Zona dijeta: Evo kako sagoreti masnoću sa stomaka a da ne osetite glad

Možete li sagoreti masnoću čak i u snu, a da ne osetite glad, balansirajući masti, ugljene hidrate i proteine ​​koje jedete? To je moguće sa Zona dijetom, tvrdi dr. Barry Sears, biohemičar koji je stvorio ovu najprodavaniju dijetu na svetu.

Zona dijeta ne obećava trenutno, dramatično mršavljenje. Možete očekivati ​​da ćete izgubiti samo 1 do 1,5 kilogram u prvoj sedmici. Ali plan obećava da će izgubiti težinu sva masnoća, a ne mišići ili voda. Kako se vaše telo menja, odeća će vam bolje pristajati čak i ako vam vaga isprva ne pokazuje toliko.

Advertisements

Šta se sme jesti?

Na zona dijeti imate 3 obroka i 2 užine dnevno. Svaka je mešavina proteina sa malo masti, poput piletine, ćuretine ili ribe bez kože, ugljenih hidrata (uglavnom voće i povrće), i mala količina „dobre“ masti poput maslinovog ulja, badema i avokada.

Nijedna hrana nije potpuno zabranjena. Ovaj plan ishrane vas ohrabruje da hleb, testeninu, žitarice i drugi skrob smatrate začinima, a ne kao glavnim jelima.

Povrće i voće s visokim udelom šećera – poput kukuruza, šargarepe, banane i grožđica – nalaze se na “nepovoljnom” popisu. Masno crveno meso i žumanjak nalaze se na listi “loših masti” Zona dijete.

FOTO: PIXABAY

Svaki obrok u Zona dijeti ima iste proporcije: 30% proteina, 30% masti i 40% ugljenih hidrata. Kalorije se računaju, žene unose oko 1.200 kalorija dnevno a za muškarce je 1.500.

Držanje Zona dijete zahteva pridržavanje pravila. Trebali bi pojesti obrok u roku od sat vremena od buđenja, nikad ne puštajte da prođe više od pet sati a da ne jedete.

Advertisements

Na svakom obroku i užini morate se držati formule 30% proteina, 30% masti i 40% ugljenih hidrata. Ne možete nakupiti belančevine za vreme ručka, a zatim sve ugljene hidrate za večeru.

Postoji najmanje desetak kuvarskih knjiga Zona dijete, autora Searsa i drugih. Na internetu možete naći i mnoštvo besplatnih recepata, zajedno s listom namirnica, časopisa i saveta.

Zona dijeta preporučuje “umerenu, ali doslednu vežbu” – na primer, 30 minuta aerobne vežbe svaki dan (preporučuje se brzo hodanje), zajedno s 5 do 10 minuta dnevno treninga snage.

FOTO: PIXABAY

Zona dijeta prednosti

Sa dve trećine vašeg tanjira napunjenog voćem i povrćem, Zona dijeta je prilagođena i vegetarijancima ili veganima.

Lako je biti bez glutena na Zona dijeti, jer dijeta snažno obeshrabruje jesti proizvode od pšenice, ječma i raži. Ipak ćete morati pažljivo proveriti etikete hrane kako biste potpuno izbegli gluten.

Advertisements

Dijeta sa malo soli: Uz naglasak na sveže sastojke, a ne na hranu koja je puna soli, održavanje dijete sa malo soli ne bi trebalo biti izazov.

Ne postoje službene internetske grupe, ali web stranica Zona dijete nudi “Alate”, uključujući časopis o hrani, vodič za namirnice, savete i recepte.

PODELITE ILI POŠALJITE PRIJATELJIMA
Advertisements
Advertisements