatno zaslađeno. Koštunjavo voće nije preporučljivo da se jede puno, ne više od 100 grama. Isti je slučaj i sa suvim voćem.

Tečnost ne smete zaboraviti. Neophodno je da pijete dva litra tečnosti. Najbolje je da to bude voda, ali isto tako može biti i limunada, naravno ne zaslađena, sokovi, ceđeni sokovi, kafa ili čaj.

Ništa ne treba biti dodatno zaslađeno. Alkohol je strogo zabranjen kao i gazirana pića i sva druga sa dodatnim zaslađivačima. Vodu ne bi trebali da pijete pre jela niti odmah nakon jela.

Ako ste neko ko voli kasno da večera morate se potruditi da pomerite svoj poslednji obrok unapred. Kako se bliži veče organizam je sve sporiji i tromiji, ako ga dodatno opteretite hranom on tu hranu neće svariti već će se ona pretvoriti u masti.

Zapravo organizam je odlaže u zalihe masti kojih vi pokušavate da se rešite. Ako pak obrok pomerite unapred kada je organizam aktivan do toga neće doći i vaš metabolizam će se ubrzati. Ovo pravilo važi uvek nevezano za dijetu, tako funkcioniše organizam.

Proteine i ugljene hidrate ne bi trebali mešati. Kada jedemo meso, jaja i mlečne proizvode, ne bismo trebali da ih jedemo sa hlebom, testeninom, žitaricama ili povrćem koje sadrži puno skroba poput krompira. Znači u jednom obroku ne treba da budu i proteini i ugljeni hidrati.

Kombinovanje namirnica je jako važno, shvatite to kao veoma bitno za krajnji cilj. Postoje namirnice koje sadre više nutricijenta a neke manje, namirnice koje sadrže više npr. proteina nemojte jesti u istom obroku. Ako je obrok bogat proteinom jedite kao dodatak salatu od svežeg povrća jer ono ubrzava i olakšava varenje proteina.

Voće je najbolje jesti na prazan stomak, ali ako je to ipak u toku dana, neka bude pre obroka, nikako kasnije. Kada jedemo voće nakon obroka, ono usporava varenje hrane u želucu, a nam je cilj da metabolizam ubrzamo.

Važna napomena je da obavezno pravite pravilne pauze između obroka. Nakon proteinskog pauza do narednog obroka mora biti 4 sata ili više od toga. Pauza nakon obroka koji se bazira na ugljenim hidratima mora biti bar 3 sata i nakon vitaminskog ili voćnog morate napraviti pauzu od 2 sata.

Takođe je važno da ne preskačete obroke. Ako preskačete obroke, dijeta neće dati pune rezultate, isto je kao i da se ne pridržavate pravila kombinovanja hrane.

Advertisements

Ručak je najobilniji obrok, a za večeru možete jesti isto kao i za ručak, samo količinski manje, u pola manje. Sve porcije gledajte da vam budu normalne, znači ne previše obilne. Vodite se time kakve porcije dobijate u restoranima. Možda ste navikli na veće, ali podsetićemo vas, ovo je ipak dijeta…

Zabranjene namirnice

U UN dijeti nema zabranjenih namirnica, sve smete jesti, ali samo morate voditi računa kada i koliko i koje namirnice kombinujete. Jedino ne treba da pijete alkohol. Kada pročitate jelovnik UN dijete sve će vam biti jasnije.

Dozvoljene namirnice

Kao što je već rečeno nema nedozvoljenih namirnica, znači da su sve dozvoljene, samo ih morate koristiti na pravi način. Namirnice koje su neutralne tj. one koje možete koristiti svaki dan bilo koji dan je u pitanju izuzev doručka su sledeće:

Kupus, pečurke, paprike, šargarepe, karfiol, krastavci, paradajz, blitva, spanać, patlidžan, luk, zelena salata, tikvice i sl.

Ove namirnice možete konzumirati neograničeno i ne morate paziti sa čime ih kombinujete, nije važno koji je dan dijete u pitanju.

UN dijeta iskustva

Iskustva kao i kod mnogih drugih dijeta su različita zavisno od toga kako se ko pridržavao, kolika su bila očekivanja. Neko je sebi za cilj postavio nešto što se ne može postići u kratkom roku.

Advertisements

„Zadovoljna sam rezultatima UN dijete. Za tri meseca sam smršala 15 kg. Prvih mesec dana gotovo da nisam primećivala razliku, a nakon toga kilogrami su se samo topili. Svakom bi preporučila jer stvarno nije teško držati ovu dijetu“. Ana Jelić 34 godine.

„Nisam u potpunosti zadovoljna rezultatima. Mislila sam da ću izgubiti više kilograma, ali dobra strana je to što mi se kilogrami nisu vratili, a prošlo je više od pola godine. Uredno sam se svega pridržavala i mislim da mi je sada metabolizam brži nego ranije.“ Bojana Antonić 47 godina.

„Držala sam UN dijetu dva puta i tada sam tek imala normalnu kilažu. Bila sam baš ogromna, ali zahvaljujući ovoj dijeti danas živim normalno. Sve preporuke za ovu dijetu“. Magdalena Lazić 39 godina.

UN dijeta jelovnik i recepti

Nakon što pročitate jelovnik biće vam jasno o kakvom kombinovanju hrane pričamo sve vreme.

Prvi dan ili proteinski dan:

 • Za doručak se podrazumeva voće. Dve iste voćke ili jedna banana. Ako je koštunjavo voće, jedna šaka tj. 10ak voćki. Isto tako važi i za suvo voće.
 • Ručak je najobilniji obrok. U ovom danu možete jesti meso kuvano ili pečeno. Dosta salate po izboru uz meso. Možete popiti 2dl supe bez rezanaca. Poželjno je da supu popijete na kraju. Kriška integralnog brašna je dozvoljena prva dva dana dijete. Ako niste ljubitelj mesa jedite jaja. Ako ne možete supu, popijte čašu jogurta ili mleka. Nije dozvoljeno kombinovanje jaja i mesa. Kao ni meso i mlečne proizvode.
 • Za večeru jedite isto kao i za ručak samo bez hleba i supe. Večera bi trebalo da bude pola porcije ručka i da ne bude posle 20h.

Drugi dan ili skrobni dan

 • Doručak je kao i uvek voće. Dve jabuke, dve pomorandže ili jedna banana. Sve isto kao i prvi dan.
 • Ručak može biti porcija kuvanog pasulja, sočiva, krompira. Možete dodati začine poput soli, vegete, kuvanog paradajza, bibera i kečapa. Uz povrće možete pojesti i krišku hleba, naravno integralnog. Salatu možete jesti u neograničenim količinama.
 • Večera je isto kao i ručak samo bez hleba i u pola manja nego ručak.

Treći dan je dan ugljenih hidrata

 • Za doručak kao i prethodna dva dana voće. Dve kruške, dva kivija, ili jedna banana i šaka suvog voće.
 • Ručak može da bude kuvana testenina sa začinima i kečapom. Ako više volite pizzu, može i ona sa kečapom. U ovoj dijeti je dozvoljeno ono što nije ni u jednoj. Ako ne volite ništa od ovoga ručak mogu da budu tri slane kifle.
 • Večera je najlepša za one koji vole slatkiše. Možete pojesti veće parče torte ili dva manja kolača. Na sve to pojedite jednu štanglu čokolade za kuvanje. Nju obavezno pojedite jer ona sprečava moguće alergije.

Četvrti dan ili voćni dan

 • Doručak je isti kao i prethodna tri dana. Znači, dve iste voćke, dve nektarine, dve kajsije ili dve breskve. Ako se odlučite za bananu neka bude samo jedna banana.
 • Ručak je isto voće ali možete jesti koje god voće želite. Možete napraviti neku voćnu salatu.
 • Večera je isto voće koje želite i koliko želite ali bi bilo poželjno da bude manje od ručka i da ne jedete posle 20h.

U narednom tekstu pročitaćete jedan recept koji možete spremiti sebi za ručak proteinskog dana. Toliko je recept dobar i jelo ukusno da ćete morati da podelite sa ukućanima, sigurno će im lepo zamirisati.

Piletina sa pečurkama

Za pripremu ovog jela potrebno vam je:

 • Jedno pileće belo meso
 • 300g pečuraka
 • Vegeta
 • Kašika maslinovog ulja
 • Glavica crnog luka

Jelo se priprema na sledeći način.

Advertisements

Belo meso isecite na tanke filete, ako ne možete da ih isečete tanko izlupajte ih čekićem. Uvaljajte filete u vegetu i poređajte ih u vatrostalnu činiju. Sipajte vode toliko da fileti budu skoro u vodi.

Stavite aluminijumsku foliju preko posude. Izbockajte foliju čačkalicom i stavite da se peče. U teflonski tiganj stavite kašiku maslinovog ulja i izdinstajte luk. Kada luk dobije staklastu boju dodajte iseckane pečurke.

Malo posolite. Pečurke će se dinstati u sopstvenom soku. Gotove su kada voda skroz uvri. Piletina je gotova kada budete mogli viljuškom lako da je probodete.

Skineti foliju sa piletine i preko razlijete izdinstan luk i pečurke. Vratite u rernu bez folije i zapecite. Ovo jelo je toliko ukusno da ćete biti oduševljeni.

Ne zaboravite da porcija treba da bude normalna, kao u restoranima što dobijate.

Reference:

Advertisements
PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements